hirdetés________________hirdetés________________hirdetés
Weboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
A kockára vágott szalonnát az olajban kisütjük, megpároljuk benne a kockára vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. Ezen megforgatjuk a feldarabolt húst, rátesszük a zúzott fokhagymát, paradicsomot, zöldpaprikát, kakukkfüvet, izsópot, babérlevelet, majd annyi vörös bort öntünk hozzá, amennyi ellepi, megsózzuk, megborsozzuk. Fedő alatt takaréklángon, addig pároljuk, amíg a hús jól meg nem puhult. A párolgó lét mindég vörös borral pótlójuk. Rövid lével tálaljuk.
Pulyka rokfortban
Hozzávalók: 30 dkg pulykamell,
kevés só, 1 fej fehér hagyma,
2 kanál oliva olaj,
1 dl fehér muskotály bor,
10 dkg rokfort sajt.
friss bazsalikom.
Elkészítés:
A pulyka húst vékony csikokra vágom, besózom.1 fej fehér hagymát forró olajba reszelek, ebben piritom meg a hús csikokat, fehéredésig sütöm. Muskotályos fehérborral felöntöm , amikor forrni kezd belemorzsolom a rokfort darabkákat.Olvadásig melegen tartom.Közben nem kell sózni mert a sajtnak elég jellegzetes ize van, ne nyomjuk el a sóval.Tetejét apritott bazsalikommal diszitem.Zöldtésztával kinálom.
A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát, a nyers, megmosott rizst, a meghámozott, kicsumázott és lereszelt almát, a sót, a majoránnát, a köménymagot. Jól összekeverem, majd a tisztított és belülről besózott liba hasába tömöm. Ezután a szárnyast fejjel lefelé fordítom, és beletöltöm a vörösbort. Néhány perc alatt a bor a tölteléken keresztül a liba belsejébe szivárog. Ezután a liba nyílását összevarrom, hogy egy csepp lé se folyjon ki belőle. Nagyon sűrűn bevagdosom a bőrét, besózom és nagy tepsibe fektetem. Aláöntök 2 pohár vizet és lefedem. Előmelegített, forró sütőbe tolom és közepes lángon legalább 2 óra hosszat párolom. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve mindkét oldalát pirosra sütöm. A zsíros levét leöntöm (ezt más ételhez apránként felhasználom), felszeletelem, a tölteléket köréteszem és vegyes köretet kínálok hozzá.
BESZTERCEI TÖLTÖTT LIBA
Hozzávalók: 1 pecsenyeliba,
30 dkg aszalt szilva,
1/2 dl rum,
fél citrom reszelt héja és kicsavart leve,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
Az aszalt szilvát előző nap annyi rumos-citromos vízbe áztatom, amennyi ellepi. Másnap kimagozom. A megtisztított, átöblített libát lecsöpögtetem, majd a hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsölöm, és beletömködöm a szilvát. A nyílást jól összetűzöm, majd a liba bőrét sűrűn bevagdosom, hogy a felesleges zsír kisülhessen belőle. Akkora tepsibe teszem, hogy kényelmesen beleférjen, és a rumos-citromos vizet aláöntöm. A libát kívülről mindkét oldalán megsózom és jó szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben két órán keresztül párolom. Ezután ellenőrzöm, hogy puha-e már a hús. A szárnyast óvatosan (lapátkanál segítségével) kiemelem a tepsiből, zsíros levét leöntöm és visszatéve megpirítom. 15-20 percnyi pihentetés után feldarabolom, és meleg tálra teszem. A hasából kivett szilvát körérakom. Párolt rizst kínálok hozzá.
Egy nagy lábasban felforralunk kb 3 dl vizet, a kacsát a lobogva forró vízben 4-5 percig forraljuk (egyszer-kétszer megforgatjuk), majd beforraljuk a víz kétharmadát. A hagymát megtisztítjuk, zöldjét levágjuk, a fehér részét egyben hagyjuk. A kacsához adjuk a hagymát, a szójamártást, a vodkát és a konyakot, majd újra felforraljuk, és lefedve lassú tűzön 30 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk a kacsát.
Elkészítés:
1. Hozzáadjuk a barna cukrot, és az egészet még kb. 1.5 óráig pároljuk.2. A kacsát mártásával tálaljuk, ízlés szerint adhatunk mellé néhány szelet ananászt.
Melegen rizzsel, hidegen salátával kínáljuk.