hirdetés________________hirdetés________________hirdetés banner hirdetésbanner hirdetésWeboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
Logó   2023. Október 3. Kedd, Helga
 
banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

Helyi Hírek (Kanizsa Újság)

2023. 10. 02. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Jeles napok szeptember végén

Megünnepelték a kanizsai múzeumban a magyar népmese napját. A jeles alkalmat 2005 óta minden évben Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartják. Az év kilencedik hónapja más jeles dátummal is bír, ilyen a 29-e, azaz Szent Mihály napja.

Vereség és elszállt célok

Nehéz elképzelni, hogy szóba jöhet még a feljutás – fogalmazott Gombos Zsolt a Gárdony elleni vesztes bajnoki után. Az FC Nagykanizsa vasárnap a Fejér vármegyeieknél vendégszerepelt, és bár két góllal is vezetett, végül 5-3-ra kikapott. A szezon előtt a bajnoki címet és a feljutást tűzte ki a vezetés, ez azonban szinte elérhetetlenné vált, hiszen 1

Közösségépítés Sormáson

Szüreti mulatsággal egybekötött falunapot tartottak Sormáson. A település lakossága a rossz idő ellenére is szép számban gyűlt össze a helyi focipályán, a főzőversenyre pedig rekordnak számító tíz csapat nevezett.

Kampány a magyar munkaerő érdekében

Migránsmunkások betelepítése helyett, normális béreket a magyar embereknek – ez volt a tételmondata annak az aláírásgyűjtésnek, amit a Jobbik-Konzervatívok képviselői tartottak vasárnap reggel a Vásárcsarnok mögött. Ander Balázs országgyűlési képviselő elmondta, Zala vármegyében is egyre nagyobb problémának számít, hogy a…

Horvát nemzetiségi jubileum

Megalakulásának negyedévszázados jubileumát ünnepelte a hétvégén a Nagykanizsai Horvát Nemzetiség Önkormányzat. Mint azt a köszöntőkben ki is emelték, tartalmas volt az elmúlt 25 év és az identitás, valamint a hagyományok őrzésében, továbbvitelében az ifjúságra is lehet számítani.

Elismerés a fiatal bajnokoknak

Az országos diákolimpián szereplő sportolókat díjazták pénteken délután a Medgyaszay Házban. A jeles eseményben összesen 11 sportág versenyzőit ismerték el.

Családi napot tartott a DK

Családi napra invitálta az érdeklődőket szombaton a Demokratikus Koalíció. A szervezet pártállástól függetlenül várta az érdeklődőket egy olyan kanizsai eseményre, ami a kikapcsolódásról és a beszélgetésről szólt.

Neumann-hét a Batthyányban

Tematikus héttel ünneplik Neumann János születésének 120. évfordulóját a Batthyány Lajos Gimnáziumban. A programsorozat egy, a legendás matematikus életét bemutató tablókiállítás megnyitójával indult ma délelőtt.

Segítheti az epigenetika a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását?

A cukorbetegség rengetegféleképpen kialakulhat: gyakran genetikai úton öröklődik, de génektől függetlenül is megjelenthet: fakadhat túlsúlyproblémákból, mozgásszegény életmódból, egészségtelen étrendből vagy az életkorból.

Súlyosan megsérült a Kalmár utcában elütött gyalogos

Későn észlelte az úttestre lépő gyalogost a 31 éves kanizsai férfi a Kalmár utcában, amikor a Király utca felé tartott személyautóval. A 63 éves, elütött férfit a mentőszolgálat munkatársai súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

95 éve született az Aranycsapat legendás balhátvédje, a nagykanizsai focicsapat bajnokedzője, Lantos Mihály

Lantos Mihály a visszavonulását követően Bukovi Márton segítőjeként kétszer volt görög bajnok az Olympiakosszal. A görögországi szezonok után itthon Komlón, Nagykanizsán, Székesfehérváron és Zalaegerszegen dolgozott.

A Városi polgármesterek randevúja Zalaegerszegen

Az eseményen átadták az év polgármestere, az év alpolgármestere, valamint az év jegyzője díjakat. Az országos internetes szavazás alapján idén az év polgármestere elismerést Szepesi Tibor (Karcag) kapta, az év alpolgármestere Hegedűs Ágota (Cegléd) lett, az év jegyzője díjat pedig Szalai Tibor (Budapest II.) kapta.

Vadgázoláskor szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a keletkezett kárt

A vadásztársaság ezentúl csak akkor kötelezhető kártérítésre, ha az autós minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat űzték, lőtték vagy hajtották. Ha ez nem sikerül, akkor a jármű tulajdonosa nem számíthat kártérítésre a vadásztársaságtól, sőt valószínűleg a vadásztársaság fog kártérítési igénnyel fellépni.

Október első hetében is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő

Október első hetében is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett, kevés helyen lehet zápor, esetleg zivatar. A front mögött pár Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet, de utána ismét melegedés kezdődik, vasárnap újra 21-26 Celsius-fok várható.

Szünet után vált simává

A zalakomári, valamint a szepetneki pályán is biztos hazai siker született a „megye egyes” labdarúgó együttesek mérkőzésein, a további dél-zalai együttesek az első ligában kevésbé zártak jó hétvégét.

Szeptember utolsó napján újra Szepetnek - Sáska

A múlt hétvégi fordulóban a Szepetnek SE, valamint a Kiskanizsai Sáskák SE is győzelemmel hangolt a vármegyei labdarúgó első osztály szeptember 30-án, szombaton 16 órától sorra kerülő Szepi – Sáska szomszédvári rangadójára a Harmat János Sporttelepen.

Súlyos szóváltások jellemezték a közgyűlést

Az a sok rágalom, amit a Fidesz a cégvezetőkre zúdít, az már elviselhetetlen – fogalmazott Fodor Csaba a csütörtöki közgyűlés kapcsán. Az ÉVE-frakcióvezetője szerint a kormányoldal elindította a kampányt, ennek volt köszönhető, hogy a polgármester Czirákiné és Fodor Csaba spanyolországi útját negatív színben tüntette fel a tanácskozáson.

 

2023.09.29. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A nyelvek európai napja

Többnapos programmal készültek a Nyelvek Európai Napjára a Thúry György Technikumban. A diákok ma az immáron hagyománynak számító Idegen nyelvi Versmondó Fesztiválon vettek részt.

A vasemberek elitjében Szollár Zsolt

Olaszországban a legjobb magyar idővel végzett a teljes távú Ironman-en Szollár Zsolt. A kanizsai atléta tavaly kivívta annak a lehetőségét, hogy sportága féltávú világbajnokságán is részt vehessen. A finnországi megmérettetésen végül dél-zalai magánszemélyek és cégek támogatásának is köszönhetően bizonyíthatott, ezt követően…

Túrák a világnapon

Városnéző túrákkal ünnepelte a Turizmus világnapját a nagykanizsai Tourinform iroda. A pénteki eseményen a kanizsaiak a belváros szobrairól bővíthették tudásukat.

Futott a Hevesi

Általános iskolás diákok lepték el csütörtökön a Mindenki Sportpályáját. A „Fut a Hevesi” egy évtizedes múlttal rendelkező program – ezen a napon az intézmény összes osztályát és tanulóját megmozgatják, egy egészséges versengés részeként.

(Film)Zene klasszikusok zongorára

Legendás filmzenék csendültek fel csütörtökön este a Medgyaszay Házban. Vozár M. Krisztián zongoraművész tolmácsolásában a kanizsai publikum olyan mozik fő témáit hallhatta, mint a „Keresztapa”, a „Trónok harca” és a koncert címét adó „Egy asszony illata”.

Férfiak ünnepe a VOKE-ban

A férfiakat ünnepelték csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai az év folyamán számos, vidám rendezvényt tartanak, ezek közül az egyik szinte egyedülálló a városban, ez pedig a férfinap.

Lekerültek az állványok is

Elkészült a BLG fejlesztése. Az összesen 7 intézményt érintő, 1,3 milliárdos energetikai projekt átadás-átvételi időszaka ma zárult. A beruházás fő helyszínei a Batthyány-gimnázium és az Attila utcai óvoda, bölcsőde voltak, ezeknél megújult a tető, kicserélték a nyílászárókat és napelemet is felszereltek.

Újra az NB I-es mezőnyben a női kosarasok

Egy idény kihagyását követően újra a női kosárlabda amatőr NB I-es mezőnyében indulhat a Kanizsai Vadmacskák SE együttese, az ifjú hölgyek a Piros csoport után ezúttal - a 2023-2024-es szezonban - a Zöld csoportba kaptak besorolást.

Részbeni beismerő vallomást tett a hálapénz elfogadásával gyanúsított zalaegerszegi szülész-nőgyógyász főorvos

Részbeni beismerő vallomást tett az a 63 éves zalaegerszegi főorvos, akit azzal gyanúsítanak, hogy hálapénzt fogadott el a pácienseitől.

Szív világnapja - Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét

A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás. De hogyan járulhatunk hozzá szívünk egészségének megőrzéséhez?

Súlyosan megsérült a motoros a keszthelyi balesetben

Az 51 éves helyi nő Keszthelyen közlekedett személyautóval, balra kanyarodás során nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező motorkerékpárnak és összeütköztek. A baleset következtében a motoros nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Korszerűsítették a zalaegerszegi kórház járóbeteg-szakrendelését

Csaknem 284 millió forintos beruházással korszerűsítették a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház rendelőintézetének egy részét, és új orvostechnikai eszközöket is beszereztek.

Munkahelyén lerészegedő vasutas ellen emeltek vádat Zalában

Vádat emeltek egy forgalmista ellen, aki az egyik zalai vasútállomáson tavaly karácsonykor annyira lerészegedett, majd elaludt, hogy leállt miatta a vasúti közlekedés.

Folytatódik a napos idő a hétvégén is

A hétvégén is folytatódik az alapvetően napos idő, de szombaton egy hidegfront miatt előfordulhat záporeső és sokfelé élénk, néhol erős lehet a szél. Vasárnapra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Ünnepeljük együtt a világ egyik legnépszerűbb italát! - Szeptember 29. a kávé világnapja

Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.

 

2023.09.28. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Rongálás - bérelhető roller volt az "áldozat"

Megrongáltak egy elektromos rollert az Eötvös téren. A közösségi eszközöket idén nyáron helyezték üzembe Nagykanizsán, azonban ilyen esetre eddig nem volt példa. Pongrácz Tamás, a Bird Magyarország területi vezetője szerint a nem rendeltetésszerű használat miatt sérülhetnek meg a kétkerekűek.

Színházi misszió- János vitéz Nagykanizsán

Bemutatták a János Vitéz című színdarabot szerda délután a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Déryné Program részeként Nagykanizsára érkező előadás rendhagyó formában, egy óra alatt mutatja be a nézőknek Petőfi klasszikusát. Ugyan a fialok a darab igazi célközönsége, a történet bármely generációnak nagy élményt nyújthat.

Egyre népszerűbb a zártkerti övezet

Csökkennek az ingatlanárak Nagykanizsán. Az energiaválság és az infláció hatása a lakáspiacon is érezhető volt az elmúlt években, azonban további emelkedésre nem kell számítani. A megkérdezett szakértő hangsúlyozta, jelentős visszaesés várható az árakban, de a 10 évvel ezelőttihez hasonló mélypont nem valószínű.

Csónakos csempész a Murán

5 év börtönbüntetésre és 10 év Magyarországról való kitiltásra ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a tunéziai férfit, aki társaival embereket csempészett Szlovéniába és Ausztriába. Az elkövetők Muraszemenye határában, csónakokban hozták át az illegális határátkelőket a Murán.

Megoldódhat a Török kút helyzete

Megoldódhat a Török kút sorsa a következő hónapokban. Nagykanizsa köztéri alkotásának másolata az önkormányzat által biztosított forrásnak köszönhetően kerülhet az eredeti helyére, a Deák térre.   

Kalandozás a civilizáció bölcsőjében

A civilizáció bölcsőjébe kalauzolta el az érdeklődőket a Kalandozó Kanizsaiak programsorozat aktuális állomása csütörtökön a Medgyaszay Házban. Lehota M. János esztéta a franciaországi utazásába avatta be a közönséget. 

Fejlesztések és a spanyol út- ülésezett a testület

Mintegy 30 millió forint lesz a 2024-es Város Napjára, új járdát kap a Szent Rókus utca és a Rozgonyi-óvoda nyílászáróinak cseréje is elindulhat – egyebek mellett ezekről döntöttek a frakciók a mai közgyűlésen. Ismét a helyi politika kereszttüzébe került Czirákiné Pakulár Judit, a Városfejlesztő ügyvezetője. Az ülésen Fodor Csaba annak a…

Őrizetlenül hagyott táskát lopott el két 17 éves fiatal a város napi rendezvényen

Az Erzsébet téren két 17 éves fiatal eltulajdonította egy fesztiválozó nő őrizetlenül hagyott táskáját. A páros ezt követően több üzletbe is betért, és a táskában talált bankkártyákkal kisebb értékben vásároltak.

Nem kapott elsőbbséget a motoros, súlyosan megsérült a Teleki utcai balesetben

A 62 éves tótszentmártoni férfi személyautóval a Teleki utcában, a Kaposvári út felé haladt. Balra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a vele szemből érkező motorkerékpárnak és összeütköztek.

Az örökletes szívbetegségek minden kétszázadik embert érinthetnek

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. A szívbetegség sokáig tünetmentes lehet, a betegek jelentős részénél ezért egyáltalán nem vagy csak később diagnosztizálják a betegséget.

Percről percre a soron kívüli közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

Mindössze 17 pont kerül ma a városatyáké elé, megfelelve az utóbbi hetek tendenciájának, azaz főszerepben a fejlesztésekkel.

Kezdődnek a tudományos és innovációs park építésének előkészületei Kaposváron

A tudományos és innovációs park építését 2021 májusában jelentette Kaposvár és az Óbudai Egyetem vezetése. Az akkori sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a beruházás költségét 15 milliárd forintra tervezik.

Virágzik az őszi kikerics Zalában

Virágzik az őszi kikerics Zalaszentmiklós közelében. Varga György fotói.

Tájfutásra várják a gyermekeket

A tájfutással ismerkedtek hétfőn a rozgonyis diákok. Az intézmény műfüves pályáján kialakított terepen kellett a tanulóknak hiba nélkül, a lehető leggyorsabban megtalálnia az ellenőrző pontokat. A bemutató célja, hogy felkeltse a gyermekek figyelmét a sokaknak még ismeretlen sportágra.

Bizottsági döntések

Szavazott az Ügyrendi, Jogi, Nemzetpolitikai és Közrendi Bizottság az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos rendeletekről, a garázsbérleti szerződés jóváhagyásáról, valamint a Petőfi 42. szám alatti ingatlan értékesítéséről a mai ülésén. A grémium összesen kilenc pontban hozott döntést. 

 

2023.09.27. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Több korosztályban sikeresek

Sikeresen kezdték a versenyidényt a kanizsai birkózók. Fata József, a helyi egyesület alelnöke bajnoki címet szerzett a szeniorok között, Böjti Csongor pedig ezüstérmes lett a kötöttfogásúak területi diákolimpiájának legutóbbi fordulóján.

Táncoslábú kezdők

Kezdőknek indított tanfolyamot a Kanizsa Salsa Egyesület. Az első – ingyenes – órán többtucatnyian igyekeztek elsajátítani a tradicionális kubai tánc alapjait. 

Hamarosan indul a téli szezon

Megelőzhető lenne a téli balesetek zöme, ha az őszi átálláskor az autósok nemcsak a gumik cseréjére, hanem a jármű teljes átvizsgálására is figyelmet fordítanának. A megkérdezett szakemberek hangsúlyozták, fontos az ablaktörlő lapátok, a szélvédőmosó folyadék és az akkumulátor állapotának ellenőrzése, mindezekkel pedig már október…

Felújított bérlakások a rászorulóknak

Még mindig sokan élnek lakhatásra szinte teljesen alkalmatlan ingatlanokban Nagykanizsán. A rászorulóknak megoldást jelenthetnek az önkormányzati bérlakások. Az ingatlanok díjai ugyan áprilisban emelkedtek, de még így is kedvezőbbek, mint Zalaegerszegen, Keszthelyen vagy Szombathelyen.

Szükséges korszerűsítés Nagybakónakon

Minden hétköznap reggel 7-től délután 5-ig teljes útzár van érvényben a Nagybakónakot és Újudvart összekötő szakaszon. Az útfelújítás Zala Vármegye Önkormányzatának és a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. együttműködésének köszönhető. A mintegy 140 millió forintos támogatású projekt várhatóan november közepén zárul.

A huszadikon technikai KO-val

A napokban a Fejér vármegyei Nagyvenyim településén vívta legutóbbi profi ökölvívó mérkőzését a kanizsai Detre Gábor, s a dél-zalai öklöző remek mérlegét tovább javítva technikai KO-val győzte le szerb ellenfelét.

Bárányba borul szeptember utolsó hétvégéje – Kulináris kalandokkal köszönt az ősz

Országszerte félszáz étterem csatlakozott a Bárány Napokhoz. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg, és valódi kulináris kalandban legyen részük.

Turizmus világnapja, három programmal várják a turistákat Kanizsán

Nagykanizsán három programmal várja a turistákat a turisztikai információs iroda a turizmus világnapján. Szerdán városismereti sétát szerveznek a turisztikai szolgáltatóknak 10 és 15 órai kezdéssel. Ugyan csak szerdán városfelfedező rejtvényes kalandtúrára hívják az érdeklődőket időpont nélkül. Csütörtökön Örökmozgó szobraink címmel tartanak…

Leesett az ajtókilincs, emeleti lakásból mentették ki a családot az egerszegi tűzoltók

Leesett az ajtó kilincse, a szoba foglyává vált a kisgyermek és egyik szülője Zalaegerszegen. A tűzoltók magasból mentő segítségével bejutottak az ingatlanba, majd az ajtó kinyitásával kiszabadították a bajbajutottakat.

Európa egyik legmodernebb lőszergyára épül Várpalotán

A több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000-1200 új munkahely is létesül, együttműködési szerződést kínálva ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt.

Október 15-ig lehet szavazni az interneten a 2024-es év lepkéjéről

Mi legyen 2024-ben az év lepkéje; a másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre, a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni a szervezet honlapján október 15-ig.

Népszámlálás: Öregszik a társadalom, 1,1 millió fővel kevesebben vagyunk, mint 1980-ban

A vallási hovatartozásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésre a lakosság 60 százaléka felelt. A válaszadók 50 százaléka, 2,9 millió fő katolikus volt, közülük 2,6 millióan a római katolikust, 165 ezren a görögkatolikust jelölték meg vallásukként. A reformátusok aránya 16, az evangélikusoké 3,1 százalék volt 2022-ben.

 

2023.09.26. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Tóth Péter Lóránt -„Toldi írójához elküldöm lelkemet”

Petőfi Sándor és Arany János barátsága elevenedett meg hétfőn este a Halis István Városi Könyvtárban. A két költőóriás kapcsolatát Tóth Péter Lóránt „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című önálló estjén keresztül ismerhette meg a kanizsai közönség.

Zárul az 1 milliárdos projekt

A héten zárul a víziközműprojekt. Az elmúlt napokban a Teleki-Platán rekonstrukciónál az utolsó javításokat végezték. A beruházás áprilisban indult, és mintegy 1 milliárd forintból valósult meg.

Súlyos vereség, kikapott a Tungsram SE Nagykanizsa női csapata

Tizenhét gólos vereséget szenvedett a Siófoktól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II-es bajnokság legutóbbi játéknapján. A Kanizsa Arénában rendezett mérkőzés már az első félidőben eldőlt.

Van élet a 40 után - Jakupcsek Gabriella Nagykanizsán

Lehet és kell is tartalmas életet élni ötven-, hatvan-, és hetvenévesen is. Ehhez tanácsokat és útmutatást ad Jakupcsek Gabriella a legújabb könyvében. A napos B oldal – Van élet a 40 után címmel megjelent művéről és sok minden másról is hallhatták a népszerű műsorvezetőt hétfőn este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Zrínyi kupa esőben is

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Zrínyi Kupát Murakeresztúron. A futóversenyt a helyi általános iskola és a Zrínyi Kadétok Egyesület közösen szervezte. A kezdeményezés célja, hogy a sport szeretetét közvetítse a fiatalok felé.

Vászonra vitt fantáziavilág

Gábriel Salerosa fantáziavilága köszön vissza a Honvéd Kaszinó kiállítóterében látható festővásznakról. A nagykanizsai kötődésű művész nyári, bemutatkozó tárlata után, újabb alkotásokkal várja a nagyközönséget.

Készítsük fel az immunrendszert!

A kellő mennyiségű alvás, kézmosás, a stresszhelyzetek kerülése, de a meleg folyadékok fogyasztása is segíthet a náthás megbetegedések kezelésében és elkerülésében – vallják a megkérdezett szakemberek. Az iskolakezdés után Kanizsán is berobbant a légúti fertőzések időszaka, egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket. A szakértők mind…

Már nincs tűzgyújtási tilalom, de a szabályokat továbbra is be kell tartani

Vasárnaptól megszűnt az országos tűzgyújtási tilalom, ami Zala vármegyét is érinti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabadtéri tüzet bárhol, bármilyen módon lehet gyújtani a továbbiakban.

