hirdetés________________hirdetés________________hirdetés
Weboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát, a nyers, megmosott rizst, a meghámozott, kicsumázott és lereszelt almát, a sót, a majoránnát, a köménymagot. Jól összekeverem, majd a tisztított és belülről besózott liba hasába tömöm. Ezután a szárnyast fejjel lefelé fordítom, és beletöltöm a vörösbort. Néhány perc alatt a bor a tölteléken keresztül a liba belsejébe szivárog. Ezután a liba nyílását összevarrom, hogy egy csepp lé se folyjon ki belőle. Nagyon sűrűn bevagdosom a bőrét, besózom és nagy tepsibe fektetem. Aláöntök 2 pohár vizet és lefedem. Előmelegített, forró sütőbe tolom és közepes lángon legalább 2 óra hosszat párolom. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve mindkét oldalát pirosra sütöm. A zsíros levét leöntöm (ezt más ételhez apránként felhasználom), felszeletelem, a tölteléket köréteszem és vegyes köretet kínálok hozzá.
BESZTERCEI TÖLTÖTT LIBA
Hozzávalók: 1 pecsenyeliba,
30 dkg aszalt szilva,
1/2 dl rum,
fél citrom reszelt héja és kicsavart leve,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés:
Az aszalt szilvát előző nap annyi rumos-citromos vízbe áztatom, amennyi ellepi. Másnap kimagozom. A megtisztított, átöblített libát lecsöpögtetem, majd a hasát belülről sóval, borssal, citromhéjjal jól bedörzsölöm, és beletömködöm a szilvát. A nyílást jól összetűzöm, majd a liba bőrét sűrűn bevagdosom, hogy a felesleges zsír kisülhessen belőle. Akkora tepsibe teszem, hogy kényelmesen beleférjen, és a rumos-citromos vizet aláöntöm. A libát kívülről mindkét oldalán megsózom és jó szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőben két órán keresztül párolom. Ezután ellenőrzöm, hogy puha-e már a hús. A szárnyast óvatosan (lapátkanál segítségével) kiemelem a tepsiből, zsíros levét leöntöm és visszatéve megpirítom. 15-20 percnyi pihentetés után feldarabolom, és meleg tálra teszem. A hasából kivett szilvát körérakom. Párolt rizst kínálok hozzá.
A libát darabold fel! Ezt tegyük bele előre kizsírozott tepsibe, helyezzük be a 450 c-os sütőbe és süssük 30 percig. 500 dkg hámozott paradicsomot paszírozzuk össze, ízesítsük. Só, bors, fokhagyma, vöröshagyma, csipetnyi paprika, 2-3 babérlevél. Kivesszük a libát és ráöntjük a mártást. Ezután még 45 percig sütjük, spagetti vagy makaróni tésztával fogyasztjuk.
Zöldséges libavagdalt
Hozzávalók: 1 liba apróléka (kb. 1 kg),
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér,
1 tojás,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
4 gerezd fokhagyma,
1 púpozott evokanál liszt,
só és törött bors ízlés szerint,
1 késhegynyi orölt gyömbér.
Elkészítés:
A megtisztított libaaprólékot az ugyancsak megtisztított, egészben hagyott zöldséggel, sóval, borssal, vöröshagymával annyi vízbe tesszük, amennyiben éppen ellepi. Puhára fozzük. A lébol a húst és a zöldséget kiszedjük. A kockákra vágott zsemlét kevés húslével megöntözzük. A húst lecsontozzuk és a fott zöldséggel együtt ledaráljuk. A pépet összedolgozzuk a kicsavart zsemlével, a tojással, a fott hagymával és 1 gerezd összezúzott fokhagymával. Ha a massza nem formálható, lágy, akkor 1-2 evokanál zsemlemorzsát még hozzáadunk. Közepes tepsit elokészítünk, és sorban, egymás mellé belerakjuk a nedves kézzel formált kisebb gombócokat. Félretesszük. A húslérol lekanalazunk egy evokanálnyi zsiradékot, majd a lisztet rászórjuk, és
habzásig forrósítjuk. Ezután felöntjük 3-4 dl-nyi húslével, és folytonosan kevergetve, surure fozzük. A gyömbérrer ízesítjük, majd a tejfölt is beleöntve, még egyszer felforraljuk. Ezután belekeverjük az összezúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. A fokhagymás mártást ráöntjük a gombócokra, és az elomelegített forró sütobe toljuk. Addig sütjük, amíg a mártás szép barnáspirosra sül a gombócok tetején. Rendkívül jóízu étel, amelyet nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert fagyasztható. Bármilyen köret illik hozzá.
A combokat bedörzsöljük a fokhagymával, sóval, borssal, s egy ideig állni hagyjuk. Egy nagy lábosban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk a kockára vágott hagymát, a libacombot, majd megforgatjuk benne a felszeletelt répákat, a borsót és a gerslit. Jó bőven felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedővel lezárjuk, és kis lángon, 3-4 órán át pároljuk.