hirdetés________________hirdetés________________hirdetés
Weboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
Hozzávalók: 1 kg pulykamell
40 dkg reszelt sajt
5 dl tej
5 db tojás
fokhagymakrém
zsemlemorzsa
liszt
margarin
só
Elkészítés:
A pulykamellet szeletekre felvágom és fokhagymás tejben kb. 2 órára bepácolom. A sajtot lereszelem, a tojást egy tálban felverem. A jénai tálat margarinnal kikenem. A pulykamellszeleteket a tejből kivéve először a lisztbe, tojásba és a reszeltsajtba forgatom, majd rétegesen lerakom a jénai tálba. Az összes szeletet lerakom így, majd a maradék tojást a reszelt sajttal összekeverem és ráöntöm a húsra. Közepes lángon sütőben szép pirosra megsütöm. Rízs és majonézes kukorica illik leginkább hozzá.
A pulykamellfiléket fólia alatt húsverő kalapács segítségével megütögetjük. A hússzeleteket megszórjuk ételízesítővel, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposzta-leveleket forró vízben két-három percig főzzük. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát gerezdekre vágjuk, és megcsepegtetjük citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy kelkáposztalevelet, sonka- ill. Sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A margarint felforrósítjuk, a hústekercseket körbe sütjük benne. Kevés vízzel (esetleg húslével) felöntjük, és készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és a pirított mandulát, meglocsoljuk a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére, és készre forraljuk. Tálaláskor a pulykaroládokat a párolt körtével, a boros szósszal és burgonyapürével körítve adjuk az asztalra.
kb 4 óra (a pulyka kilogrammjaként 1 óra) A konyhakész pulykát sózzuk be kivül-belül, tekerjük be a szalonnaszeletekkel, amit hústüvel rögzitsünk. A megmosott felkockázott zöltségeket tegyük egy nagy tűzálló tálba, fektesük rá a pulykát, öntsük rá a húslét, és 180 C-on kezdjük sütni. Időnként locsoljuk meg pezsgővel. Befejezés előtt egy órával adjuk hozzá a zöld füszereket. Az utolsó húsz percben távolitsuk el a pulykáról a szalonnát, hogy a bőre ropogósra süljön. Ha kész, szűrjük át a zöltséges szaftot, keverjük el egy deci pezsgővel, forraljuk fel és liszttel sűritsük be a szószt. A pulkát szeleteljük fel, és a forró szósszal leöntve tálaljuk. Burgonyapürét adunk mellé.
Gombás pulykamell
Hozzávalók: 4-5 közepes szelet bepácolt pulykamell
30 dg felszeletelt gomba,
2 kisebb fej hagyma kockázva
só, bors, majoranna, tárkony, rozmaringpor, kakukkfű (fűszerekből ízlés
szerint), 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehér bor, 2 dl tejföl, 1 ek liszt.
Elkészítés:
A gombát és két kisebb fej hagymát megpucoltam, felkockáztam, kis olajon megdinszteltem a fűszerszámokkal, és 1/2 dl. borral, majd félretettem. A bepácolt pulykamelleket kis olajon, sajátját is beleértve serpenyőben megsütöttem, és beletettem a párolt gombás lábosba, még 10 perc alatt puhára pároltam, ez alatt átvette a gomba ízét. A hússütéshez használt olajmaradékon egy ek. lisztet megfuttattam, azt a maradék fehér borral felengedtem, majd belekevertem a tejfölt és átforraltam. Barna rizzsel, durum csigatésztával, galuskával, vagy krumplikrokettel kiváló.
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók: 1 db fiatal pecsenyepulyka,
fél kg fõtt gesztenye,
negyed kiló darált hús,
1 áztatott, kifacsart zsemle,
1 tojás,
só,
bors,
reszelt szerecsendió.
l kanál zsír.
Elkészítés:
A darált húst, a zsemlét, a tojást jól összekeverjük, hozzáadjuk a villával megtört fõtt gesztenyét, a sót, a fûszereket, a pulyka belsejébe töltjük, a nyílást bevarrjuk, sózzuk, zsírral megkenjük és kevés vizet alá töltve közel két és fél órán át sütjük.