Házi kedvencek: ivartalanítás pro és kontra

Jelenleg sajnos az állatorvosok nagy része, a tenyésztők többsége, valamint az összes menhely a petefészek minél korábbi eltávolítását (6 hónapos korban vagy előtte) javasolja. Ennek a döntésnek a legfőbb oka jelenleg a nem kívánt túlszaporulat meggátlása. Viszont ezzel előidézhetünk számos nem kívánt betegséget is, így saját…

A hétvégén rendezik meg a 31. Európai Madármegfigyelő Napokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 17 vármegyében és Budapesten 51 helyszínen várja az érdeklődőket.    

Közel kétmilliárdos közlekedésfejlesztés zárult Zalaegerszegen

Csaknem fél évszázad után ismét kétirányúvá tették Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintból újítottak fel.  

Főszerepben a védők

Védőgólokkal verte a PTE-PEAC-ot az FC Nagykanizsa. Gombos Zsolt együttese ugyan nem kezdte jól a vasárnapi bajnokit, hiszen már az első percben hátrányba került, de végül sikerült megfordítania a meccset a dél-zalaiaknak. A kanizsai csatársorból Sági volt eredményes, a három további gólt egyaránt hátvédek hozták össze: betalált Szanyi,…

Készül a játszótér az arénánál

Már zajlik a nagykanizsai befogadó játszótér építése a Kanizsa Aréna és a Kanizsa Centrum közötti zöld területen. A létesítmény különlegességének számít, hogy a fogyatékossággal élő és az ép gyermekek közösen tudják majd használni. A projektet a Szerencsejáték Zrt. finanszírozza, a tereprendezésre és a parkosításra pedig a…

 

2023.09.25. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Magabiztos győzelem hazai pályán

Magabiztosan verte a Pécsi VSE-t a nagykanizsai férfi kézilabdacsapat az NB II-es bajnokság E-csoportjában. Csalló Ádám tanítványai 38-30 arányban múlták felül az előző szezonban ezüstérmet szerző baranyai ellenfelüket.

Zalai művészek kiállítása a VOKE-ban

Zalai művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. A pénteken megnyitott tárlaton Vajdainé Mikó Judit akvarellista alkotásai, valamint a kanizsai intézményben működő fafaragó szakkör négy tagjának munkái láthatók.

30 éve a pályán - Rákász Gergely orgonaművész

Újra Nagykanizsára látogatott Rákász Gergely, ezúttal a Lords of the Organ 7. évadával. Az orgonaművész vasárnap a református templomban adott telt házas koncert.

44 dal csendült fel a nótaesten

Várjatok még őszirózsák címmel rendezett gálaestet a Tüttő János Nótaklub szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A népi művészeteket bemutató koncertet 19. alkalommal tartották meg.

Tart a körteszezon, október végéig szüretelik

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található a legtöbb ültetvény, mintegy 505 hektárra tehető a termőterület nagysága, Borsod-Abaúj-Zemplén 412 hektáron, Heves vármegyében 198 hektáron, Zalában pedig 165 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók.   

Véradás

A héten a következő helyszíneken várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete.

2,4 milliárd forintból megvalósult új rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

A rendezvényközpont központi elemeként az 1906-ban épült piarista gimnázium tornatermét építették át. Ebben kapott helyet a színházterem. Egy másik épületben a legkisebbek szórakoztatására szolgáló játszóházat alakítottak ki, és szintén külön épületben kapott helyet a kiállítótér, valamint a kávézó.

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal. Néhol megélénkülhet a szél és hajnalban már megjelennek a pára- és ködfoltok is.

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében

Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet fordítanak a mozgó vonatokra történő fel- és leszállásra, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére.

Táblákat döntött és felborult a 74-es főúton

Egy ember sérült meg a balesetben, őt a mentők ellátták.

Karos Tourja következik

Lényegében már pénteken kezdetét vette és egészen vasárnap késő délutánig tart Zalakaroson a 16. Mapei Tour de Zalakaros 2023 bringás programkavalkádja.

 

2023.09.22. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Bérlakásátadás - Jó példa Ligetvárosból

Továbbra is rendkívül kelendőek az önkormányzati bérlakások. Még áprilisban döntött arról a közgyűlés, hosszas viták után, hogy 30 százalékkal emeli a bérlemények díját. A jelenlegi adatok szerint, mindezek ellenére, tömeges a túljelentkezés.

Ragadd torkon a rákot!

Sikeres volt a „Ragadd torkon a rákot” szűrési akcióhét a Kanizsai Dorottya Kórházban. A program célja felhívni a figyelmet a nyaki és feji daganatok veszélyeire, valamint, hogy segítsen megakadályozni azok kialakulását. A kezdeményezés hétfőtől máig tartott, de már az első nap beteltek a regisztrációs időpontok.

Járdafejlesztés- kompromisszum nélkül

Átadták a Fáy András utca munkaterületét, kezdődhet a járdák felújítása. A projektnek a napokban némi politikai színezetet adott, hogy Balogh László szerint az ÉVE-frakció folyamatos aknamunkája miatt kellett ennyit várni a projektre, míg Bodó László arra világított rá: a polgármester volt korábban a körzet képviselője, mégsem tett semmit az…

A képzelet mesevilága

Megnyílt a tanév első kiállítása a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában. A diákok és az intézménybe betérők ezúttal Ludvig Dániel festőművész munkásságával ismerkedhetnek meg.

Ivartalanítás - életmentő lehet

Az ingyenes ivartalanítási akcióra hívják fel a gazdák figyelmét a szakemberek. A rászorulók számára ez a lehetőség folyamatosan adott. A megkérdezett állatorvos hangsúlyozta: a kinti és a benti macskák esetében is ajánlott elvégeztetni a beavatkozást.

Kampány a környezettudatos közlekedésért

Nagykanizsa is csatlakozott ma az Európai Mobilitási Hét fő programjához, az Autómentes Naphoz. Városunkban torna, koncert, kerékpáros ügyességi verseny és futás is szerepelt az esemény kínálatában.

Színnel és lélekkel

Az elmúlt 18 év alkotásaiból válogatott egy kiállításra valót Horváth Lászlóné Liplin Katalin. A kiskanizsai amatőr festő ezúton mutatkozik be önálló tárlattal a Medgyaszay Házban. A csütörtök este megnyitott Színnel és lélekkel című kiállítás két hétig várja az érdeklődőket.

Szeptember az Idiopátiás Tüdőfibrózis Hónapja – Ritka, de sokakat érintő tüdőbetegség

Szeptemberben tartják az IPF, azaz az Idiopátiás Tüdőfibrózis Hónapot. De mi az az IPF? Miben változik egy beteg élete a megszokotthoz képest? Hogyan élik meg betegségüket a betegek? Mit üzennek betegtársaiknak és az őket kezelő orvosoknak?

Parkoló autóba ütközött egy egerszegi nő Zalaszentbalázson

A 48 éves zalaegerszegi nő személyautóval Zalaszentbalázson nekiütközött egy út szélén parkoló autónak. A balesetben a személyautó vezetője nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Bemutatkozott a nagykanizsai Without Frames zenekar - Dal és klippremier: 'Bloodbath'

Megjelent a nagykanizsai Without Frames zenekar bemutatkozó single-je Bloodbath címmel. A fiatal csapat nem csak digitálisan debütált most, hanem élő bemutatkozása sem volt olyan régen.  

Egy nap alatt 176 bírság biztonsági öv miatt Zalában

Az egyenruhások 176 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, a szabályszegők közül 164 járművezető, 12 pedig utas volt. Őket közigazgatási bírsággal sújtották.

Az Év Digitális Faluja: Bödeháza, Csatár és Zalaszentiván is a díjazottak közt

A vajdasági Bácsfeketehegy lett az Innovatív települési környezet, Csemő a Fenntartható épített és természeti környezet, Csatár az Innovatív társadalmi és közösségi jólét, Bükkszentkereszt pedig az Innovatív gazdasági ökoszisztéma kategória díjazottja. A különdíjasok Zalaszentiván, Arló, Bödeháza és Sajószöged.

Pszichoaktív szerekből szerzett milliárdos jövedelmet titkolt el két zalai férfi

Pszichoaktív szerek online kereskedelmével szerzett csaknem egymilliárd forintos jövedelmet két zalai férfi, akik az adófizetés megkerülésével mintegy 400 millió forintos költségvetési csalást követtek el.

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet.

 

2023.09.21. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Hétfőn elindul a víztorony fejlesztése

A napokban már az előkészületi munkáknak, az antennák áthelyezéseinek neki is álltak a szakemberek. Többszöri módosítás után, végül 191 millió forint jutott erre a projektre, amelynek részeként megújul a homlokzat és kicserélik a nyílászárókat.

Omnibusztól a vasútig - Közlekedéstörténet a VOKE-ban

Nagykanizsán rendezték meg az idei Országos Közlekedéstörténeti Konferenciát. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban tartott eseményen az érdeklődők, több mint két tucat előadást hallhattak különböző, a közlekedéshez kapcsolódó témában.

Felfüggesztett a gyorséttermi garázdálkodónak

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a 23 éves férfit, aki még februárban gáz-és riasztópisztollyal fenyegetőzött az egyik nagykanizsai gyorsétteremben, majd megrongálta annak épületét. A mai előkészítő ülésén az elkövető, A. Márk beismerő nyilatkozatot tett.

Kiállítás és együttműködési megállapodás

Kézműves kiállítás nyílt ma a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény Teleki úti otthonában. A hímzések, horgolások, kötések és faragások mind a lakók munkái. A tárlat egyúttal a Neszi és a Thúry György Múzeum együttműködésének első állomásaként valósult meg.

Idén is lesz Your Song

Az országos énekversenyt harmadik alkalommal rendezik meg. Jelentkezni már lehet, a kanizsai megmérettetés szervezői a részletekről szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Percek alatt végzetes lehet

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a Katasztrófavédelem. A szüret lassan a végéhez közeledik Dél-Zalában, a korai érésű szőlők már mind a pincékben vannak. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, a szakemberek hangsúlyozzák: szellőztetéssel és szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhetőek a balesetek.

Hazugságok vígjátéka

A Szemenszedett igazság, avagy hazudni tudni kell! című vígjátékot mutatták be szerda este a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A négyszereplős vígjátékot a Pesti Művész Színház színészeinek előadásában láthatta a kanizsai publikum.

QS Europe: az ELTE Magyarország vezető egyeteme

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon. Hazánkból egyébként összesen 15 egyetem került be a rangsorba, az ELTE után sorrendben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (238.),…

Ami az egyik beteget gyógyítja, a másiknak árthat - A krónikus vesebetegség kezelésének különbségei

A vesebetegség, majd az ennek következtében kialakuló veseelégtelenség kapcsán a legtöbb ember egyből összerezzen és a vesék leállására gondol. Pedig a krónikus vesebetegségnek több fázisa van, melyek közül  a legvégső stádiumban kell attól tartani, hogy veséink teljesen felmondják a szolgálatot. Szerencsére a korai stádiumokban,…

Ittasan, vezetés közben mobiltelefonozó nő jogosítványát vonták be a kanizsai rendőrök

A 27 éves ittas nő Nagykanizsán, a Balatoni úton vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használt.

Megtalálták az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványait

Megtalálták az egykori egerszegi vár északnyugati bástyájának maradványait. A 17. századi leletegyüttesre a tervezett mérlegház és parkoló területén végzett ásatás során bukkantak rá.

Többéves börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy zalai nőt, aki időseket bántalmazott és lopott meg

Többéves börtönbüntetésre ítélt a Keszthelyi Járásbíróság egy büntetett előéletű zalai nőt, aki több idős asszonyt is meglopott az otthonában, egyiküket súlyosan bántalmazva.

 

2023.09.20. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A játszótér nem, a dobok költöznek

A játszótér marad – így foglalta össze röviden az Eötvös tér helyzetét Berta Krisztián. Az önkormányzati képviselő nemrégiben a terület hajléktalan problémájával kapcsolatban nyilatkozott Híradónknak. Az összeállítás után számos megkeresés, üzenet és komment érkezett, amelyekben mind a nemtetszésüket fejezték ki a helyiek, hogy a város egyik…

Búcsúzunk

55 esztendős korában, hosszú betegség után elhunyt Kárász Tímea Fatima. Az énekes életvidám stílusával nagy népszerűségre tett szert az operett világában. Kanizsán zumbaoktatóként is sokan kedvelték, nemrégiben könyvet írt, Menekülés az életbe címmel.

Nádasi Tamás: A kínaiak nem háborúzni jönnek Európába, hanem üzletelni

Augusztus 21-én – szinte teljes titokban – egy kínai delegáció járt Nagykanizsán. Az esetleges befektetők kapcsán azt Balogh László dörgedelmesen kijelentette, hogy nem akkumulátorgyár van készülőben. De, hogy pontosan miről is volt szó, arról Nádasi Tamás nem tudott semmit, hiszen a MKIK Magyar-Kínai Tagozatának vezetőjét nem hívták…

Virágok közt a lakótelepen…

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a Zemplén Győző utca 1/A alatt lévő 10 emeletes lakóház környezetére. Mint írta, önkéntes munkával ápolja, szépíti két lakó a ház elejét, megérdemelnék, hogy bent legyenek az újságban. A várost járva több hasonló épületet is láthatunk, de engedve a kérésnek, megnéztük a ház elejét, és egy kis időre, ahogy…

Céklás, kurkumás, spenótos dödölle és libanoni pörkölt

Első alkalommal vett részt a dödöllefesztiválon Lukács Norbert a segítőivel, a letenyei Kránicz Árpáddal, és a lányával, Alexandrával. A háromtagú, Lordok Háza elnevezésű csapat a dödölle hagyományos ízvilágát különleges színekkel és formákkal próbálta kiegészíteni.

Mi lesz azzal, aki aláírja?

Elmúlt a vakáció, s egy egyre bizonytalanabb szeptember és iskolaév köszöntött ránk. Az oktatásban dolgozók szeptember 15-ig kapták meg a státusztörvény alapján írt új szerződésüket.

A fejlesztések viharában

Az a – nézőpont szerint – szerencsés vagy szerencsétlen helyzet állt elő Nagykanizsán, hogy egyszerre indulnak az 588 milliós kormányzati forrás projektjei, valamint azok a fejlesztések, amik az idei költségvetés 411 milliós többletbevételéből lesznek finanszírozva. Így nem meglepő módon, mindkét frakció közösségi oldalát a munkákhoz…

Érdekes emberek, érdekes történetek 59. - Elhivatottságról, tanításról, bári hangulatban

Sorozatunkban Maros Sándorhoz, a Kanizsa Tv nyugalmazott igazgatójához látogattunk el. Betekinthettünk az ismert természetfotós, filmes mindennapjaiba, beszélgetésünk közben megelevenedett előttünk az az életpálya, amelyben a kép és az elektronika rajzolta meg a fő irányvonalat. Általános iskolás korában ragadta magával végérvényesen a…

Kanizsa is bemutatkozik az Expo Real-en

Kelet-Magyarország helyett ma már az ország déli része gazdasági szempontból a legelmaradottabb – fogalmazott Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nagykanizsa és térsége fejlesztéséért a kamara egy minden területet érintő előadás-sorozat indítása mellett, Európa legnagyobb ingatlan-és befektetési vásárán, az…

Sikeres rajt a vízipólósoknál

Dupla fordulóval és dupla győzelemmel kezdett a Kanizsa Vízilabda Sport Egyesület az OB II-ben. A tömbösített fordulónak a kanizsai uszoda adott otthont. A házigazdák a Balaton VK és a PTE-PEAC csapatát múlták felül.

Drogteszt után gyanúsítás

Marihuánát fogyaszthattak azok a fiatalok, akiket hétfő este állítottak elő a rendőrök a Berzsenyi-lakótelepen. A helyi lakók többször megkeresték már szerkesztőségünket azzal, hogy az utcájukban található kis játszótéren éjszakánként folyamatosan hangos, rendbontással vegyített találkozókat tartanak ismeretlen fiatalok.

Szép és engedelmes ebek

Hobbikutya-kiállítást és engedelmességi versenyt tartottak Kiskanizsán. Az ebek és gazdáik 4 kategóriában mérhették össze a megszerzett tudásukat. Sokan neveztek a városból és környékéről, de határon túli résztvevője is volt a kihívásnak.

Fogyatkozunk- zsugorodik Kanizsa lakosságszáma

Folyamatosan csökken a lakosságszám Nagykanizsán, a 2023-as adatok szerint 44329 fő él a városban. Ez a szám 2007-ben még 51546 volt. Az ügy kapcsán Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a kanizsai mutatók az országos és a megyei átlagnál is lényegesen rosszabbak, ami már a korábbi ciklusokban is tanulságul…

A zarándoktáborok lehetnek a fiatalok megmentői

A jelentkezés során nem kritérium az elkötelezett keresztény élet, de sok résztvevő számára a  közösségi élményen túl komoly hitbéli megerősítést is jelent a zarándoktábor, sőt, előfordult már olyan résztvevő, aki a tábor hatására keresztelkedett meg.

A szüret veszélye a mustgáz

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

Villanypásztorok tartozékaira utaztak a szentpétertúri a testvérek

Szentpéterúron egy mezőgazdasági területről ellopták egy villanypásztor trafóját, valamint az ahhoz tartozó akkumulátort és napelemet is.

A kvagga kagyló balatoni elterjedésének oka, hogy jól tud alkalmazkodni a táplálékszegény környezethez

A téli időszak (8 Celsius-fok alatti vízhőmérséklet) túlélése szempontjából alapvető az állatok energiaraktárainak feltöltése, ezért táplálékszegény környezetben a kvagga kagylónak az a képessége, hogy az anyagcsere-folyamatait át tudja állítani, előnyt jelent a vándorkagylóval szemben.     

Tompos Márton: Illegális szemétlerakatnak használják a zajdai laktanyát

Tompos Márton hónapok óta kutatja és mutatja be, hogy Zala megyében hogyan tárolnak több helyen is veszélyesen, illegálisan és környezetszennyezően több száz tonnányi gumiabroncsot. Mostani videójából kiderül, hogy nem csak gumikat, hanem mindenféle más hulladékot is tárolnak a zajdai laktanya területén.

Első helyezést ért el a zalai bírósági titkárok csapata a pécsi pervezetési versenyen

A regionális fordulón Zalából a polgári ügyszakos versenyen a Zalaegerszegi Törvényszéket Bednyákné dr. Ábrahám Petra, dr. Füredi Mátyás, dr. Göncz Iván, dr. Hamvas-Takács Linda, dr. Kupits Kitti és Tringliné dr. Molnár Lilla Noémi képviselte. A zalai csapat első helyezést ért el.

Kilencven éve gyógyítanak Hévízen

Fennállásának kilencvenedik évfordulóját ünnepelte a MH Egészségügyi Központ Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet. A hévízi ünnepségen felavatták az intézet első épületét tervező, Kaplonyi László mérnök százados emléktábláját.

Mentálisan jól áthidalták

A női labdarúgó NB II Nyugati csoportjának harmadik fordulójában a Paksi SE otthonában nyert 3-2-re az FC Nagykanizsa együttese.

 

2023.09.19. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Bazi nagy metál lagzit tartottak a Medgyaszay Házban

A buli alapötlete a kanizsai Your Last Steps tagjaitól indult. Az est során négy együttes váltotta egymást a színpadon.

Több százan zarándokoltak Homokkomáromba

Nemzetiségi zarándoklatot tartott az Országos Horvát Önkormányzat a hétvégén Homokkomáromban. A már hagyománynak számító rendezvényen mintegy 400-an vettek részt.  

Fordulatos meccsen győztek a női kézisek

Megszerezte idénybéli első győzelmét a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata. Surman István tanítványai a DKKA U21-es gárdáját múlták felül vasárnap a Tungsram-csarnokban.

30 százalékos készültségnél tart az új ipari csarnok

A fejlesztés mintegy bruttó 600 millió forintból valósul meg. A pályázati forráshoz az önkormányzat 102 millió forint saját forrást tett hozzá, így a létesítmény tulajdonosa is a város lesz. A jelenlegi tervek szerint a szakemberek november végéig elkészülnek a projekttel.  

Legendás írókról nyílt tablókiállítás a HSMK-ban

A tárlat Pilinszky János és Kertész Imre életét, valamint a szabadság kérdéséről megfogalmazott érzéseiket, gondolataikat mutatja be a Hevesi Sándor Művelődési Központban. 

Újra Fimpikniket tartott a Loco-Motív Közösségi Alapítvány

A csoport zenés filmkvízzel, koncertekkel és kertmozival várta az érdeklődőket és a támogatókat.

Nem sikerült a hazai bemutatkozás

A Nagykanizsai Futsal Club NB II-es futsal-együttese a bajnokság második fordulójában a múlt szezonban szintén felsőházas UTE Futsalt fogadta és a félidei 1-1-es állás után kapott ki a lila-fehérektől.

