hirdetés________________hirdetés________________hirdetés
Weboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
A libát darabold fel! Ezt tegyük bele előre kizsírozott tepsibe, helyezzük be a 450 c-os sütőbe és süssük 30 percig. 500 dkg hámozott paradicsomot paszírozzuk össze, ízesítsük. Só, bors, fokhagyma, vöröshagyma, csipetnyi paprika, 2-3 babérlevél. Kivesszük a libát és ráöntjük a mártást. Ezután még 45 percig sütjük, spagetti vagy makaróni tésztával fogyasztjuk.
Zöldséges libavagdalt
Hozzávalók: 1 liba apróléka (kb. 1 kg),
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér,
1 tojás,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
4 gerezd fokhagyma,
1 púpozott evokanál liszt,
só és törött bors ízlés szerint,
1 késhegynyi orölt gyömbér.
Elkészítés:
A megtisztított libaaprólékot az ugyancsak megtisztított, egészben hagyott zöldséggel, sóval, borssal, vöröshagymával annyi vízbe tesszük, amennyiben éppen ellepi. Puhára fozzük. A lébol a húst és a zöldséget kiszedjük. A kockákra vágott zsemlét kevés húslével megöntözzük. A húst lecsontozzuk és a fott zöldséggel együtt ledaráljuk. A pépet összedolgozzuk a kicsavart zsemlével, a tojással, a fott hagymával és 1 gerezd összezúzott fokhagymával. Ha a massza nem formálható, lágy, akkor 1-2 evokanál zsemlemorzsát még hozzáadunk. Közepes tepsit elokészítünk, és sorban, egymás mellé belerakjuk a nedves kézzel formált kisebb gombócokat. Félretesszük. A húslérol lekanalazunk egy evokanálnyi zsiradékot, majd a lisztet rászórjuk, és
habzásig forrósítjuk. Ezután felöntjük 3-4 dl-nyi húslével, és folytonosan kevergetve, surure fozzük. A gyömbérrer ízesítjük, majd a tejfölt is beleöntve, még egyszer felforraljuk. Ezután belekeverjük az összezúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. A fokhagymás mártást ráöntjük a gombócokra, és az elomelegített forró sütobe toljuk. Addig sütjük, amíg a mártás szép barnáspirosra sül a gombócok tetején. Rendkívül jóízu étel, amelyet nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert fagyasztható. Bármilyen köret illik hozzá.
A combokat bedörzsöljük a fokhagymával, sóval, borssal, s egy ideig állni hagyjuk. Egy nagy lábosban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk a kockára vágott hagymát, a libacombot, majd megforgatjuk benne a felszeletelt répákat, a borsót és a gerslit. Jó bőven felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedővel lezárjuk, és kis lángon, 3-4 órán át pároljuk.
Egész liba sütve
Hozzávalók: 1 db pecsenye liba,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
kevés pirospaprika,
l pohár víz,
só.
Elkészítés:
A libát megsózzuk, kevés pirospaprikával meghintjük, a belsejébe rakjuk a hagymát és a fokhagymát, alá öntünk egy pohár vizet, és a sütőben mérsékelt tűzön, kanállal locsolgatva ropogósra sütjük.
A szalonnát apró kockákra várjuk, zsírját kisütjük, kiszedjük. A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, végül a felkockázott kacsamájat is. Visszaöntjük a megsült szalonnakockákat, ráöntjük a tejet, megszórjuk a
zsemlemorzsával, majd belekeverjük a zöldborsót és a kukoricát. Sóval,borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük és hozzákeverjük a tojásokat.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kacsa hasüregét, megsózzuk és tepsiben kevés olajjal és vízzel leöntve ropogósra sütjük. Feldaraboljuk és sült burgonyával, kompóttal kínáljuk.