hirdetés________________hirdetés________________hirdetés
Weboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
A babot egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk, majd másnap, a vízzel felöntött áztatóvízben tesszük fel főni. (Víz helyett füstölt hús leve is kitűnő hozzá.) Fedő alatt, kis lángon megpuhítjuk. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát, belekeverjük a lisztet, és barna rántást készí- tünk belőle. A pirospaprikával megszórjuk, és ezzel sűrítjük be a babot. Tálalás előtt kissé megecetezzük és megtejfölözzük.
A megtisztított és megmosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A konzerv zöldborsót leszurjük, és ha szükséges jól lemossuk. A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot kello nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, és fedo alatt puhára fozzük. A konzerv zöldborsót a puhára fozött zöldségekhez, karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást habverovel simára keverjük, a fozelékhez adjuk. forraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral ízesítjük. A fozeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tuzön lassan kiforraljuk. Jó ízt ad a fozeléknek ha a végén vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
Spenótfőzelék
Hozzávalók: 1 kg spenót
4 gerezd fokhagyma
5 dl tej
2 ek. olaj
2 púpos ek. liszt
só, cukor
Elkészítés:
A spenótot leszárazzuk és vízzel leöblítjük. Enyhén sós vizet forralunk, ha forr beletesszük a spenótot és kb. öt percig főzzük, majd leszűrjük. Ha lecsöpögött kiterítjük a vágódeszkára és nagyon apróra összevágjuk. Egy lábasban az olajat felforrósítjuk rátesszük a lisztet és megpirítjuk, beledobjuk a zúzott fokhagymát keverünk rajta egyet-kettőt amíg nem érezzük a hagyma aromáját és beletesszük a fölaprított spenótót is. Átforgatjuuk ezzel is majd apránként fölengedjük a langyos tejjel és kiforraljuk.
Enyhén megsózzuk és teszünk bele egy csipetnyi cukrot is, hogy ne legyen olyan "zöld" íze. Rántott karajjal és burgonya pürével a világ legistenibb ebédje lehet.
Krumplifőzelék
Hozzávalók: 1 kg krumpli
3 ek liszt
só, babérlevél
1 pohár tejföl
teáskanál ecet
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, feltesszük annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi, babérlevelet teszünk hozzá, sózzuk.
Ha a krumpli megpuhult, egy vékony rántást készítünk, kis tejjel elkeverve beleöntjük a főtt burgonya levébe, a tejfölt is hozzáadva felforr, az ecetet is hozzáadjuk, így nem kapja össze a tejet, és néhány perc múlva levesszük a tűzről.
Bármilyen feltét illik hozzá.
A tojást tíz percig főzzük, lehűtjük, hidegen megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Lereszeljük a sajtot, a sonkát és az uborkát apró kockákra vágjuk, a kapribogyót finomra aprítjuk. A vajat a krémsajttal és a fűszerekkel habosra keverjük, mustárral ízesítjük. A krémet összekeverjük a felaprított hozzávalókkal. Hosszában kettévágjuk a bagettet, megtöltjük és összecsukjuk. Hűtjük vagy alufóliába csavarva sütjük. Vastag szeletekben tálaljuk. A megtöltött kenyeret tegyük egy órára hűtőbe, és csak ezután szeleteljük. Ha sütőbe tesszük, akkor még melegen vágjuk fel, és azonnal tálaljuk. Próbálja ki , Önnek melyik ízlik jobban. Vegyes saláta, pl. fejes saláta, hagyma- és paprikakarikákkal, szójaszószban megforgatva kész is.