Más fenyőit gallyazta le a 21 éves csapi fiatalember

A 3205 kilogramm tömegű, 842.671 forint értékű fenyőgallyat a férfi egy nemesvidi ismerősének értékesítette.

Betegség miatt elmarad

A Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft tájékoztatja a tisztelt érdeklődőket, hogy a szeptember 19. estére meghirdetettJocó bácsi Nagykanizsán, avagy a Tanár vagyok! És? - Az élet írta című előadás elmarad!

Eltűnt nénit keresnek a kanizsai rendőrök

Németh István Józsefné körülbelül 168 centiméter magas, ősz hajú nő.

A baglyok szaporodását költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság

Műfészkek, költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság és az önkormányzatok a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

Színpadi produkciók és széles gasztrokínálat a Pécsi Napokon

A Punnany Massif, a The Biebers mellett színpadi produkciókkal, gyerekprogramokkal és a környék legjobb boraival várják a 27. Európai bordalfesztivállal és a Tanuló város fesztivállal kiegészülő Pécsi Napok látogatóit szeptember 20. és 24. között.    

Zalaegerszegen emeltek vádat az álwebáruházat működtető borsodi férfi ellen

Csaknem kétszáz embert csapott be egy valójában nem létező webáruházat létrehozó borsodi férfi, aki ellen csalás miatt Zalaegerszegen  emeltek vádat.

Még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

A meleg időjárás hatására a héten várhatóan továbbra is jellemzően magas lesz a pollenterhelés, helyenként, a szárazabb, fertőzöttebb területeken pedig még a nagyon magas szintet is elérheti.

 

2023.09.18. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Kitekintő címmel indított programsorozatot a Szent József Plébánia

A kezdeményezés célja a közösség összekovácsolása és az iránymutatás. Az első előadó Kósa Erika volt, akit sokáig a leggazdagabb magyar üzletasszonyként tartották számon.

Családi és nyílt napot tartottak a Thúry György Múzeumban

Az intézmény minden évben csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz, így ingyenes tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozással várták szombaton és vasárnap az érdeklődőket.

Elkezdte a szezont a Szkes Tánccsoport

A nyitás kapcsán egy utcatánc-bemutatóval készültek a fiatalok pénteken az Ady utcában. A produkciók gyakorlása mellett az is fontos cél volt, hogy minél többen csatlakozzanak a formációkhoz.

Ezúttal is változatos előadásokkal várta az érdeklődőket a TEDxNagykanizsa rendezvény 

Üzenet a Földről – ezt az alcímet kapta az idei TEDxNagykanizsa rendezvény. A pénteken megtartott programon ezúttal – egyebek mellett – a tudomány, a turizmus és a lelki élet témaköréből hallhatott gondolatébresztő előadásokat a Pannon Egyetem előadótermébe érkező közönség.   

Örült hajrában veszített pontot a férfi kézilabdacsapat

Csalló Ádám együttese szombaton délután a NEKA U21-es gárdáját fogadta az Arénában. Fél perccel mérkőzés vége előtt még a hazaiaknál volt az előny, azonban az utolsó támadás során egy kanizsai játékost láttak szabálytalannak a játékvezetők, az ellenakció végén pedig időntúli hetest harcoltak ki az akadémisták, amit be is dobtak. A…

Emléktáblát készítenek az első nagykanizsai jazzfesztivál 50. évfordulójára

A kezdeményezők között, a Honvéd Kaszinó mellett, a műfaj helyi képviselői és barátai állnak. Az elhatározás támogatásának lehetséges módjairól és a részletekről ma tartottak sajtótájékoztatót.

Együtt ünnepelt a szepetneki evangélikus közösség 

Hálaadó istentiszteletre hívta a szepetneki közösség tagjait pénteken az evangélikus egyházközség. A helyi templom, annak környezete és a mellette lévő gyülekezeti ház az elmúlt pár év során folyamatos fejlesztéseken esett át, ezúttal utóbbi létesítmény energetikai korszerűsítése valósult meg. 

Ragasztószalaggal lopta a perselypénzt a szombathelyi férfi

Nem volt jogosítványa, sofőrrel járt lopni a szentgyörgyvölgyi templomba egy férfi, akit a rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki.

Elkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

Az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a gyár ellátásához, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termés döntő része átlagos, vagy jó minősítésű, a mennyisége meghaladja a 60 tonnát hektáronként.    

A szorongásoldás eszközös terápiájának lehetőségeit vizsgálják a kutatók

Az emberi populáció 15-20 százalékát - nagyobb részben a nőket - érintik azok a betegségcsoportok, amelyek közvetlenül a központi idegrendszert támadják, legyen szó depresszióról, poszttraumás szindrómáról, epilepsziáról.

Szezonja van: őz ugrott motoros elé

A 32 éves celldömölki férfi motorkerékpárjával  Zalaerdőd felé tartott, amikor egy őz ugrott a járműve elé, melyet elütött. A motoros a balesetben elesett és könnyebben megsérült.

Szabadon hozzáférhetővé vált Keresztury Dezső életműve a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Zalaegerszegen megállapodás született Keresztury Dezső jogörököse, Buzási Ádám és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) között, amelynek értelmében a nemzeti könyvtár jogosulttá vált a teljes írói hagyaték feldolgozására, digitalizálására és publikálására.

Az Izabella utcában termesztette a „chilit”, 56 tő kendert és 3,5 kiló szárított növényi törmeléket foglaltak le a kanizsai férfinél

A 37 éves férfi elismerte tettét, azt is elárulta, hogy a különleges szagok miatt kíváncsiskodó ismerőseinek azt mondta, hogy thai chilipaprikát nevelget a szántóföldjén

Folytatódik a nyáriasan meleg idő a héten

A héten is folytatódik a nyáriasan meleg időjárás 25-30 Celsius-fokos maximumokkal. A kedden érkező hidegfront nem hoz számottevő lehűlést, de néhány helyen előfordulhat zápor, zivatar. Péntek délután azonban újabb hidegfront érkezik, emiatt majd többfelé kell számítani esőre és a hétvégén a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton már…

Nem volt egy tophétvége a térség labdarúgásában

A labdarúgó vármegyei első osztályban szereplő dél-zalai együttesek közül mindössze a Zalakomár szerzett pontot, míg a labdarúgó Mol Magyar Kupa 3. fordulójában búcsúzott az FC Nagykanizsa legénysége.

 

2023.09.16. szombat
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A Kanizsáról induló teniszezőnek is szólt Magyarország himnusza a Davis-kupán

Keszthelyen ezen a hétvégén rendezik a tenisz legjobb válogatottjai közé visszakerülésről „határozó” osztályozót Magyarország és Törökország csapatai között a Davis-kupában.

Az Aranyakkord adott koncert a Medgyaszay Házban

 Az idén ötéves trió pszichedelikus – akusztikus rockzenével szórakoztatta a kanizsai publikumot.

Még szorosabb lesz az együttműködés a kézilabdaklub és a Médiaház között

Élőben közvetíti a nagykanizsai férfi kézilabdacsapat valamennyi hazai bajnoki mérkőzését a 2023/24-es idényben a Kanizsa Médiaház. Az NB II-ben a feljutásért küzdő gárda első itthoni találkozóját szombaton délután láthatják a NEKA U21-es együttese ellen a Youtube-csatornánkon.

A tulajdonost terheli a felelősség az omladozó épületek esetén

Komoly bajba kerülhet bárki, akinek házáról vakolat, faldarab, virágcserép esik le és talál el valakit.  Néhány héttel ezelőtt a Deák tér egyik patinás épülete rongálódott meg miután leszakadt róla egy jókora faldarab. A jogászok szerint ilyen esetekben a törvény mindig a tulajdonost nevezi meg felelősnek. A belvárosban több, elöregedett épület ese

A tűzifa ára is nőtt az elmúlt időszakban

Ahogy sok másnak, úgy megemelkedett idén a tűzifa ára is a tavalyi évhez képest. A drágulás bérek, a szállítási költségek és más járulékos költségek emelkedésével magyarázható, ami pedig kihat a kereslet alakulására. Az előző fűtési szezonban sok háztartásban tértek át alternatív fűtési módszerekre, de idén már egy teljesen átlagos…

Okoszebrák létesülnek a városban

Új, a láthatóság érdekében saját közvilágítással ellátott gyalogátkelő helyet létesítenek a Petőfi és a Hunyadi utcák kereszteződésénél. A 13 millió forintos önkormányzati támogatással létrejövő beruházás oka az útszakaszon történt balesetek száma volt. Az új átkelőhelyet várhatóan novemberben adják át.

Új alapokra került a kézilabda és a labdarúgás támogatása Nagykanizsán

Együttműködési szerződést kötött a nagykanizsai önkormányzat a helyi labdarúgócsapatot és a kézilabdaklubot üzemeltető Kft-vel. A megállapodás értelmében a helyi csapatokat üzemeltető cégeknek elő kell segíteniük, hogy az egyesületek a következő időszakban magasabb osztályban tudjanak szerepelni.

Egyre népszerűbbek az őszi dekorációs elemek

Sokan változtatják környezetük, lakásuk, kertjük dekorációját az évszakoknak, ünnepeknek megfelelően. Népszerűek a különféle termésekből készült díszek, de egyre gyakrabban műnövényeket használnak alapanyagnak. Az árak rendre magasabbak, így többen vesznek részt azokon a tanfolyamokon, ahol a résztvevők megtanulják a kreatív…

 

2023.09.15. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Még sem gyógyír a másnaposságra a Regenera, lecsapott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Regenera revitalizáló és másnaposság elleni ital gyártója és forgalmazója, az SSHS Group Kft. és a Regenera Hungary Kft. alaptalanul állították a termék másnaposság elleni hatását, ezzel megtévesztették a fogyasztókat, emiatt a GVH a vállalkozásokat megfelelési program bevezetésére kötelezte,…

Geotermikus fűtőrendszert adtak át a Zalakarosi Fürdőben

Geotermikus fűtőrendszert adtak át a Zalakarosi Fürdőben. A 200 millió forintos, saját forrásból megvalósult beruházás teljes egészében kiváltja a gázfűtést az intézmény épületeiben. A D6-os kútra szerelt berendezés példaértékű lehet más fürdővárásoknak is.

Ismét egy kanizsai főorvos kezén kattant a bilincs (+videó) (Frissítve: bíróság)

A nagykanizsai kórház egyik osztályvezető főorvosa magánbetegei számára a pszichiátria VIP szobájában biztosított diszkrét kezelést olyan embereknek, akik el akarták kerülni a nyilvánosságot. A kezelésért cserébe jelentős összegeket kért.

Rekord nagyságú, várhatóan 7 milliárd forint iparűzési adót várnak Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán beszámolt arról is, hogy Zalaegerszeg idei költségvetésének harmadik negyedéves módosításával ismét nőtt a főösszeg. A különböző projektek támogatásai és az állami normatívák emelkedése révén 793,6 millióval 59,3 milliárd forintra nőtt a város idei költségvetésének kerete.

A hétvégére visszatér a gomolyfelhős, napos, nyárias idő

A hétvégére visszatér a gomolyfelhős, napos, nyárias idő a 30 Celsius-fok körüli maximumokkal

 

2023.09.14. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Szombatra és vasárnapra is kézilabda

A férfi kézilabda NB II E-csoportjának első fordulójában rögtön győzelemmel kezdett a Nagykanizsa együttese, míg a női harmadik vonalban a Tungsram SE Nagykanizsa Balatonbogláron szenvedett vereséget. Folytatás az előttünk álló hétvégén, s mindkét csapat számára Nagykanizsán.

Kapitális szarvasbikát lőttek Bajcsa közelében

Az idei bőgési szezon országszerte nehézkesen indul – ám az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának van oka a bizakodásra. A gyönyörű trófeával rendelkező bikát egy cseh vendégvadász ejtette el.

Több, mint egy évtized után nyílt ismét kisbolt egy zalai településen

Újra van bolt Rigyácon, így több mint 12 év után újra helyben vásárolhatnak az ott élők. Az ezekhez szükséges forrást a Magyar Falu Programban meghirdetett pályázatokon nyerték el. 

A következő színházévadban is változatos programot kap a kanizsai közönség

Változatos programokkal várja a színházkedvelő nagykanizsaiakat a 2023/24-es idényben is a Kanizsai Kulturális Központ. A nézők egyebek mellett musicalt, klasszikus brit bohózatot és a francia irodalom egyik alapművét is láthatják majd a HSMK színpadán.

A házi kedvenceknek is megjár a méltóságteljes elmúlás a szakemberek szerint

Állatkínzásnak is számíthat, ha önös érdekeink miatt szenvedni hagyunk egy gyógyíthatatlan beteg házillatot. A szakember elmondta, ha az orvosi vélemény is úgy határozza, sokkal kegyesebb, ha ilyen esetben az altatás mellett döntünk. Nem beszélve arról, hogy a nem megfelelő állattartás súlyos jogi következményekkel is járhat.

Még mindig nem látogatnak annyian a hétvégi szórakozóhelyekre, mint a covid előtt

Vége a nyári szezonnak, újra indulnak a bulik a városban. A vendéglátásban dolgozók szerint, még mindig kevesebben látogatnak el a hétévégén kikapcsolódni, mint a Covid időszak előtt. 

Elkészültek a felújítások a Rózsa utcai óvoda Csokonai utcai telephelyén

A 11 milliós önkormányzati beruházásból az egyik épületszárny tetőszerkezete, illetve a beltéri mennyezet és a falak is megújultak.

Két napirendről tárgyalt az önkormányzat a Vasemberházban

„A baloldali ÉVE-frakció saját érdemeként könyvelné el azokat a beruházásokat, amiket az 588 milliós kormányzati támogatás valósított meg Nagykanizsán” – fogalmazott Bizzer András a soron kívüli közgyűlésen. A kinevezett alpolgármester Fodor Csaba általi szóbeli előterjesztésére reagált ily’ módon. Az ÉVE frakcióvezetőjének javaslata szerint a…

Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban

A kamarakiállítás 2023. szeptember 15-től 2023. december 31-ig tekinthető meg a Néprajzi látványtár földszintjén.

Magyarországot is meghódította a világ harmadik legkedveltebb fehérbora, a sauvignon blanc

Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt…

Nem tett eleget a jobbra tartási kötelezettségének, súlyosan megsérült a vétlen autó sofőrje

A 41 éves férfi egy kereszteződéshez érve balra kanyarodása során nem tartott megfelelően jobbra, ezért összeütközött a szemből érkező személyautóval. A balesetben a szabályosan haladó autó vezetője nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A kormány a kiemelt figyelmet fordít a víziközmű hálózatra

Tíz év alatt megkétszereződött Magyarországon a szennyvíztelepek száma, és amíg 2010-ben háromszáznál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent.    

Mintegy negyedmilliárd forintból újították fel a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központ tornacsarnokát

Zalaegerszegen 2014 óta igyekeznek minden oktatási, kulturális és sportlétesítményt felújítani. Csak idén mintegy kétmilliárd forint értékű beruházás zárult le vagy zajlik még oktatási intézményeket illetően.

Nem rossz kezdés, hétfőn pedig az Újpest érkezhet

Döntetlennel nyitotta bajnoki idényét az NFC NB II-es futsal együttese, Gyurcsányi Zsolt játékos-edző vezetésével Dunaújvárosban szereztek pontot a kanizsaiak.

 

2023.09.13. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A médiaház bemutatja- Jocó bácsi Kanizsán

Interaktív könyvbemutatót és előadást tart Balatoni József, ismertebb nevén Jocó bácsi, egykori pedagógus Nagykanizsán. A Kanizsa Médiaház által rendezett eseményt szeptember 19-én 18 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a Honvéd Kaszinóban.

Országos kismotorfecskendő-szerelő bajnokság Miháldon

Miháldon rendezték az idei országos kismotorfecskendő-szerelő bajnokság utolsó előtti fordulóját. A megmérettetésen szép számmal képviseltették magukat a zalai önkéntes tűzoltóegyesületek.

Megnyitották a tanévet a PEN-en

Tanévnyitót tartottak ma délelőtt a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdasági Egyetemi Központban. A 2023-2024-es tanév mérföldkőnek számít az intézmény történetében, ami egyrészt az elsős hallgatók létszámának, másrészt új szakok indulásának is köszönhető.

Érték és minőség nagydíjat vehetett át a Zalakarosi Fürdő

Érték és minőség nagydíjat vehetett át a Zalakarosi Fürdő igazgatója és gyógyászatvezetője, múlt héten a parlamentben. A saját gyógyvízzel készült termékcsaláddal pályáztak a felhívásra, azóta két új termékkel bővült a paletta.

Állásbörzét és gazdasági fórumot tartottak Nagykanizsán

Gazdasági-munkaerőpiaci szakmai konferenciát és állásbörzét rendeztek ma délelőtt a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az eseményen, amely a város önkormányzata és a Nagykanizsa és Környéke Nonprofit Kft. együttműködésével valósult meg, a Kanizsai Foglalkoztatási Paktum projektek eredményeiről is hallhattak a résztvevők.

Sikeres bowlingverseny Nagykanizsán

Nagykanizsán is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bowling. A közkedvelt bábusportban több amatőr versenyt is rendeztek már az egyik helyi vendéglátóhelyen, a legutóbbit múlt vasárnap.

Szemét és hajléktalanok látványa fogadja sokszor a sétálókat az Eötvös téren

Kosz, szemét és hajléktalanok. Ez a látvány fogadja sokszor az Eötvös téren sétálókat, ami a terület 2020-as felújítása óta rendszeresen gondot jelent. A probléma nem csupán a Fő út mellett elhelyezett padokat, hanem a játszóteret és az okospadokat is érinti.

Több ezer látogatót várnak hétvégén a 19. Őrségi Tökfesztiválra

Több ezer látogatót várnak idén is a 19. Őrségi Tökfesztiválra, amelynek rendezvényei szeptember 15-17. között Őriszentpéteren, Nagyrákoson és Szalafőn zajlanak.

Keletje van a GPS-antennáknak

Ez egy precíziós mezőgazdasági eszköz, vetésnél, trágyázásnál a segítségével lehet kiszámítani, hogy mekkora mennyiségre van szükség. Egy ilyen GPS-eszköz ára 3 millió forint, amelyik pedig antennával van ellátva, az 3,8 millió forintba kerül.

Katasztrófavédelem: Inkább halasszuk el a kerti égetést

Ebben a száraz időszakban a legtanácsosabb az, ha elhalasszuk ezt a tevékenységet. Akár egy kis parázs is hatalmas tüzet tud okozni, amely erdőket, szabad területet, tarlókat, de akár ingatlanokat is veszélyeztethet.

Évi több tízezer forintot spórolhatnánk az élelmiszerpazarlás csökkentésével és még a klímának is jót tenne

Ha kevesebb élelmiszert pazarolnánk, csökkenne a vásárlási igény is, ami az árakban is tükröződne, és mérséklődne az üvegházgázok kibocsátása, egy modellszimuláció szerint például ha 2030-ra 41 százalékkal csökkentené az EU az élelmiszerpazarlást, az üvegházgáz-kibocsátás akár 108 millió tonnával lehetne kevesebb.

THC, amfetamin és kokain: elbóbiskolt autójában a 24 éves horvátzsidányi nő

A nő többszöri kopogás után ébredt csak fel, és zavartan viselkedett.

Az amerikai gyógyszerhivatal hatástalannak nyilvánította a legnépszerűbb orrdugulás elleni szerek fő hatóanyagát

Amennyiben az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak, így a Johnson&Johnson-nak, a Bayernek és több más piaci szereplőnek gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak és drogériák polcairól.

Mindkét fogásnemben a dobogón

A Kanizsai Birkózó Sportegyesület számára az utóbbi hetek mozgalmasan alakultak mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztálya számára.

Csepeli hármas Kanizsán

A női labdarúgó NB II második fordulójában a szezon egyik esélyesét fogadta az FC Nagykanizsa együttese, melynek ellenfele a Csepel TC volt.

 

2023.09.12. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A közösségi összefogáson volt a hangsúly Miklósfán

A helyi városszépítő egyesület és a Mindenki Házának vezetése közösen, a fiatalokat bevonva dolgozott az intézmény udvarán. A Loco-Motiv Közösségi Alapítvány hirdetett meg a nyár elején egy pályázatot, amelyre olyan civil szervezetek jelentkezhettek, akik a közösségépítést, az önkéntes programokat preferálják.

Átadták a Sakkjátszótér program eszközeit a Miklósfai-tagóvodában

Az oktatást segítő projekt a Nagykanizsai Központi Óvoda és a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub együttműködésének köszönhetően jöhetett létre.

Tizennyolcadik alkalommal tartottak bor– és szüreti fesztivált Becsehelyen

Jellemző a program népszerűségére, hogy a felvonuláson alig fért fel mindenki a települést körbejáró járművekre.

Idén is összegyűltek az evangélikusok a tanévnyitó rendezvényen

Tanévnyitó családi napot rendezett vasárnap a Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség a helyi felekezeti templomban. Aprogram során a különböző generációk Jézus csodáinak hátterével ismerkedhettek meg.

Idén is nagy küzdelem várható a dartsozók városi bajnokságán

Kezdetét vette a városi dartsbajnokság a helyi egyesület központjában a hétvégén. A győztesnek járó trófeáért való küzdelem első fordulójában 32 játékos vett részt.

Pollenhelyzet: továbbra is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Továbbra is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja az országban, tart az allergén gyomnövény virágporszórásának csúcsidőszaka.

Közel négyszáz gólyával indult a MATE Georgikon Campus új tanéve

35 százalékkal nőtt a MATE Georgikon Campusára benyújtott jelentkezések száma és összesen 375 fő nyert felvételt a keszthelyi agrár- és gazdasági képzések valamelyikére.

Feldolgozták az elütött őzet, felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság

A vádlottak a pusztaedericsi kocsmában tartózkodtak, amikor egy számukra ismeretlen társaság felajánlotta nekik egy elütött őz tetemét. Feldolgozták. Később észre vettek két szarvas tetemet is. Ezeknek is nekiláttak.

Katasztrófavédelem: Ügyeljünk melléképületeinkre!

Teljes terjedelmében égett egy melléképület mellett parkoló autó, a lángok pedig az ingatlant is megsemmisítették nemrég Zalacsány külterületén. A lángok most egy autótól indultak, de sok esetben fordul elő vármegyénkben, hogy a melléképületben tárolt eszközök „gyorsítják” az égést, legyen az szó fából készült, vagy téglaépítésű épületről.

Így alakultak az albérletárak Zala vármegyében az iskolakezdés előtt - árkörkép a legjelentősebb egyetemvárosokból

Az országos trendeknek megfelelően Zala vármegyében is feljebb mentek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során - áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti…

Vígjátékkal kezdik a zalaegerszegi évadot

Az új évadban hat darabot állít színpadra a Hevesi Sándor Színház társulata. Az első bemutató a Ballépés jobbra című francia vígjáték lesz szeptember 29-én.

Vendégek a Perzsa-öböl térségéből

Nagykanizsán az elmúlt hétvége sem múlt el kézilabda nélkül, hiszen Bahrein férfi válogatottja néhány napot követően visszatért a dél-zalai városba, mi több, Kuvait legjobbjaival vívhattak előkészületi találkozót.

A keleti blokk legendás autói is megjelentek a főtéren

A Bor– és Dödöllefesztivál egyik kísérőprogramjaként, veterán autóstalálkozót rendeztek az Erzsébet téren. Az érdeklődők muzeális értéknek számító járműveket is megtekinthettek.  A város főterén mintegy húsz automobil sorakozott fel szombaton.

Kikapott Szentlőrincen az FC Nagykanizsa

A legutóbbi szezonban még az NB II-ben szereplő Baranya vármegyeiek a forduló előtt a kevesebb lőtt góljuk miatt álltak a harmadosztály dél-nyugati csoportjának második helyén. Az egyaránt a feljutást megcélzó gárdák csatáját 4-2-re nyerték a hazaiak, így a Kanizsa hátránya 7 pont lett az élen álló Iváncsa-Szentlőrinc duóhoz képest.

Fesztiváloztak az eszteregnyeiek is

Az EszterFeszten – amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg a településen – a gasztronómia és a népi kultúra ápolása játszotta a főszerepet.  

Fiatal kosarasok mérkőztek a Kanizsa Arénában

Nemzetközi kosárlabdatornát rendeztek szombaton a Kanizsa Arénában. Az U16-os csapatok mérkőzéssorozatán a Kanizsa KK, a Csáktornya és a ZTE korosztályos együttesei vettek részt.

Lezárultak a csapadékvízelvezetési fejlesztések Magyarszerdahelyen

A mintegy 4 kilométeres szakaszt érintő munkálatokkal ütemterv szerint végzett a kivitelező.

Több ezer néző előtt zajlott a XVII. Kanizsai Bor– és Dödöllefesztivál

A közönséget pénteken este a TNT, szombaton pedig a ’70-es, 80-as évek diszkóformációja, az Ottawan szórakoztatta. A rendezvényen hagyománynak számító főzőversenyen idén 10 csapat vett részt.

Elkezdődött a tanév a zeneiskolában

Baráth Adrien igazgató szerint a művészeti képzések egyre népszerűbbek a diákok körében, ezt bizonyítja, hogy idén magasabb volt a jelentkezők száma, mint az előző években.

 

2023.09.11. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Már a legkisebbeknél is fontos a szerepe

A Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk-Klub és a Nagykanizsa Központi Óvoda között megtörténhetett a Sakkjátszótér Program eszközeinek ünnepélyes átadása, mindezt tették a miklósfai tagóvodában.

Jól kifőzték: vadmalacpörkölttel győzött a Kékszarvas

A  Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Kékszarvas elnevezésű csapata nyerte a jótékonysági főzőversenyt vadmalacból készült pörköltjével.

Öten sérültek meg, amikor Pókaszepetken egy autó beton hídnak ütközött

A 40 éves zalaegerszegi férfi Pókaszepetken, feltehetően figyelmetlensége miatt letért az úttestről és gépkocsijával egy beton hídnak ütközött.

Napos idővel indul a hét, majd hidegfront érkezik, lehűléssel

Napos, meleg idővel indul a hét, majd a hét közepén hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal, a front mögött pedig visszaesik a hőmérséklet és a hétvégén már 30 Celsius-fok alatt alakulnak a délutáni maximumok.

Navracsics Tibor: a jelenlegi fejlesztéspolitika kárvallottja Nagykanizsa

Zalaegerszeg és Kaposvár között nagyon nagy szükség lenne egy funkcionális várostérségre, a nagykanizsai lakosság növekedésére legalább 50 ezerre. A dél-zalai város ugyanis mindig sajátos pályát futott be, volt, hogy előnyös helyzetbe került a Déli Vasút fejlesztése idején, ma azonban a két régió határán hátrányos helyzetbe kényszerült.  

 

2023.09.08. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Elkezdődött a XVII. Kanizsai Bor – és Dödöllefesztivál az Erzsébet téren

A kétnapos kulturális kavalkád nyitányán a helyi fellépőké volt a színpad, este pedig az országosan ismert előadók lépnek fel. A gasztronómiai fesztivált több év kihagyás után rendezik meg városunkban.

Elnyerte végleges formáját a Sétakertben kialakított olvasókör

A Via Kanizsa szakemberei csütörtök délután telepítettek ülőhelyeket a korábban kihasználatlanul álló területre.

Nyílt napot tartottak a nagykanizsai vérplazma központban

Az eseményen az érdeklődők különböző előadások segítségével ismerkedhettek meg a plazmaadás fontosságával.

Gazdasági fórumot rendezett a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara a Medgyaszay Házban

Az eseményen a külföldi kapcsolatok erősítése mellett, az előadók hangsúlyozták a város ideális fekvésében rejlő kihasználatlan potenciált.

Kisebb közlekedési káosz alakult ki ma reggelre a belvárosban

A szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint a Dödöllefesztivál miatti útlezárások és a Teleki út felújítási munkái nagyobb torlódást eredményeztek. A közterület-felügyelet munkatársainak az a tapasztalata: a fesztivál első napjának reggelén érezhetők leginkább a visszásságok, a lakosság nagy része napközben alkalmazkodik az elterelésekhez…

23 óvónő hiányzik a nagykanizsai és környékbeli intézményekből

Az országos és helyi szinten is fennálló óvodapedagógus-hiány problémája a legutóbbi soros közgyűlésen is téma volt. Akkor Gábris Jácint, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke úgy fogalmazott, a január elsejétől életbe lépő státusztörvény egyes pontjai akár pozitív hatással is lehetnek a helyzetre.

A Telekin is elkezdődtek a járdák felújításai

A módosítások után, összesen 206 millió forintot különített el a Vianak a városvezetés, amit a cég a közutak, hidak üzemeltetésére és felújítására költhet. Ezen a soron kiemelt tétel a Teleki 1-3. közötti szakasz, ahol a héten már el is kezdték a munkát a szakemberek.

Börtönbüntetésre ítélték a gyűrűsi lótolvajt

A férfi 2022 júniusában szintén Gyűrűsről – egy bekerített karámból – tulajdonított el egy lovat, majd azt a saját udvarán álló istállóba helyezte el. Annak érdekében, hogy a ló eredete ne derüljön ki, az állat jobb hátsó lábán lévő, azonosításra szolgáló, 45-ös számot érzéstelenítés nélkül kiégette, majd a lovat egy másikra elcserélte.

Élet idiopátiás tüdőfibrózissal

Az IPF egy olyan krónikus tüdőbetegség, amely a tüdőben maradandó hegesedést (fibrózist) okoz – a tüdő kevésbé tudja ellátni a funkcióit, ami a beteg számára légzési nehézségekkel, légszomjjal jár. A betegség oka jelenleg ismeretlen – erre utal az „idiopátiás” jelző.

Beleütközött az előtte megálló autóba, mindkét sofőr könnyebben sérült

A 32 éves kanizsai férfi Zalakaros külterületén Zalakomár felé tartott autóval, amikor a nem megfelelő követési távolság miatt nekiütközött az előtte lassító, majd megálló gépkocsinak.

Balatonudvari és Vonyarcvashegy között folytatódik a balatoni bringakörút felújítása

Balatonudvari és Vonyarcvashegy között, összesen 10,5 kilométernyi szakaszon folytatódik a balatoni bringakörút felújítása.

A hétvégén is marad a derült, napos, nyárias idő

A hétvégén is marad a derült, napos, száraz, nyárias idő.

M&P Bodyguard 380-assal a zsebében igazoltatták az ittas szlovák sofőrt a rendőrök

A férfi lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés és ittas járművezetés vétségét valósította meg, ezért őt a bíróság 480.000 forint pénzbírságra ítélte, továbbá 10 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Háromszáznál is több válogatottság a kanizsai "teremben"

Története hatodik idényét kezdi a futsal NB II-ben a Nagykanizsai Futsal Club együttese, s immár a csapathoz még a télen futsalosként leszerződött korábbi 132-szeres válogatott Gyurcsányi Zsolt irányítja játékos-edzőként a kanizsai piros-fehéreket.

Rajtra és győzelemre készek a kanizsai kézilabdások

Új néven és új csoportban kezdi a 2023/24-es NB II-es bajnokságot a nagykanizsai férfi kézilabdacsapat.  Az előző szezonokban bajnoki címet nyerő gárda két új kapust igazolt a nyáron.

Kanizsa mesterei címmel indított programsorozatot a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja

A következő hónapokban olyan kiválóságokat hívnak meg egy-egy előadásra, akik a saját hivatásukban kimagasló eredményeket értek el. A kezdeményezést Wilheim Dávid indította. 

Több témában is egymásnak feszült a két kanizsai frakció

A MAORT-telep és a kórház parkolási gondjai, valamint közvilágítás-rekonstrukció kapcsán is egymásnak feszült a két frakció az elmúlt napokban. A lakótelep ügyében Radics Bálint tartott sajtótájékoztatót, amire nem hívta meg a Kanizsa Médiaházat, míg a kórház esetében Balogh László a közösségi oldalán nyilvánult meg. Így tett a térség…

 

2023.09.07. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Közösen ünnepelt a Király Gyógyszertár
Az együttműködő civil szervezetekkel közösen ünnepelte megnyitásának 25. évfordulóját a Király Gyógyszertár. A Magyar Plakát Házban tartott születésnapi eseményen mintegy 80 meghívott vett részt.
Félévszázados évfordulót ünnepeltek Csapin
Az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából rendeztek szakmai napot a Csapi Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégiumban ma délelőtt. Az elmúlt fél évszázadra való visszaemlékezés mellett, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a hátrányos helyzetű diákok motivációjának fejlesztéséről szóló előadásokra.
Finisben van a Teleki-Platán víziközműhálózat-rekonstrukció
A mintegy 1 milliárd forintos projekt részeként a Platán soron már csak a járda- és útátvágások helyreállítása van hátra, míg a Teleki utca északi oldalán a vízvezeték fertőtlenítésén dolgoznak. Ma a Hevesi és a Kórház- körforgalom mellett is végeztek a sávos betonozással a szakemberek.
Megjelent a Loco-Motiv Közösségi Alapítvány legújabb pályázati felhívása
A csoport a városi és a környékbeli közösségeket támogatja helyi adományokból. Ezúttal ötforintos kampányt indítanak, ahol a legkisebb aprópénz gyűjtésére invitálják a lakosokat.  
Perec és fonottas Csingahegyről
Csendesné Dolinay Margit pékmester 1965-ben kezdte el tanulni a szakmát. Idén utolsó évét kezdi meg a tanításban, de szívesen adja át a tudását egy-egy rendezvényen is. A Csingahegyi Művész Műhely tulajdonosának a fia és Margit unokája barátok, osztálytársak, e kapcsolatnak köszönhetően 7 éve jár a Csingára.
City Tündér, Green Gerilla és Hőslakos…
Júliusban ünnepelte második születésnapját a Loco-Motiv Közösségi Alapítvány Nagykanizsa. Egy budapesti alapítvány által kiírt pályázatra jelentkezett három évvel ezelőtt Fülöp Réka, az alapítvány 8 tagú kuratóriumának elnöke. A 23 pályázó közül hatot választottak ki, közöttük a kanizsait is. Így került kapcsolatba a közösségi alapítvány fogalommal
Nem érzik jól magukat, de segíthetünk
Ami egyszer szép volt, az most kiszáradt, vagy éppen haldoklik. Az örökzöldek – néhány fenyőféle, de leginkább a tuják – a közterületeken és a magánkertekben is szembetűnően kritikus állapotot mutatnak. Elsősorban díszítő elemként vannak ültetve, ám az utóbbi egy-két évben rohamosan pusztulnak. Mindennek van oka. Rovatunk…
Érdekes emberek, érdekes történetek 58. – Az a cél állt előttem, hogy segítsek
Te, hogy kelsz föl az ágyból? – intézte hozzám a minap a szokatlan kérdést az ügyvezetőm. – Nem szoktam erre figyelni, fölkelek, kimegyek a konyhába, iszok egy pohár vizet és kávét főzök, hogy fölébredjek – válaszoltam. Azt már nem árultam el neki, hogy én mindig bal lábbal kelek föl, az ágyam elhelyezkedéséből adódóan. Nem úgy van az –…
Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
A kampány már a vonalban van
Két-három hete jöttek az első hírek, hogy a kormánypárt elkezdte a helyi telefonos erőfelmérőjét. Nem sokkal később szerkesztőségünk egyik tagjának is megcsörrent a mobilja. A kutatás alapján úgy tűnik, hárman pályáznak eséllyel a Fidesz polgármesterjelölti posztjára: Balogh László, Szabó Szilárd és Bene Csaba.
Mindig van új a nap alatt – avagy napok alatt elhazudott történelem.
Két hete először vízimotorok, majd egy diszkós parti hangjától zengett a Csónakázó-tó és környéke. Nem voltam ott, nem is beszélek róla. Hallottam ezt-azt, leginkább az esti tűzijátékról, vagy annak hiátusáról, de nem kívánok ezzel az eseménnyel foglalkozni. Mondjuk úgy, nem igazán érdekel.
Kiben bízunk, a gyermekorvosban vagy az internetben?
Az internet és a különböző online közösségi fórumok könnyen tévútra vezethetik a szülőket azzal kapcsolatban, hogyan előzzék meg és gyógyítsák a gyermekbetegségeket. Ezért kiemelten fontos, hogy legyen olyan, a korszerű eljárásokkal tisztában lévő szakember, akiben megbízunk, és útmutatásait követve gyermekeink teljes életet élhetnek.
A politikatörténelmi nonszensz, a fekáliás átjáró és hová lett Cseresnyés Péter? – Közgyűlési sorok
Több szempontból is történelmi volt a nyári szünet utáni első soros ülés. A 2019-ben rajtoló, politikai és gazdasági viharokkal egyaránt teletűzdelt ciklus életében olyan még nem volt, hogy két politikus hozza be szóról szóra ugyanazt az előterjesztést a Vasemberházba. De az sem fordult még elő, hogy olyan hosszú legyen a tanácskozás, hogy a…
Egy kis odafigyeléssel sokat tehet otthonának biztonságáért
Annak ellenére, hogy a magyarországi háztartások 81%-ában van olyan fűtőberendezés, amely szén-monoxidot bocsáthat ki, az emberek mindössze 47%-a tudja, hogy szén-monoxid (CO) mérgezés is előfordulhat otthonában. A balesetek elkerülhetők, ezért a Resideo szeptemberben tartja a szén-monoxid-mérgezés és füstmérgezés elleni…
MÁV: 60-120 perces késésekre kell számítani az észak- és dél-balatoni vonalon
Csütörtökön reggel negyed 9-től nem működik a biztosítóberendezés Székesfehérvár állomáson, a vonatok várakozásra kényszerülnek, a kapcsolódó vasútvonalakon torlódnak a vonatok
Gátlástalanság Vonyarcvashegyen: két faház „nőtt ki” állami zagytérben
Két faház „nőtt ki” Vonyarcvashegyen a vízügy fennhatósága alá tartozó zagytér partjánál tavaly tél óta, amelyek tulajdonosai elkergetik a környékről az arrajárókat. Augusztus végéig kaptak határidőt, hogy elbontsák a házakat, különben az önkormányzat, a vízügy, a rendőrség, valamint a vízi és szárazföldi polgárőrség teszi meg összefogva.
Térképes kereső segíti a gombászokat a szakellenőrök elérésében
A Fortissima Fungus gombaismereti platform segít a gombászoknak a legközelebbi szakellenőr megtalálásában. A cél az, hogy ne kerüljön mérgező, vagy fogyasztásra alkalmatlan gomba a tányérba.
Koronavírus: emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
Emelkedés figyelhető meg Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. Csökkenés sehol sem tapasztalható.    
Két ametiszt lett a hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban.
A kiállított ásványok az erdélyi Kohóvölgyből és Erzsébetbányából kerültek a múzeum gyűjteményébe a 20. század első évtizedében.
Még idén elkezdődhet az Erkel utca útburkolatának és járdáinak felújítása
Az érintett szakasz bekerült a költségvetés legutóbbi módosításába. A munkálatok várhatóan 2024 első negyedében fejeződnek be.
Elkezdődött az új kiállítási évad a Hevesi-Iskolában
A színharmóniák fogságában címmel nyílt jubileumi kiállítás a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában. Csicskár Erzsébet autodidakta festőművész több évtizedet felölelő alkotásait szeptember 29-ig, iskolanapokon tekinthetik meg az érdeklődők.
Folyamatosan bővül a kanizsai női futballcsapat utánpótlása
Egyre több fiatal lány jelentkezik futballozni az FC Nagykanizsa labdarúgó-szakosztályába. A szakvezetés célja, a korosztályos bajnokságokban való jó szereplés mellett, a megfelelő minőségű és nagyságú utánpótlásbázis kialakítása.
Már csütörtöktől életbe lépnek a forgalomkorlátozások a fesztivál miatt
Elsősorban az Erzsébet téren és annak közvetlen környezetében kell számítania változásokra a közlekedőknek a 17. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál miatt
Egészségnappal ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Király Gyógyszertár
Az eseményen a középiskolások prevenciós előadáson vettek részt a Halis István Városi Könyvtárban, míg a Vásárcsarnok mögött felállított centrumban a felnőttek eshettek át szűrővizsgálatokon.
Már vásárolhatóak az őszi zöldségek és gyümölcsök a kanizsai piacokon
A görögdinnye szezonjának már vége, de magyar sárgadinnye még megvásárolható a nagykanizsai vásárcsarnokban. Az őszi zöldségek és gyümölcsök már jelen vannak a standokon, hiszen elindult a befőzési és elrakási időszak. Az árak változók, néhány termék drágult, de a többség elérhető a tavalyi áron, ugyanakkor a forgalom így is…
Korábbi Grand Slam-győztes páros egyik tagjával is mérkőzhettek
Keszthelyen két érmet szereztek a kanizsai szenior teniszezők a rangos ITF MT700 Lénárt László Emlékversenyen.

 

2023.09.06. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Pécsen csakúgy, mint egy esztendeje

Jól kezdte a szezont az FC Nagykanizsa NB II-es női labdarúgó együttese, hiszen a Pécsi VSK otthonában győztek a kanizsaiak 4-3-ra.

Gyalogsági ásóval fogadta lánya udvarlóját: 10 hónap börtön, két évre felfüggesztve

A lány apja – minden előzmény nélkül – kezében egy gyalogsági ásóval nekitámadt az utcán a lányával beszélgető fiúnak, aki ezt észlelve gyorsan visszaült az autóba. Ezután a vádlott még két alkalommal megütötte a gépjármű jobb hátsó ajtaját, ami ettől behorpadt és az ablaka is betörött.

Egy 1957-es Lancia Aurelia lett a Festetics Concours d’Elegance veterán autó szépségversenyen győztese

Több mint 50 klasszikus négykerekű részvételével lezajlott az immáron másodjára megrendezett Festetics Concours d’Elegance veterán autó szépségverseny és autós baráti találkozó. A különleges rendezvénynek az egyedülálló szépségű Festetics-kastély udvara adott otthont Keszthelyen.

Pénteken kezdődik a 31. Quasimodo költőverseny Balatonfüreden

Pénteken kezdődik a 31. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny Balatonfüreden. A kétnapos irodalmi fesztiválon kiállítás, koncertek és kötetbemutatók várják a közönséget, emellett elhangzanak a díjazott költemények is.

Jövő év tavaszáig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben élünk

A kormány jövő év március 7-ig ismét meghosszabbította a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”. A kormány először 2016 márciusában hirdette ki a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, azóta hosszabbítják meg folyamatosan.

Zalaegerszegen és Budapesten alakít ki campust a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

Zalaegerszegen és Budapesten alakít ki tudományos és kutatás-fejlesztési campust a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány szervezete,  ahol az új struktúrában működő innovációs és üzletfejlesztési holding, a hozzá tartozó cégek mellett helyet kapnak külső vállalkozások, partnerek is.

Tizennégy év fegyházra enyhítették a korábbi élettársára késsel támadó nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő zalai férfi büntetését

Tizenhétről tizennégy év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre enyhítette jogerősen a kedden ülésező Pécsi Ítélőtábla annak a zalai férfinak a büntetését, aki késsel támadt korábbi élettársára és annak barátjára két éve nyáron.

A bahreini válogatott győzött Kanizsán

Mint azt a szlovéniai csapattól megtudtuk, a térségünkben felkészülési edzőtáborozását tartó bahreini férfi kézilabda-válogatott ellen örömmel vállalták az előkészületi meccset, melyet a Kanizsa Arénában rendeztek meg kedd késő délután.

Csaknem két tucatnyian adtak vért a HSMK-ban

A Zalai Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az Országos Vérellátó Szolgálat támogatásával kilencedik alkalommal tartott civil véradást Nagykanizsán.A szervezők ma reggel kilenctől délig várták a segíteni vágyókat a Hevesi Sándor Művelődéi Központban.

A Zrínyi-iskola csapata nyerte az idei Kadét Kupát

A tanévkezdés előtt, a mohácsi csata emléknapjához kapcsolódóan szervezte meg a versenyt a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium. A dél-zalai fiatalok az első fordulóból másodikként jutottak tovább a kiskunmajsai fináléba, ott azonban a legjobbnak bizonyultak. 

Kevesebb a hazai csemegeszőlő a piacon és drágább is, mint tavaly

Az alapvető növényvédelmi szerek áremelkedése mellett, a betegségek megjelenése is nehezítette a termelők dolgát.

Fekvőrendőrök kihelyezésével oldanák meg a sebességkorlátozást az Erzsébet tér mellett

Az ÉVE képviselői a polgármester tavaly júliusi, a tér keleti felének teljes lezárását javasló előterjesztését elvetették. Az új tervezet a belváros forgalmi rendjét megőrző megoldással fékezné meg a gyorshajtókat.

Elkezdődött a LED-csereprogram izzóinak átvétele

A külső városrészekben már megtörtént a személyes kiosztás, míg a Hevesi Sándor Művelődési Központban és a Móricz Zsigmond Művelődési Házban szeptember nyolcadikáig vehetik át a regisztrálók a fényforrásokat. Azoknak, akik lemaradtak a programról, januárban ismét lesz lehetőségük pályázni a takarékos fényforrásokra.

2023.09.05. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Edzőváltás és rutinos igazolások után vág neki az új évadnak a női kézilabdacsapat

Új edzővel és több új igazolással kezdi az NB II 2023/24-es idényét a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata.Surman István tanítványainak célja, hogy felülmúlják az előző szezonban elért 10. helyezést.

Motorokat vizsgáltak át az Arénánál

Motorosokat ellenőrzött ma a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság az Építési és Közlekedési Minisztériummal és a vármegyei kormányhivatal főosztályával közösen a Kanizsa Aréna melletti parkolóban. A vizsgálat célja a kétkerekű járművek kategorizálása volt.

Biciklist ütöttek el Zalaegerszegen

A vétkes sofőr kanyarodás során nem biztosított elsőbbséget a szemből érkező elektromos kerékpárnak és összeütköztek. A balesetben a biciklis nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérült szenvedett.

Nagyon magas a parlagfű pollenszórása

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható.

Hídkorlátot szakítva patakba zuhant egy fordos a Szentgyörgyvári-hegyre vezető úton

Átszakította a hídkorlátot, majd a patakba zuhant egy gépkocsi Nagykanizsa külterületén. A tetejére borult gépjárművet vezetője a tűzoltók megérkezése előtt időben elhagyta.

Négy napra Keszthely lesz a Balaton táncfővárosa

A rendezvény célja, hogy a balatoni régióban élőknek és pihenőknek is megmutassa a magyar táncművészet sokszínűségét.

Állami támogatással gyarapíthatják állományukat a települési könyvtárak, Nagykanizsa több mint kétmillió forintot kap

A támogatásból idén a kulturális és innovációs miniszter döntése alapján 270 önkormányzat részesült. Nagykanizsa 2034000 forintot használhat fel.

Kick-boxban szerzett Eb-bronzérmet

Az Isztambulban megrendezett utánpótlás kick-box Európa-bajnokságon – amelyen 38 ország több mint 1600 versenyzője indult – Magyarország az éremtáblázaton Nagy-Britannia és Bulgária mögött a harmadik helyen végzett – olvasható a Magyar Kick-box Szakszövetség közösségi oldalán.

Olvasókör nyílik a Sétakertben.

A parkban található betonozott körben, mától egy telefonfülkéből átalakított könyvesszekrény várja az érdeklődőket. A kulturális bútordarabból ingyenesen választhatnak olvasnivalót a kanizsai könyvbarátok.

Muraszemenye volt a központja a Szüreti Ramazurinak

Az említett község mellett a két szomszédos település, Csörnyeföld és Kerkaszentkirály fogott össze három évvel ezelőtt annak érdekében, hogy minden ősszel egy-egy vidám – a hagyományőrzést is magába foglaló programot nyújtsanak a mikrotérségnek. 

Lovásziban találkoztak az olajos szakág művészeti csoportjai

Kilencedszer rendezte meg művészeti találkozóját az Olajbányász Nyugdíjas Klub Egyesület Lovásziban. Az olajos hagyományokkal rendelkező településen a szépkorúak egy összetartó csapatot képviselnek, a mostani hétvégén barátaikat látták vendégül.

Nótaszótól volt hangos a bajcsai városrész

A Rezedák Dalkör tartotta hagyományos találkozóját, amelyen a környékbeli települések nótás kedvű csapatai tették tiszteletüket. A dalkörök kedvét nem szegte a szombati kánikula, a hagyományőrző nyugdíjasok ráadásul népviseletben álltak színpadra.

Magabiztosan verte az érdieket az FC Nagykanizsa

János Norbert duplájának is köszönhetően, 4-0-ra nyert vasárnap az FC Nagykanizsa. A piros-kékek hazai környezetben fogadták az Érd csapatát. A dél-zalaiak vezető gólját Lőrincz Bence szerezte, a végeredményt Fehér Barnabás állította be.

 

2023.09.04. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

19 éves fiú tört-zúzott a zalaegerszegi postán – a kábítószer gyorsteszt pozitív értéket jelzett

A zalaegerszegi járőrök a közelben elfogták, majd előállították a kapitányságra, ahol kábítószer gyorstesztet alkalmaztak vele szemben, ami amfetaminra és BZO-ra pozitív értéket jelzett.

A 80. perctől négy gólt lőttek, de 5-4-re veszítettek

A labdarúgók vármegyés versengései során az első osztályban a negyedik fordulót rendezték, s az ott szereplő „térségbeli” együtteseink mellett az alsóbb ligában is pályán voltak az itteni csapatok.

SE: innovatív módszert fejlesztenek a fogágybetegségek kezelésére

Az új eljárás lényege, hogy a terápia nem a baktériumokat célozza, hanem a szervezet saját immunválaszára építve szünteti meg a gyulladást.

A szalagkorlát fogta meg a balkanyart vétő 22 éves sofőrt

A 22 éves kispáli férfi személyautóval a 76-os számú főúton Alsónemesapáti felé tartott, amikor egy balra ívelő kanyarban elveszítette uralmát a járműve felett és a szalagkorlátnak ütközött. A sofőr a baleset következtében könnyű sérüléseket szenvedett.

Eredményesen zárult az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

A Solar Boat projekt keretében az egyetemi hallgatók és kutatók nemcsak elméleti tudást szereztek a fenntartható energetikai megoldások terén, hanem gyakorlati tapasztalatot is a hajó tervezésében, építésében és üzemeltetésében.

Milyen lesz az idei balatoni bor? - Kitűnő évjáratra számít a borrégió két fiatal borásza

A csapadékos idő feladta a leckét, de várhatóan jó lesz az idei szőlőtermés.

Véradás

A héten a következő helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete.

32 táblagépet lopott el egy középiskola szertárából

Hátizsákjába pakolta, több részletben lopta el az oktatási célra használt eszközöket a 21 éves bánokszentgyörgyi férfi. A tableteket rokonai és barátai között osztotta szét.

Száraz, napos és meleg idő várható a héten

Derült, száraz, napos idő várható szeptember első hetében.

A gálára születésnap is jutott

Minden bizonnyal a szervezők sem lehettek elégedetlenek azzal, amilyen érdeklődés kísérte a Kanizsa Aréna lelátójáról azt a helyi kézilabda gálát, amely a múltat volt hivatott összekötni a sportág nagykanizsai jelenével jövőjével.

 

2023.09.01. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Elkezdték az aszfaltozást a Platán sor 10/A parkolójában

A helyi lakók évek óta küzdöttek a terület rendbetételért, főleg esős időben okozott problémát nekik a parkolás. A város több pontján indult az elmúlt hetekben leállók építése, valamint a legutóbbi közgyűlésen arról is döntöttek a frakciók, hogy a Teleki-Kórház sarok leendő parkolóira 65 millió forintot szán a város.  

Fokozott figyelmet követel az autósoktól is az iskolakezdési időszak

Szeptember 1-el nem csak az iskolásoknak csengettek be.A városi közlekedés is felveszi a nyári hónapok előtti ritmusát. Ahogy az ma is tapasztalható volt, reggel 8 környékén ismét megnövekedett forgalomra kell számítania az autósoknak Kanizsán. A zökkenőmentes közlekedést idén is segíti a rendőrség.

Kanizsán is megemlékeztek a bányászokról

Az olajiparhoz kötődő szakszervezetek és intézmények képviselői hajtottak fejet ma délelőtt a nagykanizsai bányász szobornál. A Berzsenyi lakótelepen található emlékművet minden évben szeptember első vasárnapjának környékén koszorúzzák meg, akkor felgyullad a láng is, amely a reményt szimbolizálja.

A kisebb birtokokon már megkezdődött a szüret

A korai érésű szőlők a pincékben vannak, ilyen az Irsai Olivér, a csabagyöngye és a muskotályos, illatos szőlők.

Bizakodva várják az idénykezdést a kanizsai futsalosok

Hamarosan elkezdi szereplését a 2023/24-es idényben a Nagykanizsai Futsal Club. Az NB II. Nyugati csoportjában szereplő gárda új szakvezetővel és több rutinos igazolással vág neki a pontvadászatnak.

Sokszoros válogatottak, nemzetközi kupagyőztesek, helyi sztárok részvételével

A múlt, a jelen és a jövő találkozása elnevezéssel kézilabda gálát rendeznek szeptember 2-án, szombaton 13.30 órától a Kanizsa Arénában, ahol a sportág korábbi országos – no és persze nemzetközi -, valamint helyi klasszisai is összecsaphatnak a kanizsai létesítmény falai között.

Rendkívüli modellekkel várja az érdeklődőket a veterán autókiállítás a Festetics Concours d’Elegance-on

Szeptember 2-3-án a veterán járműveké a főszerep Keszthelyen: a Festetics Concours d’Elegance-ra kilátogatókat igazi járműcsodák várják majd. A klasszikus különlegességeket felvonultató seregszemlén, melynek az egyedülálló szépségű Festetics-kastély udvara ad otthont, a tulajdonosok idén három kategóriába nevezhetik…

Nem adott elsőbbséget egy kaposvári nő Zalaegerszegen

A 27 éves kaposvári nő Zalaegerszegen, az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítása ellenére úgy hajtott be egy kereszteződésbe, hogy nem adott elsőbbséget egy neki jobbról érkező gépkocsinak, és összeütköztek. A balesetben mindkét járművezető könnyebben sérült.

Tizedszer rendezik meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált a hétvégén Keszthelyen

A Magyarországon egyedülálló eseményt a ma Gyenesdiáson élő, svájci származású Surber házaspár, Irina és Hansjörg hívta életre, és az elmúlt egy évtized során Európa számos országában népszerűségre és elismertségre tett szert a XIX. és a XX. század fordulóján népszerű zenei eszközök kultúráját és korszellemét bemutatva.     

Egymillió forint a Csengery úti trafik fegyveres rablás kísérlete elkövetőjének nyomravezetőjének

A rendelkezésre álló adatok alapján a képen látható fiatal férfi gyanúsítható azzal, hogy 2023. március 8-án 19 óra 1 perckor bement Nagykanizsán, a Csengery úton lévő dohányboltba és egy fegyvernek látszó tárggyal a kezében, a bevétel átadására kényszerítette az ott dolgozó eladót.

Megkezdődik a napraforgó betakarítása Zala vármegyében

Szeptember elején megkezdődik Zala vármegyében a 9 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása.

Szeptember első hétvégéjén visszatér a strandidő

Szeptember első hétvégéjén visszatér a strandidő, a többórás napsütés mellett ismét 30 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Elszórtan záporok, zivatarok kialakulhatnak.

Szeptember havi gyógyszertári ügyelet

A szeptember havi gyógyszertári ügyeletről itt tájékozódhat.

Politikatörténeti pillanatot hozott a legutóbbi közgyűlés

Még idén elindulhat a Hevesi és a Rózsa utca csomópontjában lévő körforgalom építése és mintegy 190 millió forintot fordít a város a víztorony felújítására – ezekről mind döntöttek a városatyák a csütörtöki soros közgyűlésen. A tegnapi volt az első tanácskozás, ahol a polgármesternek be kellett számolnia Cseresnyés Péterrel folytatott…

Hivatalosan is átadták a termelői piacot Murakeresztúron

Három állandó bolt mellett, hetente kétszer helyi vásár is várja az érdeklődőket. Az új közösségi tér elkészültét, a pályázati forrás mellett, a helyi önkormányzat 28 millió forinttal támogatta.

Elődeikre emlékeztek a MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai

Fejet hajtottak a nagy elődök sírjainál, majd a székhelyükön tartottak megemlékezést a MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai. Szeptember első vasárnapja a bányásznap, ilyenkor országszerte, így Zalában is több szervezet tart tisztelgő ünnepséget.

A Mesebőrönddel készülhettek a gyerekek a tanévkezdésre

Szükség van a felkészülésre és a támogatásra – az óvodások és a kisiskolások most egy különleges időszakon mennek keresztül. Ez stresszhelyzetet okozhat, ezen próbált segíteni szerdán Tamásné Deme Boglárka Mesebőrönd foglalkozása.

Holnap este útlezárásra kell számítani

Aszfaltozási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz pénteken az Eötvös téri körforgalom és a Teleki körforgalom között az Eötvös tér keleti oldalán. A szakemberek a tervek szerint 20 és 24 óra között dolgoznak majd a területen.

Ismert koreográfusokkal készültek a Szkes táncosai

Az egyik sportreality-ből is ismert Kocsis Lili és Király Béla segítette a Szkes táncosainak felkészülését. A tánccsoport már 20 éve minden alkalommal augusztus utolsó hetében tartja az edzőtáborát. A programon összeállítják a versenyszezon új koreográfiáit.

Döntetlent játszott a szomszédvári rangadón az FC Nagykanizsa

A piros-kékek a Kaposvári Rákóczihoz utaztak a hétközi fordulóban. A szerda délutáni találkozón gól nem esett, a végeredmény 0-0 lett.  

 

2023.08.31. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Értéktelen festményekért szerezték meg egy idős hévízi nő ingatlanát

K. Attila és M. Sándor úgy szerzett meg Hévízen egy ingatlant, hogy azért értéktelen festményeket adtak át az eladónak, akivel elhitették, hogy a képek jelentős értéket képviselnek. Ezzel 60 millió forint kárt okoztak az idős hölgynek. A ház tulajdonjogát az egyik csaló lánya szerezte meg.

20 év körüli, hosszú, világos hajú, biciklis nőt keresnek a kanizsai rendőrök

2023. augusztus 29-én 9 óra 50 perc körül Nagykanizsán, a Rózsa utcában egy ismeretlen biciklis nő úgy hajtott át a Platán sor kereszteződésénél lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, hogy nem adott elsőbbséget egy menetrend szerinti autóbusznak, amit vészfékezésre kényszerített. A hirtelen megállás miatt a busz két utasa…

Az idősek védelme mindannyiunk feladata - Ne hunyjunk szemet az időskori bántalmazás felett

Lehet, hogy már nem a régiek, nehezen mozognak, törékenyek, esetleg feledékenyek, de a méltóságteljes és biztonságos élethez nekik is joguk van! Rengeteg elfordított arc, tétlen hallgatás és bagatellizálás jellemzi az idős emberek bántalmazását, de nem szabad szemet hunynunk a súlyos következményekkel járó globális probléma felett.

30.000 kilogramm hulladékot halmozott fel az udvarán: egy év börtönbüntetésre ítélték a zalakomári férfit

A vádlottat hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt a bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

Megkezdődött a Sisecam kaposvári üveggyárának kivitelezése

A gyár 112 ezer négyzetméteres lesz, a teljes kapacitás elérésekor 350 embert foglalkoztat majd, két kemencéjében akár napi 550 tonna csomagolóüveg, köztük üdítős és befőttesüveg állítható elő, amelyeket a helyi és nemzetközi piacra szánnak.

 

2023.08.30. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Maratoni ülésen hoztak döntéseket a képviselők

Döntés született az 588 millió forintos kormányzati támogatás elköltéséről, érdekesség, hogy a projekttel kapcsolatos napirendi pontot Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője és Balogh László polgármester is beterjesztette.  A Kanizsa Uszoda támogatása, de Cseresnyés Péter munkássága is többször szóba került a mai soros közgyűlésen. Az…

Ötvenhárman nyújtották karjukat a becsehelyi váradáson

A véradók segítségével 159 ember életét menthetik meg. A Faluház adott otthont a programnak, ide várták azokat, akik másokon kívánnak segíteni. A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is nagy létszámban érkeztek a véradók. Annyian érkeztek, meghosszabbították a véradás idejét is.

Új filmjét forgatja Lendvai Kristóf

A fiatal nagykanizsai filmes „Holnap nem jön fel a nap” című kisjátékfilmje egy javítóintézetbe kerülő fiatal kálváriáját mutatja be a nézőknek. A film készítésével kapcsolatos munkák jelenleg is zajlanak. 

Hangversennyel zárta a nyarat a vegyeskar

Nyárvégi szerenád címmel adott hangversenyt Nagykanizsa Város Vegyeskara kedden este a HSMK-ban. Az ünnepélyes eseményen a kórustól megszokott egyházi és világi zeneművek csendültek fel.  

Először szerveztek Erzsébet tábort a zeneiskolában

A művészeti nevelés mellett számos, nyárias programmal várták a gyerekeket. 52 vonós gyereknek tartották meg az öt napos napközis tábort, múlt héten az intézményben.  A művészeti nevelés mellett számos, nyárias programmal várták a gyerekeket. 

Az idei nyári szezon nem kedvezett sok zöldség- és gyümölcstermesztőknek

A dinnye 3 hét csúszással érkezett a piacokra, és az ára végig drága volt. A paprika tavalyi áron volt elérhető, miközben a paradicsom ára rohamosan emelkedik. A kiskereskedők a multikkal nehezen veszik fel a versenyt. Nehezíti a dolgukat, hogy a melegben nehéz az áru tárolását, hűtését megoldani.

Jövő héten vehetik át a LED-lámpákat a kanizsaiak

Szeptember 4-től 8-ig lehet átvenni a lakossági LED csereprogram által biztosított fényforrásokat. Nagykanizsán összesen 838 háztartás nyerte el a pályázatot. A pályázók a Hevesi Sándor Művelődési Központban és a Móricz Zsigmond Művelődési Házban munkaidőben vehetik át az izzókat, míg több városrészben egyénileg szállítják ki őket.

Vasárnap egy évvel a pécsi 3-0-t követően...

Szeptember 3-án, vasárnap az FC Nagykanizsa női labdarúgó együttese is megkezdi szereplését az NB II Nyugati csoportjában, a kanizsaiak a Pécsi VSK vendégei lesznek 17 órától.

Az őszi érettségi vizsgákra szeptember 5-ig lehet jelentkezni

Az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előrehozott vizsgát tehetnek.   

Egy új kardiológiai klinikai vizsgálati eredményt ismertetett a Semmelweis Egyetem

A vizsgálatok bizonyították: egyes pacemakeres betegeknél egy újabb elektróda beültetése jelentősen növeli a szív erejét. Az új elektróda segíti "újraszinkronizálni" a szívet, így az a funkcióját az eddig látott legnagyobb mértékben képes javítani.

Rolleres nőt ütöttek el a Kórház utcai zebrán

A 23 éves nő elektromos rollerrel közlekedett Nagykanizsán, a Kórház utcában lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, amikor összeütközött egy személyautóval. A szabálytalan rolleres a baleset következtében súlyos sérülést szenvedett.

A Volánbusz három héten át vizsgálta járatain az ország- és vármegyebérletek használatát

A felmérésben 1548 autóbuszvonal járatain személyesen, kérdőívek segítségével mérték fel az utasok és az autóbusz-vezetők ország- és vármegyebérlet-használattal és -érvényesítéssel kapcsolatos szokásait, valamint a bérletek érvényesítéséhez használt validátorkészülékek működését.

Percről percre a közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

32 napirend kerül ma elő, köztük szó lesz a régi-új kiskanizsai postáról és az 588 millió forintos állami forrásról.

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV egy zalai autószervizben

A pénzügyőrök rendszeresen ellenőrzik, hogy az autószervizek jogtiszta szoftverekkel dolgoznak-e, egy ilyen jellegű kontrollba bukott bele egy Zala vármegyei autószerviz is.      

Ár és elérhetőség alapján választanak villanykapcsolót a magyarok

Viszonylag sokan vannak, akik 400 ezer forintnál többet is költenének okosotthonra, amelynek legnagyobb előnye az energiatakarékosság a Schneider Electric online kérdőívét kitöltők szerint. A felmérésben az is kiderült, hogy új villanykapcsolót többnyire csak felújításkor vásárolnak a magyarok, az ilyen termékek kiválasztása során pedig az ár és az

A szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a népegészségügyi központ

Az előző héten diagnosztizált esetekkel együtt a nyugat-nílusi láz miatti, idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett.

Közös felkészülést tartott az ORFF

Idén is folytatódott az ütőegyüttes hagyománya, kicsik és nagyok váltották egymást öt napon keresztül a Zeneiskolában. A cél a jókedvű gyakorlás és a fejlődés volt.

Ismét megismerkedhettek a vívás alapjaival a kanizsai fiatalok

Nyílt napot tartott az NTE 1866 vívószakosztálya hétfő délután a Bálits Károly Vívóteremben. A program célja az utánpótlásbázis növelése volt.

Újranyithat a kiskanizsai posta

Lesz posta Kiskanizsán – erre utalt Balogh László hétfőn délután a közösségi oldalán. A polgármester posztja szerint egy jelentkező révén van lehetőség a szolgáltatás újraindítására. A vállalkozó terveinek támogatásáról ma született bizottsági döntés.  

Ötödször rendezték meg a porrogi traktortalálkozót

A somogyi községben szépségversenyt és különleges háromtusa megmérettetést is rendeztek a mezőgazdasági gépeknek.  

A tradíciók játszották a főszerepet Szepetneken

A helyi értékek napján számos népi kultúrát ápoló csoport lépett fel, valamint új kiállításokkal gyarapodott a település értéktára. 

Családi napon vettek részt a kistolmácsiak

A zalai településen második alkalommal szórakozhatott együtt valamennyi generáció a helyi tó melletti zöldterületen.

2023.08.29. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Az új kompok várhatóan decemberben, a katamaránok jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat a Balatonon

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak a kifejezetten a magyar tenger adottságaira tervezett négy új hajó összeszerelésén, amelyek a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) flottájában fognak szolgálni a jövőben. A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg…

Felhívás – a LED-csereprogramban igényelt izzók átvételére

A Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata és a CYEB Energiamegoldások Kft. együttműködésének eredményeként megvalósult lakossági LED-csereprogramban igényelt izzók átvételére az alábbi átvételi pontokon és időpontokban van lehetőség.

Kupa: Baranya után Győr-Moson-Sopron

Az elmúlt hétvégén a labdarúgó Mol Magyar Kupa főtábláján, vagyis második fordulója keretében az NB III-as FC Nagykanizsa a Bólyi SE vendége volt, míg dél-zalai végeinken a vármegyei bajnokságban Semjénháza SE – Szepetnek SE szomszédvári rangadót is rendeztek.

Ismerősét rabolta ki egy 31 éves férfi a Csengery utcában (Frissítve – bíróság)

A nagykanizsai rendőrök percek alatt elfogták az elkövetőt, aki egyik ismerősét rabolta ki.

Pollenhelyzet - Nngyk: tart a parlagfűszezon csúcsidőszaka

A hét elején a parlagfű virágporának koncentrációja országos átlagban nagyon magas, ugyanakkor a kedden és szerdán érkező lehűlés hatására csökkenhet a pollenkoncentráció, enyhülhetnek az allergiás tünetek.

Nyárzáró termelői piacot rendeztek Becsehelyen

 Az eseményen a település és a környék őstermelőinek portékái bemutatása mellett a szórakozásé volt a főszerep.

Idén is rangos fogathajtómezőny küzdött Magyarszerdahelyen

Az ország szinte minden részéből érkeztek lovasok szombaton Magyarszerdahelyre. A fogathajtó verseny helyszíne idén is a helyi sportpálya volt.

Autóstalálkozó helyszíne volt a karosi kemping

Autósok vették birtokba az egyik zalakarosi kempinget szombaton. A Cars Fanatik Klub találkozóján még autólimbóval is találkozhattak a lóerők szerelmesei.

Megrongálódott a Deák tér patinás épülete

Leszakadt és a járdára esett a Deák téren egy épület erkélyének darabja. Információink szerint az eset szombat hajnalban történt és a leeső elem nem tett kárt senkiben.

Különleges zenei projekttel találkozhattak a kanizsaiak

A Bob on the Bass adott koncertet szombaton este az egyik nagykanizsai vendéglátóhely teraszán. A basszusra, dobra és ütőhangszerekre épülő formáció különlegessége, hogy szerzeményeit instrumentális formában prezentálja a közönségnek.

Számos népdalkör lépett fel a merenyei falunapon

Falunapot rendeztek szombaton Zalamerenyén. A program a népi kultúra ápolása köré épült, így helyi és környékbeli egyesületek mutathatták be produkciójukat az érdeklődőknek.

Bizarr átigazolási ügy Zalaegerszegen

A ’90-es évekre jellemző, szerencselovagok, szélhámosok korszakára emlékeztet ez az eset – fogalmazott az eltűnt, majd néhány nappal később a rendőrség által megtalált, ex-ZTE focista kapcsán Kele János, egykori futballszakíró. Nagyot futott az országos médiában a svéd-iraki Hameed Abdullah Talal esete, aki Budapesten tűnt el. Arról…

 

2023.08.28. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Nagy csatározások a víztorony tövében

Nagy hőségben rendezték, ennek ellenére 39 induló, összesen 56 mérkőzést játszva vívta meg a kétnapos 4. PlappaCars-HEAD teniszversenyét a Kanizsa TC pályáin.

Nem tudta elengedni a mulatozást, ököllel ütötte egy taxi szélvédőjét a Rozgonyi utcában

A 42 éves férfi mulatozás után hazafelé tartott Kanizsán, és ütni kezdte egy taxi szélvédőjét. Járőrök érték tetten a helyszínen.

Ember kell a vasra: szeptember 11-ig lehet jelentkezni a Lynx-programra

A belépő katonák kezdő illetménye havi bruttó 737 ezer forint lesz, ami a 25 év alattiak számára akár nettó 600 ezer forint is lehet. Az illetmény emelése a zászlóalj egész állományát érinti.    

Nem volt idő elfüstölni: kábítószergyanús növényi törmelék és zárjegy nélküli cigi került elő egy szentgyörgyvári ingatlanban

A Keszthelyi Rendőrkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgattak ki egy sármelléki férfit, akinek az ingatlanában marihuánát és több száz doboz zárjegy nélküli cigarettát is találtak.

Jogsi nélkül, ittasan a fának ütközött egy 33 éves zalabéri nő

A 33 éves zalabéri nő személyautóval Türjén, a Hegytető utcában ütközött egy fának.

Újdonságokkal tér vissza a Schneider Electric „zöld” versenye

Ismét meghirdette „Sustainability Impact Awards” pályázatát a Schneider Electric, a tavalyi első kiíráshoz képest számos újdonsággal. A fenntarthatósági törekvések megvalósításában és támogatásában élen járó vállalkozások pályázatait 2023. november 17-ig várják a szervezők, a globális győzteseket pedig jövő tavasszal hirdetik ki.

Záporokkal, zivatarokkal érkezik a hőségnek véget vető frontrendszer a hét elején

A hét elején záporokkal, zivatarokkal érkezik a hőségnek véget vető frontrendszer, a szél helyenként élénk lehet, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat.

Augusztus 28-án startol a MÁV-Start utószezoni menetrendje

Budapestről a Balaton déli partjára továbbra is óránként, felváltva indulnak a Balaton és Tópart InterCity-k, ezen felül kétóránként továbbra is közlekednek a Déli-Parti InterRégiók - valamennyi járat korszerű, Flirt motorvonat - a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között.     

Kitekintő: varasdi Spancirfest és lendvai Bogracfest

A szlovéniai Lendván jóval több, de a horvátországi Varasdon is hallhattunk bőséggel magyar szót, hiszen előbbin, vagyis a Bográcsfeszten magyarországi csapatok is indultak a magát nyíltan a "bográcsos" fővárosának tituláló Lendván, míg a varasdi forgatag színességével hívja fel magára figyelmet – utóbbin augusztus 27-én, vasárnap, a tíznapos…

 

2023.08.26. szombat
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Jól szolgálta a kanizsai kosarasok felkészülését a 31. Zalakaros Kupa

A tornát idén is a Móra Ferenc Általános Iskola tornatermében rendezték. A megmérettetésen a csapatok célja nemcsak a győzelem, hanem a sikeres hangolás az előttük álló idényre.

Rangos kitüntetést kapott a PEN főigazgató-helyettese 

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ismerték el Holczinger Tibor, a nagykanizsai egyetem főigazgató-helyettesének munkáját.  A szakember Vitályos Eszter miniszterhelyettestől vehette át az elismerést augusztus 19-én, Budapesten.  

A felnőtteken is múlik, mennyire stresszmentes a gyerek iskolaváltása

Pszichológiai szempontból is komoly hatással lehet a gyerekekre a szeptemberi iskolakezdés.  Molnár Ibolya klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus szerint a legnehezebb helyzetben azok a fiatalok vannak, akik egy kényszerből tett váltás után kezdik meg a tanévet szeptember elsején.

Idén is különböző műfajú zenekarok váltották egymást a sétálóutcában 

A Honvéd Kaszinó „Zenei kontrasztok” címmel három együttest állított színpadra. Könnyed dallamok és fesztiválhangulat lengte be csütörtök délután a sétálóutcát. A Honvéd Kaszinó „Zenei kontrasztok” címmel három együttest állított színpadra. 

A kanizsaiak is szívesen nézik az atlétika-vb-t 

A megkérdezett kanizsaiak többsége követi az atlétikai világbajnokság eseményeit. A budapesti világversenyen a hazai sportolók közül eddig a kalapácsvető Halász Bence szerzett egy bronzérmet, míg Krizsán Xénia negyedik lett hétpróbában. A torna vasárnap zárul.

Nyárzáró legókiállítás várja az érdeklődőket Kanizsán

A szervezők megújult terepasztalokkal, számos új készlettel és interaktív játékokkal is készültek a látogatóknak. 

 

2023.08.25. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A patinás kupa záró napjának mérkőzéseivel

Pénteken még tart a 31. Zalakaros Kupa leány kosárlabda torna meccs-sorozata, az u16-os és U12-es korosztály képviselői még pattogtatják a labdát a karosi Móra-iskolában.

Elindult az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge a Pannon Egyetem, Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint Balatonalmádi Önkormányzatának összefogásaként valósul meg.

Másfél mázsa marihuánát találtak egy kamionban a letenyei határátkelőhelyen

A közlemény szerint még hétfőn találták meg a félmilliárd forint értékű drogot, ami Magyarország egyik legnagyobb kábítószerfogása.    

Itt vannak a Zalaegerszeg térségében megvalósuló konténerterminál kapcsolódó fejlesztései

A 25. számú vasútvonal második, jobb vágányát is létrehozzák 2931 méteren; Zalaszentiván VIII. vágányának meghosszabbítása érdekében 1702 méternyi vágány épül; továbbá átadó/átvevő és hozzájuk tartozó biztonsági csonkák létrehozása érdekében 2473 méternyi vágány jön létre.

Három autó ütközött az M7-es autópályán Nagyrécsénél, Budapest felé teljes útlezárás

Szalagkorlátnak hajtott és a tetejére borult egy személyautó az M7-es autópályán, a jármű motorja kiszakadt, amelynek nekiütközött egy másik személygépkocsi, annak pedig egy harmadik.    

Augusztus utolsó hétvégéjén is kitart a kánikulai idő

Augusztus utolsó hétvégéjén is kitart a kánikulai idő, szombaton és vasárnap a legmelegebb órákban akár 32-38 Celsius-fok is lehet, és csak néhol fordulhat elő zápor-zivatar.

Hétfő éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban pedig semmiképpen ne…

A kanizsai Papp Gábort választották az év iskolaőrének

A korábban a nagykanizsai javítóintézetben is szolgálatot teljesítő őr a gyerekekhez való hozzáállása, empátiája okán érdemelte ki az elismerést. A díjat Balogh János országos rendőrfőkapitány adta át a Rendőrségi Igazgatási Központban.

Alapozó táborban készülnek a versenyszezonra a kanizsai vívók

A héten több korosztály kardozói is vívóruhát vesznek, hogy a nyári pihenő után ismét a páston csiszolják tudásukat. A sportág kulisszái mögé pedig hétfőn bárki betekinthet, hiszen augusztus 28-án nyílt napra várja az érdeklődőket az NTE 1866 vívószakosztálya.

Augusztus 31-ig lehet jelentkezni a Dödöllefesztivál főzőversenyére

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt, a hónap végéig várják a főzőcsapatokat a 17. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválra. A szervezés hónapok óta zajlik, ma egy sajtótájékoztatón ismertették a részleteket az illetékesek, így azt is, hogy szeptember nyolcadikán megválasztják a fesztivál borát, míg kilencedikén az étkek legjobbika is…

Csaknem 60 éves szobrot újíttatna fel Bodó László

A Platán sori víziközmű-hálózat felújításával egybekötve szépítenék meg a Mező-gimnázium előtti, mintegy 60 éves szökőkutat. A műemlék rekonstruálását Bodó László kezdeményezte. Az önkormányzati képviselő elárulta, tudja, hogy az ötlete nemtetszést fog kiváltani a polgármesternél és a Fidesz-frakciónál.

Karbantartás miatt zárva az uszoda

Augusztus 21-e és szeptember 1-e között karbantartási munkálatok miatt zárva tart a Kanizsa Uszoda. A szakemberek ebben az időszakban olyan munkafolyamatokat végeznek el, amelyek nyitvatartási időben kivitelezhetetlenek.  

Bekerült a helyi értéktárba vitéz Orbán Nándor életműve

Az egykori katonatiszt Nagykanizsa nemzetőrparancsnoka volt az 1956-os forradalom idején.

Két kiskutyát mentettek ki a szepetneki horgásztóból, a négylábúak jól vannak

Az alig néhány napos állatokat egy vödörben dobták be a tó mocsaras területére. A kutyákat a gyepmester a nagykanizsai menhelyre szállította, jelenleg ideiglenes befogadónál vannak.

 

2023.08.24. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

12 személy-, 2 teherautó és 4 munkagép gyulladt ki ebben az évben Zalában – Előzzük meg a járműtüzet!

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha oltóeszközzel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Bár a személykocsikban nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson porral oltót a gépjárműben.

Szalakális sütemény, tigris tészta és sajtos rúd

Brassói Istvánné Ilona szeret sütni-főzni, és szívesen készít csomagot fiának és családjának, amikor nyaralni indulnak az Adriára. Kívánságukra szalakális süteményt, tigris tésztát és sajtos rudat sütött.

Összefogásra számítanak, de hozzájárulnak más emberek segítéséhez

Állatokkal foglalkoztak az egyhetes nyári táborban az Alauti, a nagykanizsai székhelyű Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezet 8-21 éves korú fiataljai. Jól érezték magukat a gyerekek, emellett a szülők is tehermentesültek egy hétre hisz az autizmussal élő gyerekek számára nincs igazán olyan elfogadó környezet a városban, ahol…

Kanizsán is ütőt ragadnak

Augusztus 26-27-én, szombaton és vasárnap rendezik meg a mind rangosabb és egyben már hagyományos jelleggel sorra kerülő 4. PlappaCars-Head Kupa nyílt amatőr páros teniszversenyt Nagykanizsán.

Érdekes emberek, érdekes történetek 57. – Örülök annak, hogy ezt a pályát választottam

Fekete Melinda Zsófia mindig kitalált valamit, és az ötleteit meg is valósította. Az egyre gyarapodó „kis csodái” által lett a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola szaxofonművész-tanára, az Orff Ütőegyüttes vezetője, a MeArMa Trió tagja, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára. A közbeeső állomásokról így…

Egy súlyos, ritka tüdőbetegség és egy kivételes út a diagnózistól a betegszervezeti munkáig

Tüdőfibrózis esetén a tüdő gyulladt, heges kötőszövete a tüdőt rugalmatlanná teszi, folyamatosan csökken a légzőfelület nagysága, ami légzési nehézséget okoz, így romlik a szervezet oxigén-ellátása. A tüdő hegesedése visszafordíthatatlan folyamat.

A sebesültek oltalmazója, az elesettek eltemetője – Kanizsai Dorottya

Magyarország egyik nagyasszonyaként említik a poros történelemkönyvek Kanizsai Dorottyát. Cselekedeteinek, tetteinek emlékét több helyen őrzik, legfőképp Siklóson, Sárváron és Mohácson. Nagykanizsán a kórház viseli nevét, azt viszont kevesen tudják, ki is volt Kanizsai Dorottya?

BLG – Szeptember 1-el indul a tanítás és az átadás-átvétel

Már a finisben tart a BLG felújítása, a Sugár utcáról teljesen, míg a Rozgonyi utcának a közepéről bontották el az állványt, hiszen az érintett részeken végeztek a szigeteléssel a szakemberek. Bár az esős nyár némileg nehezítette a projektet, így is elmondható, hogy minden ütemterv szerint halad.

Ittas sofőrök napja Zala vármegye útjain

Augusztus 22-én négy járművezető döntött úgy, hogy ittas állapotban, mások életét is veszélyeztetve ül a volán mögé, közülük ketten balesetet szenvedtek - közölte a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A Balaton ökológiai kihívásaira hívják fel a figyelmet tudományos és kulturális rendezvényekkel a hétvégén

A Balaton ökológiai kihívásaival kapcsolatos tudományos és kulturális rendezvényeket szerveznek hétvégén Tihanyban és az örvényesi strandon. A péntektől vasárnapig zajló események, köztük a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) tihanyi művésztelepének nyílt napja, ingyenesen látogathatók.

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV-oltást

Magyarországon átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg - 2020-tól - a fiúk 68 százaléka.  A fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során.      

Szabadulásának másnapján már autókat tört fel a kanizsai férfi, ismét rács mögé küldte a nyomozási bíró

A férfi a gépjárművekből elektronikai eszközöket tulajdonított el. Egy nagykanizsai hegyi ingatlanba is bejutott, ahonnan italokat, műszaki cikkeket és egy táskát lopott el. A lopással összesen 445.000 forint, míg a rongálással 90.000 forint kárt okozott

2023.08.23. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Két új gyalogátkelőhelyet és öt okoszebrát alakítanak ki Nagykanizsán

Az őszi hónapokban megvalósuló projektekkel kapcsolatban a tervek már elkészültek, az engedélyezési folyamat lezajlott, a nagykanizsai önkormányzat augusztus 25-ig várja az ajánlatokat.

Rangos elismerést kapott a KKK igazgatója

A közművelődésben dolgozók legrangosabb szakmai kitüntetését vehette át Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója. A Bessenyei György-díjat augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban kapta meg a közművelődési szakember.

95 napkollektorral, és hat klímaberendezéssel gazdagodik a Teleki utcai idősotthon

A városi támogatásból, illetve önerőből finanszírozott beruházások nem csak az intézmény költséghatékonyságát, de a jellegéből adódóan elengedhetetlen légtechnikáját is fejlesztik.

Nagyobb problémáktól mentesen kezdődhet a tanév a piaristáknál

Sem a tanárhiány, sem a demográfiai krízis problémája nem érinti a kanizsai Piarista-iskolát. Böszörményi Géza intézményvezető elmondta, bár a státusztörvény az egyházi iskolákra is vonatkozik, a Piarista-szemlélet nagyban hozzájárul az intézmény összetartó közösségéhez.

Ismét nagy sikert aratott a klasszikus musical a HSMK-ban

Újra telt házas előadás volt tegnap este a HSMK-ban, ahol a Veres 1 Színház színészei a Padlás című musicalt mutatták be. Minden alkalommal nagy siker övezi a darabot, amely  35 éve szerepel a magyar színházak kínálatában.

Eltette a csomagokért átvett pénzt a futár cég dolgozója

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinek az ügyében, aki egy futár cég alkalmazottjaként vette magához a kiszállított termékek vételárát.

Szarvas ugrott autó elé, megsérült a sofőr, a vad elfutott

A 22 éves tormaföldei férfi személyautóval Lentikápolna felé tartott, amikor szarvas ugrott a járműve elé, amit elütött. A balesetben a sofőr könnyebben sérült, az állat elfutott.

Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst

Miért tör ránk időnként a sóvárgás a nagymama húslevese, a karácsonyi töltött káposzta vagy a tejbegríz után? Pszichológusok évtizedek óta „comfort foodnak” nevezik azokat a hagyományos, házias ételeket, amelyek az otthon melegét, a biztonság és az összetartozás érzését idézik fel bennünk.

Sikeres Nők Konferenciája Zánkán

Szeptember utolsó hétvégéjén megrendezik az I. Sikeres Nők Konferenciáját, azaz az EmpowerHER Balatont, amely egyedülálló módon a balatoni vagy helyi kötődésű női vezetőket, vállalkozókat szeretné fejleszteni az önismeret, a kapcsolatépítés vagy tanulás terén.

Augusztus végéig várja a jelentkezőket a Magyar Honvédség az Önkéntes Katonai Szolgálatra

A programra azoknak a fiataloknak a jelentkezését várják, akiknek ebben az évben nem sikerült bekerülniük a felsőoktatásba, vagy kénytelenek elhalasztani tanulmányaikat.   

Indulhatnak Zalaegerszeg–Zalaszentiván térségének beruházásai

Összesen 24 projekt megindításáról döntött a kormány júliusban – erről az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett beruházásoknál megkezdődhetnek a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárások.

Egy hét zalai mérlege: 1592 gyorshajtó, 13 személyi sérüléssel járó baleset, 84 biztonsági öv és 5 jogsi nélküli sofőr

Zalai közlekedésrendészeti tapasztalatok.

Hogy a kézilabda helyi ünnepe lehessen

A Tungsram SE Nagykanizsa klubja és a Zala Vármegyei Kézilabda Szövetség „A múlt, a jelen és a jövő találkozása” elnevezéssel szervez kézilabda gálát szeptember 2-án, szombat délután a Kanizsa Arénában.

Drasztikus volt az idei év a kiskertekben

A zöldségek, a gyümölcsök és a dísznövények sem tudták kikerülni a fertőzéseket, ráadásul a nyár végén már nem sok mindent lehet tenni a megmentésükért a szakemberek szerint.

Válaszokat vár a Kanizsa Médiaház vezetősége a Csónakázó-tónál történt esettel kapcsolatban

Ha Tar Mihály besétál a polgármesteri hivatalba, és beadja a felmondását, akkor szívesen látom a Kanizsa TV-t, addig be ne merjenek jönni az én rendezvényeimre – ezt Dobri Noémi mondta kollégánknak, aki jelezte számára, hogy forgatni szeretnénk a Miénk a Csótó programon. Mint utóbb kiderült, Dobri úgy látta jónak, hogy a stábunkat kidobatta,…

Kanizsán is érvényben a másodfokú riasztás

Csütörtökig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos – közölte a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Kanizsán a nappali csúcshőmérséklet szerdán és csütörtökön is elérheti a 36 Celsius-fokot.

Másodszor rendeztek Kerettyei Nyári Fesztivált

A könnyűzenei koncertek mellett, Szabó Zsolt természetfotós A madárvilág rejtett pillanatai című kiállítását is megtekinthették hétvégén az érdeklődők.

Szent István Napot tartottak a zalamerenyei Pálos Malomban

 A kulturális programok mellett számos gyermekeknek szóló elemmel készültek a szervezők, a fő attrakció azonban a látványőrlés volt.

Személyautó ütközött kamionnal Surd közelében

A karambol ma délután a települést Nagykanizsával összekötő 6804-es számú út és a Bodvaj utca kereszteződésében történt. A baleset következtében a személyautó az árokba hajtott és felborult, a sofőrt a mentők vitték el a helyszínről.

A görög kultúrával ismerkedhettek a kanizsaiak

Görög dallamoktól volt hangos hétfőn este a Károly-kert. A hellén kultúrával és életérzéssel a kőszínpadon muzsikáló Stefanidu Janula és az Akropolis Kompania ismertette meg a kanizsai publikumot.

2023.08.22. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Frontális ütközés a 75-ösön, súlyosan sérült a vétlen autó sofőrje

Az 51 éves mikekarácsonyfai férfi tehergépkocsival közlekedett a 75-ös számú főúton. Feltehetően figyelmetlensége miatt áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol frontálisan összeütközött a vele szemben haladó személyautóval.

Szellősréti Kisfesztivál a somogyi Bálványoson

A Balatonföldvártól délre található Somogy vármegyei településen a zenei programok fellépői között lesz Víg Mihály és a Balaton, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák is.    

Szeptember 11-től lehet jelentkezni a kanizsai kórház ingyenes fül-orr-gégészeti és szájüregi rákszűrésére

Az akció hét 2023. szeptember 18-22. között kerül megtartásra fej-nyaki onkológiai országos szűrő kampány keretén belül.

Idős embert rabolt ki a Zárda utcában

A 46 éves nemesvidi férfi kerékpárjával útját állta az idős embernek, fellökte, táskáját lerángatta a kezéről, majd távozott a helyszínről.

23 milliárd forintból épít üzemet Kaposváron egy kínai beruházó

Gyárat alapít Kaposváron a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó kínai Jiecang Linear Motion Technology Co. Ltd., az üzem a tervek szerint több mint 60 millió euróból ( mintegy 23 milliárd forint) épül meg, a jövő év végéig megkezdi tevékenységét, egyidejűleg ez lesz a kínai cég európai logisztikai központja is.    

Csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztás Magyarország egész területén

Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. 

 

2023.08.21. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Az idei évben sem maradhat el a kosarasok patinás Zalakaros Kupája

A mai nap folyamán, augusztus 21-én rajtol(t) el Zalakaroson, a Móra Ferenc Általános Iskolában és egészen augusztus 25-ig tart a rangos női utánpótlás kosárlabda torna, a 31. Zalakaros Kupa.

Itthon tartotta a három pontot az FC Nagykanizsa

2-0-ra verte az újonc Mohácsot szombaton az FC Nagykanizsa. Gombos Zsolt csapata már az első játékrész közepén emberelőnybe került, így végül izgalmak nélkül, magabiztosan szerezte meg a három pontot. A dél-zalaiak góljait Lőrincz Bence és Sági Marcell szerezte.

Idén is a roma kultúra székhelye volt az Erzsébet tér

Nyári Kulturális Kavalkád címmel rendezett zenés műsort a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szombat este az Erzsébet téren. A helyi fellépők mellett a 100 Tagú Cigányzenekar Kamarazenekara és Malek Andrea szórakoztatta a közönséget.

Mária-napi szentmisét tartottak Bagó-hegyen

A Nagyboldogasszony-titulust viselő templomban minden évben, az augusztus 15-i ünnephez kapcsolódóan összegyűlnek a hívek és a helyi birtoktulajdonosok.

37 hazai fürdőben mintegy 6 ezren vízipisztoly-csatáztak egyszerre

A kanizsai strandfürdőben 125-en csatlakoztak a rekordkísérlethez. Bár a 800 fős korábbi csúcsot nem sikerült megdönteni, a helyi szervezők így is sikerként értékelték a rendezvényt.

Kanizsán is ünnepelték az államalapítás ünnepét

Zászlófelvonással, kenyérszenteléssel, és kulturális műsorokkal ünnepelték az államalapítás ünnepét Nagykanizsán. A városi ünnepségen Balogh László polgármester Illyés Gyulát idézve hangsúlyozta a haza mindenek felettiségét.

Kínai delegáció érkezett ma délelőtt Nagykanizsára

 A küldöttség nem sokkal negyed 12 után találkozott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel, Balogh László polgármesterrel és Bizzer András alpolgármesterrel az Erzsébet téren.

Kidobták a Kanizsa TV stábját az augusztus 20-i rendezvényről

Biztonsági őrökkel zavartatta ki a Kanizsa TV stábját Dobri Noémi a Csónakázó-tónál tartott rendezvényről. Úgy látszik a „Miénk a Csótó” jelmondat a városi televízióra, annak nézőire és olvasóira nem vonatkozott, hiszen Dobri Noémi a terület bérlésére hivatkozva távolíttatta el kollégáinkat a tó bizonyos területéről. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióv

Instrukciókat és gólokat osztogatva a pályán

Múlt szombaton több lehetőség is adódott arra, ha valaki úgy gondolta, futballmeccsre kíváncsi, hiszen az NB III-tól a vármegyei kupáig bezárólag látogathatott ki eseményekre – más kérdés, hogy lényegében valamennyi egyazon időpontban kerülhetett sorra.

Csillagászati diákolimpia: A zalaegerszegi Horváth Zsóka dicsérettel jött haza

Eredményesen szerepelt a magyar csapat a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián, amit augusztus 10. és 20. között Lengyelországban rendeztek meg ötvenkét ország csapatainak részvételével.

Hazudott, hogy igénybe vehesse az áldozatsegítő támogatást

Hamis feljelentéssel akart pénzhez jutni az a férfi, akinek ügyében a Zalaegerszeg Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött. A bíróság hatóság félrevezetésének vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül 10 hónap börtönbüntetést szabott ki.

Kisteherautóra esett egy faág a Városkapu körúton

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletének tájékoztatása szerint faág esett egy kisteherautóra ma reggel Nagykanizsán. A város tűzoltói láncfűrésszel távolították el.

55 éve Zalaegerszegről indultak a magyar csapatok a csehszlovákiai „ellenforradalom” leverésére

Az invázióval szemben a csehszlovák vezetés sem tanúsított ellenállást, így összecsapásokra nem került sor. Mégis voltak veszteségek, a magyar hadosztálynak balesetek következtében négy halottja és tizenkét súlyos sérültje volt.

Véradás

A héten a következő helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete.

Huszonhét helyszínen 300 program a Savaria Történelmi Karneválon

Huszonhét helyszínen 300 programmal várja az érdeklődőket augusztus 24. és 27. között Szombathelyen a XII. Savaria Történelmi Karnevál, Közép-Európa legnagyobb jelmezes, históriás karneválja.

A héten folytatódik a kánikula, a hétvégén nő a záporok, zivatarok esélye

A héten folytatódik a kánikula 29 és 36 Celsius-fok közötti maximumokkal, majd a hét végén nő a zápor, zivatar esélye, vasárnap már többfelé kell csapadékra számítani.

Mozgalmas futball-szombat

A labdarúgó NB III-tól lényegében a vármegyés harmadik vonalhoz tartozó csapatokig bezárólag mozgalmas délutánnak ígérkezik a szombati Nagykanizsán és „focikörzetében” - augusztus 19-én.

 

2023.08.20. vasárnap
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A tó ügye is előkerült a gyékényesi lakossági fórumon

Lakossági fórumot tartottak csütörtök este Gyékényesen. Az eseményen szó esett a nyaralótulajdonosokat érintő helyzetről, a szemétszállítással kapcsolatos változásokról, valamint az utóbbi időben országos figyelmet kapó helyi tó konfliktusáról.

Első világversenyén indult a kanizsai sportlövő

Nagykanizsai sportoló is szerepelt a magyar válogatottban a dél-koreai Cshangvonban rendezett junior sportlövő világbajnokságon. Tankovics Tamás egyéniben az ötvenharmadik helyen végzett a megmérettetésen, csapatban pedig a kilencedik helyen zárt a légpuskások 10 méteres versenyszámában.

15-20 százalékkal növekedett a Kanizsai Strandfürdő júliusi vendégszáma

Az ismét beköszöntött kánikula miatt  az augusztusi számok is hasonlónak ígérkeznek. Karácsony Károly, a létesítmény ügyvezetője elmondta, nem csak a kedvező jegyárak, de a színvonalas szolgáltatások is csalogatóak a vendégek számára.

Eladó a Petőfi utca 42. szám alatti lakóház

A versenytárgyalást szeptember 7-én 15 órára hirdette meg az önkormányzat. A korábban szociális lakások helyszíneként szolgáló épület indulóára bruttó 11.100.054 forint.

Elkezdték felszámolni a zajdai gumilerakatot

Még július ötödikén Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese posztolt egy videót a közösségi oldalára, amelyben bemutatta, hogy mintegy 400 kamionnyi gumi volt összegyűjtve az egykori katonai objektumban. A politikus augusztus 10-én posztolta, hogy a közfelháborodásnak és az összefogásnak köszönhetően, elkezdték a hulladék…

 

2023.08.18. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Európa legkorszerűbb harckocsigyára épült meg Zalaegerszegen

A Rheinmetall Hungary Zrt. elsődlegesen a magyar katonai erők számára lánctalpas és kerekes járművek - elsősorban a Lynx páncélozott harcjárművek - fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Zalaegerszegen 33 hektáros területen épült, a későbbiekben összesen 350 embert foglalkoztató fejlesztési, gyártási és tesztközpont, amelyhez…

Kellő rákészüléssel indulhatott

A Scitec Muscle Beach Siófokon az idei esztendőben is várta a sportág keretei között a súlyokat megmozgató résztvevőket, köztük Kanizsáról például a rendszeres résztvevő Danicser Anitát. A nagykanizsai erőemelő idén is ott volt az erős emberek, valamint testépítők erőpróbáján, s Anita a +81 kg-osok versengésében indult a szokásos…

Elaludhatott a volán mögött a 60 éves sofőr, árokban, fejtetőn állt meg autójával a 71-esen

A 60 éves svájci állampolgárságú nő feltehetőleg elaludt a volán mögött, emiatt az autó letért az úttestről, majd az árokba csapódott és a tetejére borult. A balesetben személyi sérülés nem történt.

Orbán Viktor: pénteken adják át a Rheinmetall gyárát, Zalaegerszeg büszke lehet arra, hogy a világ legmodernebb páncélozott harci járműve itt készül majd

Pénteken adják át a Rheinmetall gyárát, és Zalaegerszeg büszke lehet arra, hogy a világ legmodernebb páncélozott harci járműve itt készül majd - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.    

Fokozott ellenőrzést rendelt el Zalaegerszegen a város rendőrkapitánya

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el 2023. augusztus 18-án 00 órától, 2023. augusztus 18-án 24 óráig.

Biztonság az online térben

Gyakran feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon biztonságban vagyunk-e mi és adataink az online térben? Leselkedik-e ránk bármilyen veszély internetezés közben? Amennyiben betartunk néhány óvintézkedést, nincs sok félnivalónk. Bemutatjuk, mire kell figyelnünk!

Folytatódik a napos, kánikulai idő a hétvégén

Folytatódik a jellemzően napos, kánikulai idő a hétvégén is: vasárnap, augusztus 20-án a legmelegebb órákban akár 30-35 Celsius-fok is lehet. A hétvégén még szórványosan előfordulhat zápor, zivatar.

 

2023.08.17. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Újabb embert próbáló versenyt teljesített Lubics Szilvia

Célba ért a világ egyik legnehezebb futóversenyén Lubics Szilvia.A kanizsai futó a Race Across Scotland elnevezésű erőpróbán több mint háromnapos küzdelmet követően a hetedik helyet szerezte meg.

Rekorddöntésre készülnek a Kanizsai Strandfürdőben

Országos vízipisztolycsatával és nyárzáró családi nappal várja az érdeklődőket a Kanizsai Strandfürdő augusztus 19-én. Előbbi program célja egy tömeges rekordkísérletet felállítása.

Zalaegerszeget és környékét is érinti a kormány által előidézett lakosságcsere a Jobbik-Konzervatívok szerint

Benke Richárd, a párt megyeszékhelyi önkormányzati képviselője hangsúlyozta: az ázsiai vendégmunkások betelepítése még lejjebb viszi az átlagkeresetet, ezáltal a jelenleginél is több magyar dönt majd a kivándorlás mellett és nem csak a vármegyeszékhelyen, hanem egész Zalában.

Zala vármegyében már csak három iskolaőrt keresnek

A rendőr-főkapitányság a napokban tette közzé a toborzási felhívását. A munkakör betöltéséhez középfokú végzettség, minimum szakmunkás-bizonyítvány szükséges, a kereset pedig bruttó 296 400 forint, plusz évi bruttó 200 ezer forint cafeteria.

Ágoston Barbara is remekelt a kötélugró-világbajnokságon

Csermák Anna mellett, a szintén kanizsai Ágoston Barbara is világbajnoki címmel tért haza az USA-ban rendezett kötélugró-világbajnokságról. A BLG volt gimnazistája a nagyatádi klub igazoltja, és a Colorado Springsben rendezett megmérettetésen a kétköteles számban, két társával karöltve, a dobogó legtetejére állhatott, míg egy másik…

Zajlanak a gázvezetékek cseréi

Hamarosan befejeződnek a gázvezetékek cseréi az Ady, a Zárda és a Szent Imre utcákat érintő szakaszokon.Az E.ON szakemberei mintegy 400 méteres körzetben cserélik le az acélvezetékeket polietilén csövekre.

Vadkovászos kenyér nyerte a Szent István-napi kenyérversenyt

Az idei Szent István-nap kenyerének megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék tehát egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót.   

Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók

Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje – államalapításunk meghatározó mozzanatai, valamint a hozzájuk kapcsolódó történelmi emlékek mind-mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthetők.

Villámcsapás – hogyan előzzük meg a bajt?

Zala vármegyében évente átlagosan mintegy tízezer villámcsapás történik. Ezek közül sok nem okoz kárt, de néhány igen súlyos balesetet eredményezhet.

Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma

Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma, és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz.

A balatoni és velencei-tavi ellenőrzések negyedénél talált szabálytalanságot az adóhatóság

Az ellenőröket többször érte atrocitás, így próbálták őket munkájukban akadályozni. Előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez.

Koronavírus: enyhén nő a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

A 32. héten a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja emelkedést mutat.

Újra lesz augusztus 20-i tűzijáték Nagykanizsán

Megosztja az általunk megkérdezett nagykanizsaiakat az augusztus 20-i tűzijáték kérdése. Mint ismert, idén újra lőnek fel rakétákat az államalapítás ünnepén, ám ezúttal nem az Erzsébet téren, hanem a Csónakázó-tó mellett borul fényárba az égbolt.

Újabb tánc - és élménytábort szervezett a Magic Ritmo

Idén nyáron másodszor várja a táborozni vágyó gyerekeket a Magic Ritmo. A legfiatalabb korosztályt délelőtt táncoktatással, a délutánok során pedig számos változatos programmal várják a szervezők.

Nagykanizsán is népszerűek a kisállatpanziók

Világszerte népszerűnek számítanak a kisállatpanziók, amelyben a nyaraló tulajdonosok helyezhetik el házikedvenceiket néhány napra. Az általunk felkeresett kanizsai intézmény vezetője szerint a magyarok közül is egyre többen bízzák szakemberekre kutyájukat, macskájukat a pihenésük ideje alatt. 

Ütemterv szerint halad az Attila utcai óvoda és bölcsőde fejlesztése

A könyvtárnál ma kezdik el a napelemek felszerelését. Ahogy arról már többször beszámoltunk, az 1,3 milliárdos energetikai beruházás fő projektje a BLG és az Attila utcai intézmény felújítása, de mellettük öt másik létesítményt is napelemekkel látnak el.

Párját ritkító kápolnát tárnak fel Iharosberényben

Az Árpád-kori templom feltárását célozza meg a jelenleg is zajló ásatás Iharosberény közelében.A település határában már 2018-ban és 2019-ben is dolgoztak a régészek. Az akkori eredmények alapján következtettek arra, hogy az eredetileg megismert, gótikus templom helyén egy még korábbi kápolna is található.

Új kanizsai civil csoport tartaná a városban a lokomotívot

Az utolsó utáni órában tartottuk itt a mozdonyt – fogalmazott Lekszikov Csaba.Ahogy arról múlt héten hírt adtunk, az egykori Lokomotív Expresszt megmentené egy civil csoport, amelynek vezetője az Eraklin Táncklub Egyesület elnöke. Az új egyesület bejegyzés alatt áll, fő céljuk lesz a Kanizsa térségében lévő épített és természeti értékek gondozása,

 

2023.08.16. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Pikkelysömör előítéletek és tévhitek nélkül

A pikkelysömörhöz sok gyakori tévhit kapcsolódik, főként azok körében, akik nem érintettek és rokonaik, ismerőseik között sincs pikkelysömörös beteg. Jellemzően azt gondolják, hogy csupán egy esztétikai problémáról, egy bőrbetegségről van szó; pedig a pikkelysömör, más nevén psoriasis valójában egy autoimmun betegség, mely a…

Vízi túrázás Zala vármegyében: így kerülhetjük el a tragédiákat

Zala vármegyében rengeteg lehetőség van a vízi túrázásra, csónakázásra. A Balaton, a Kis-Balaton, és számos nagyobb tó mellett a sebes folyású Mura folyó is várja az evezésre vágyókat. A forró nyári időben nincs is jobb, mint a vízparton hűsölni, vagy egy izgalmas vízi kalandra indulni.

Gyenge lesz a szilvatermés

A termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak. Kilogrammonként a lekvár- és pálinka-alapanyag 90-120 forintba, a hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150 forintba került, a kézi betakarítású frisspiaci szilva nettó termelői ára 200-300 forint kilogrammonként.

Mozart Planet koncertsorozat augusztusban a Balatonnál

A Concerto Budapest idén Fonyódon, Balatonszemesen, Balatonkeresztúron, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Vászolyban, Balatonföldváron és Keszthelyen ad Mozart műveiből két zenekari és hat kamarazenei előadást.

Egy hét alatt közel 20 ezer gyorshajtó

Az ellenőrzés ideje alatt a sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 19 320 esetben intézkedtek a rendőrök. Leállítás során 6 663 intézkedés volt, leállítás nélkül 12 657 jogsértést rögzítettek az egyenruhások

 

2023.08.15. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Flamencozni tanulnak a Swans táncosai

Spanyol táncokkal dobják fel a mindennapjaikat és a repertoárjukat a Swans Balett- és Tánciskola felnőtt csoportjának tagjai. Vasárnap egy budapesti táncművész volt a Rozgonyi úti stúdió vendége, akitől a résztvevők újabb mozdulatokat és koreográfiát tanultak.

Automatizált szállítópályával bővült a Magyar Posta Zrt. nagykanizsai üzeme

Eddig 75 település csomaglogisztikáját oldották meg innen a szakemberek, de ez a fejlesztésnek köszönhetően még tovább emelkedhet.  

Mura-menti főkötő lett a hónap műtárgya a múzeumban

Egy tradicionális dél-zalai horvát asszonyi fejdísz lett a hónap műtárgya augusztusban a Thúry György Múzeumban. A ruhadarabot 1961-ben Tótszentmártonban készítették.  

A nagykanizsai vérplazmaközpontban is érezhető a nyári visszaesés

Az intézmény öt éve működik a városunkban és naponta 40-60 önkéntes jelentkezik náluk.  

A finisben tart a BLG felújítása

Az 1,3 milliárdos energetikai projekt részeként megújuló gimnáziumban, már az összes nyílászárót beépítették, jól halad a tetőszigetelés és az osztálytermek 80 százaléka is készen áll az iskolakezdésre.

GPS-antennára szakosodtak, Zalában több helyszínen is loptak – Letartóztatták az egyik elkövetőt

Ismeretlenek Csesztregen több traktorról GPS-antennákat szereltek le és vittek el. A kár értéke megközelítőleg 10 millió forint. Az elmúlt hónapokban Szentgyörgyvölgyön és Rédicsen is történt hasonló jellegű bűncselekmény.

Katasztrófavédelem: Ne hagyjuk fedetlenül az ásott kutakat

A lenti hivatásos tűzoltók legutóbb Kerkafalván emeltek ki a mélyből egy bárányt, néhány héttel azelőtt pedig Bajánsenyén egy kutyát. Júliusban egy macska mentéséhez riasztották a zalakarosi tűzoltókat Szőkedencsre.

Motoros konvoj tagjai buktak, hárman megsérültek

A baleset a 7416-os számú mellékúton Kerkafalva és Ramocsa között a 18-as kilométerszelvényben történt.

TEDxNagykanizsa 2023: Üzenet a Földről

Az idei év legizgalmasabb és legjobban várt eseménye, a 3.TEDxNagykanizsa, idén is a Pannon Egyetem közreműködésével valósul meg és az előző évek sikereit még felülmúlva, új dimenziókat ér el. A korábbi eseményekre számos látogató érkezett az ország minden tájáról, hogy megélhessék az inspiráló előadások sokszínűségét.

Veterán járműcsodák Keszthelyen – újra itt a Festetics Concours d’Elegance

Idén ősszel immáron második alkalommal kerül megrendezése a Festetics Concours d’Elegance veterán autó szépségverseny és autós baráti találkozó Keszthelyen. A különleges rendezvénynek az egyedülálló szépségű Festetics-kastély udvara ad otthont szeptember 2-3-án.

Idén sem maradhattak el a Zalakarosi Bornapok

Több napon keresztül élvezhették a koncerteket és kóstolhatták a jobbnál jobb nedűket a turisták és a helyiek. Korábban a város legjobb fehér- és vörösborát is megválasztották, idén azonban egy nedű érdemelte ki a fődíjat.  

Karibi hangulatot varázsoltak a főtérre a salsások

Könnyed, nyárias dallamok lengték át az Erzsébet teret szombat este. A Kanizsa Salsa Egyesület újra egy bemutatóval egybekötött lehetőséget kínált az érdeklődők számára, hogy megismerjék, kipróbálják a latin táncokat.

Önkéntes tűzoltó egyesületek ifjúsági csapatai versengtek Kistolmácson

A szerelési és terepgyakorlatokat összefoglaló megmérettetést második alkalommal szervezték meg, a zalaiak mellett somogyi, baranyai és Tolna vármegyei önkéntes alakulatok utánpótlásai számára.

Erősebb ellenféllel szemben is helytállt a címvédésre készülő kézilabdacsapat

34-28-ra győzte le a Csáktornya együttese a Tungsram SE férfi kézilabda csapatát szombaton a Tungsram-csarnokban. A felkészülési mérkőzés tökéletes bemelegítésnek számított – fogalmazott a meccs után Csalló Ádám, a kanizsaiak vezetőedzője. A szakember szerint még van mit javítania a bajnokság kezdetéig az együttesének.

Felavatták Kanizsai Dorottya szobrát a homokkomáromi templomnál

Újabb alkotással bővült a homokkomáromi kegytemplomhoz vezető szoborpark. A csingahegyi művésznapok alatt Csávás Csaba és Tislér Zoltán ezúttal Kanizsai Dorottya alakját álmodták meg, és faragták fába.  
 

 

2023.08.14. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Újvárosban ötig jutottak

Eredménydömping köszöntött a futballszurkolókra immár az elmúlt hétvégén, hiszen bajnoki találkozók mellett kupameccsek is szerepeltek a hétvégi programban. Az élre kívánkozik, hogy az NB III-as FC Nagykanizsa Dunaújvárosban győzött, megszerezve ezzel első győzelmét a jelenlegi pontvadászatban – többek között a tavalyi gólkirály,…

Hogyan spórolj és hogyan ne a babaváráson

Ma már minden ötödik kismama tudja, hogy a genetikai vizsgálatokon nem szabad spórolni.

Várhatóan szeptember közepén végeznek a gázvezeték rekonstrukcióval Nagykanizsa belvárosában

Megkezdték a gázvezeték cseréjét az Ady Endre és Zárda utcában, valamint a Szent Imre utca elején, egy közel 400 méteres szakaszon. A gázhálózat megújítása várhatóan szeptember közepéig tart.

Nem jutottak Pötrétéig, beton híd állította meg a söjtöri sofőr autóját

A 36 éves söjtöri férfi személyautóval Hahót irányából Pötréte felé tartott, amikor miatt letért az úttestről, nekiütközött egy beton hídnak, majd vízelvezető árokba hajtott. A gépkocsi hátsó ülésén utazó nő és két gyermeke könnyű sérüléseket szenvedett.

Fülest kaptak a TEK-esek, nem várták meg a kannabisz-szüretet

Egy csapóajtón keresztül, falbontással jutottak be a rendőrök a szentpéterúri családi házban kialakított rejtekhelyre.

26. végvári napok Sümegen

A 26. végvári napoknak a Sümegi vár és a Kisfaludy várkert adott otthont. A kétnapos családi történelmi fesztiválon egyebek mellett jelmezes felvonulás, tüzérségi ostrombemutató és számszeríjász bemutató várta a látogatókat. Varga György fotói.

Bejelentkezett két dunántúli mellékvonalra a GYSEV

A Magyar Vasút online lap úgy tudja, hogy Pápa és Csorna, valamint Zalaegerszeg és Rédics között egyaránt a MÁV-Start helyett a Gysev szállíthatja decembertől az utasokat.

A héten visszatér a kánikula

A héten visszatér a kánikula 29 és 35 Celsius-fok közötti maximumokkal. Vasárnap, augusztus 20-án is jellemzően napos időre van kilátás, bár egy-egy zápor, zivatar előfordulhat.

Véradás

A héten a következő helyszíneken várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete

 

2023.08.12. szombat
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Izgalmasnak ígérkezik

A szombati nappal elrajtolt a labdarúgó zalai I. osztály 2023-2024-es küzdelemsorozata, s vannak olyan együttesek, melyek a futball Magyar Kupa főtábláján már mérkőzhettek a jelenlegi szezon során, míg az almanachok alapján a Murakeresztúr először köszöntheti majd a pályáján az első liga mezőnyét.

A kupában szombaton megyei rangadóval nyitnak a hölgyek

Lényegében felkészülése felénél jár az FC Nagykanizsa NB II-es női labdarúgó együttesénél a munka, ugyanakkor augusztus 12-én, szombaton 16.30 órától igazán kiemelt feladat vár rá, hiszen a futball Simple Női Kupa keretében Benedek József tanítványai a ZTE FC csapatát fogadják.

Kikapcsolódás a Bojtár zenekarral

Könnyed, nyár esti kikapcsolódásra várta a Bojtár Népzenei Együttes csütörtökön a műfaj szerelmeseit. A koncerten a közelmúltban megjelent, 40 éves jubileum alkalmával kiadott, CD-n szereplő dallamok csendültek fel.

SWANS-tábor

Idén sem maradt el a Swans nyári tábora. A tánciskola már 25 éve szervez ilyen programokat, eleinte csak évente egyet, ma már négy tábor várja a táncos lábú fiatalokat.

Kamasz Panasz előadás a HEMO-ban

Kamasz Panasz címmel tartott előadást Zsóri Péter csütörtökön a Honvéd Kaszinóban. Az est társelőadók bevonásával valósult, hogy több szemszögből is megvilágítsák a fiatalok helyzetét. Zsóri Péter mellett Pfeiffer Réka pedagógus és Fekete Tamás edző, rádiós műsorvezető szólalt fel a programon. A rendezvény bevételét a szervezők a…

Lázár János napirendjén az elkerülő és a 2X2 sávos 74-es

Az Építési és Közlekedési Minisztérium saját hatáskörben folytatja a délkeleti elkerülő út és a 2x2 sávos 74-es főút ügyét – ez áll abban a levélben, amit Lázár Jánostól kapott Balogh László. Az írást a város első embere teljes egészében ugyan nem csatolta a poszthoz, de a közösségi oldalán hangsúlyozta: elmondható, hogy a közgyűlést uraló…

Készül az emlékmű

Készül Kanizsai Dorottya szobra, a mesterek dolgoznak, mindemellett a gasztronómia is nagy szerepet kapott az idei Csingahegyi Művész Műhely táborában. Párhuzamosan több alkotó tevékenykedik, míg a homokkomáromi szoborpark legújabb tagját, a Kanizsai Dorottya emlékét őrző faragványt, szombat délután avatják.  

Pozitív elbírálás esetén indulhat a rekonstrukció

Kormányzati jóváhagyáshoz kötött hitelfelvétellel valósítja meg a közvilágítási hálózat rekonstrukcióját Nagykanizsa – erről döntött ma zárt ülésen a képviselő-testület. Korábban hosszan vitáztak a felek két konstrukció között, ma azonban pont került az ügy végére. A fejlesztés az energiatakarékosságot szolgálja, valamint az eddigi „fekete foltok”

Jobb életminőség a szívbetegek számára - A vas szerepe a szívelégtelenség terápiájában

A szívelégtelenség az egyike a legfőbb okoknak, mely miatt kórházi kezelésre utalnak be egy beteget. Gyakran számos társbetegség is rontja a páciensek helyzetét, de szerencsére, ha ezeket a társbetegségeket kezeljük, sokat javíthatunk a betegek állapotán és a szívelégtelenség kórlefolyását is pozitív irányba terelhetjük. A vashiány…

Még most ellenőriztessük a kéményeinket

A kéményseprők a fűtési szezonon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. Nyáron gyorsabb az ügyintézés, rövidebb a várakozási idő, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására is. Ne várjunk őszig, egyeztessünk…

Cigiért indult, őrizetbe került a kisrécsei férfi

Autóval indult cigiért Kanizsára a 47 éves kisrécsei férfi. Ittasan és jogosítvány nélkül ült a volán mögé, mivel a bíróság két korábbi hasonló cselekménye miatt jogerősen eltiltotta a vezetéstől.

A gyerekek naponta átlagosan 7 és fél órát töltenek az online térben

A gyerekek átlagosan minden nap 7 és fél órát töltenek az online térben, így folyamatos célpontjaik a legkülönbözőbb internetes csalásoknak és adathalászati kísérleteknek.

Keszthelyi szörpök a világ legjobbjai között

A keszthelyi Spájz Szörp manufaktúra Spájz Bodzavirágszörp, Spájz Téli fűszeres szörp, valamint Spájz Eperszörp termékével nyert nemzetközi díjat. A Guild of Fine Food által szervezett, Great Taste Awards a világ legnagyobb kistermelői gasztronómiai versenye.

Visszatér a napos, meleg idő a hétvégén

Visszatér a napos, meleg idő a hétvégén, vasárnap a legmelegebb órákban akár 31 Celsius-fok is lehet.

Elindult az apadás a Dráván is

Ma már Őrtilos is fellélegezhet. A településhez tartozó Szentmihály-hegy határában torkollik a Mura a Drávába, így az árhullám ide is megérkezett a hét elején. A Dráva vízállása meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, hétfőn 493 centiméteren tetőzött. Az apadás megindult, de a község önkormányzata, csakúgy, mint az illetékes vízügyi…

 

2023.08.10. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Természetbúvár-tábor a Csó-tónál

Először szervezett természetbúvár tábort a Csónakázó-tónál a Raffi Tehetségműhely. Az ötnapos, napközis eseményen az általános iskolás gyerekek, számos természetközeli programmal, előadással és foglalkozással töltik az idejüket.

Játékmóka Miklósfán

Negyedik alkalommal várták a nyári szünetben Játékmókára a gyerekeket Miklósfán a Mindenki Házában. Minden programnak más-más témája volt. Ezen a héten mozgással kapcsolatos feladatokban volt részük az érdeklődőknek.

Falusi kalandok

Először rendeztek élménytábort Kisrécsén, Falusi Kalandok névvel. Az óvodás és kisiskolás korosztályt megcélzó programon a falusi élet mozzanataival ismerkedhettek meg a gyerekek, valamint számos szórakoztató elemmel készültek nekik a szervezők.

Mi lesz veled, Lokomotív Expressz?

Megmentené egy civil csoport az egykori Lokomotív Expresszt. A MÁV-csarnok mellett álló szerelvény állapota évek óta romlik, mára a város egyik szégyenfoltjává vált. Az ügy jelenlegi állása szerint a mozdony és a szerkocsi maradna Kanizsán, míg az egykor büféként üzemelő pullmankocsit Budapesten restaurálnák és egy állandó kiállítás része…

Számos hiányosságot találtak a street foodok ellenőrzésénél

Az országszerte vizsgált 185 street food vendéglátó-létesítménynél 14 alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták; a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak a leggyakoribbak.

Mongol kamionos késsel fenyegette meg szlovén kollégáját a 86-oson

Vádat emeltek egy mongol állampolgárságú kamionsofőr ellen, aki a 86-os főúton megállásra kényszerített, majd a visszapillantó tükrökben is kárt okozva késsel megfenyegette szlovén kollégáját egy közlekedési konfliktus miatt.

A 79 éves sofőr autóval egy 82 éves, elektromos biciklivel közlekedő férfival ütközött Keszthelyen

A 79 éves budapesti férfi személyautóval Keszthelyen, a Tapolcai úton a Mátyás király utca felé tartott. A 82 éves helyi férfi pedig az Ady utca kereszteződésénél lévő gyalogos-átkelőhelyen haladt egy elektromos kétkerekű járművel, amikor összeütköztek.

A mesterséges intelligencia már az életünk része, még ha nem is tudunk róla

A mesterséges intelligenciáról rengeteg vízió és spekuláció szárnyra kapott már. Sok közülük ijesztő jövőképet fest elénk, pedig a A.I. (Artificial Intelligence) már most is ott van a mindennapjainkban – még ha jelenleg nem is félelmeket ébresztő, hanem hasznos, és életünket megkönnyítő formában.

Daruköltés Zalában

Idén a Válicka völgyében a kedvező csapadékviszonyok miatt vizes élőhelyek, rétek alakultak ki, ahol Bíró Attila a Sab-Agro Kft. . állatgondozója hívta fel a figyelmünket egy folyamatosan itt tartózkodó darupárra – írja Lelkes András a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.

Koronavírus: továbbra is emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

15 mintavételi helyen stagnáló tendencia jellemző, emelkedést Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon és Zalaegerszegen mértek, míg csökkenés egyedül Debrecenben jelentkezett.

    

2023.08.09. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

15. alkalommal szervezett a Rozgonyi iskola kerékpáros tábort, idén a Zselicben túráztak

15. alkalommal szervezte meg a Rozgonyi-iskola a nyári kerékpáros táborát. A helyszín idén a Zselic volt, és 24 tanuló vett részt az ötnapos programon.  

Energiaital kontra kávé, a szakember szint a mértékletesség a legfonotsabb

Egyre gyakoribb az energiaital-függőség a 18-20 éves korosztályban, ami sokak szerint akár a fogyasztók halálát is eredményezheti. A megkérdezett szakember szerint azonban a kávéfogyasztás is éppolyan egészségtelen lehet, ha nem figyelünk a mértékletességre.

Digitálisan is elérhető számos történelmi adat Nagykanizsáról, a nagykar.hu weboldalon

Öt, 1945 előtti Nagykanizsára vonatkozó adattár vált elérhetővé a nagykar.hu weboldalon. A Halis István Városi Könyvtárhoz kapcsolódó gyűjtemények digitalizálásában az intézmény diákmunkásai segédkeztek.

A sok eső a mezőgazdaságban is komoly problémákat okozott

Gyengébb minőség és a tavalyihoz képest fele felvásárlási ár után, a sok eső volt a kegyelemdöfés a mezőgazdaságban. Zalában a kalászosok 10 százaléka még lábon áll, információink szerint a gazdálkodók többsége már nem is fogja learatni a terményt, annyira rossz az eső áztatta gabona minősége.  

Csingahegyi Művész Műhely újra benépesült, ahol Kanizsai Dorottya faragványát készítik a művészek

Újra benépesült a Csingahegyi Művész Műhely. Fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők munkálkodnak pár napig a homokkomáromi hegyháton. A baráti társaságból álló művésztelep résztvevői idén Kanizsai Dorottya faragványát készítik el. Az alkotást szombaton avatják a kegytemplomhoz felvezető szoborparkban.   

A Harmat, Kanyar és Hegybíró utcák mellet az Alsó Szabadhegyi út rekonstrukciója is elkészült Szabadhegyen

Elkészült négy utca aszfaltozása Szabadhegyen. Ahogy arról még július közepén beszámoltunk, a Harmat, Kanyar és Hegybíró utcák régóta várt felújításába az Alsó Szabadhegyi út rekonstrukcióját is bevonták. A projekt összköltsége mintegy 30 millió forint volt. 

Rápihenés a soros ülésre és a kampány derekára

Nagyjából a cím egyetlen mondatával össze is lehetne foglalni a kanizsai politika elmúlt 2-3 hetét. Más városokban ugyan természetes, hogy nyáron a városatyák is szabadságra mennek és így átmenetileg a közéleti viharok lecsendesednek, de erre Kanizsán 2019 óta alig volt példa, s így most kuriózum.

A természet ereje mindent visz

Hogy mire képes egy általában békésen hömpölygő folyó, vagy egy patakocska – azt az ember már az idők kezdete óta tudja.

Színesek és zöld

A városban sétálva, autózva, biciklizve vagy rollerozva jobbára az utak, járdák állapota köti le a figyelmünket. Szinte észre sem vesszük a körforgalmakban színesedő virágokat, vagy zöldellő növényeket.

Érdekes emberek, érdekes történetek 56.

A viselkedés-formáló erőt tartom a divattervezés fő küldetésének…

Csoportbeosztás és sorsolások

Mostanra már a futball- (no és a futsal-) csapatok bele is csaptak a közepébe, hiszen a labdarúgó kupaküzdelmek mindkét szintjén tartottak már újabb sorsolásokat, melyek a környékünk gárdáit is érintik, emellett a Nagykanizsai Futsal Club szezonbeli NB II-es csoportja is kialakult az elmúlt időszak során.

Kórusműveket tanulnak a miklósfai szirének

Miklósfának nincs tengerpartja, a település énekegyüttesének a neve mégis hordoz némi közös vonást a görög néphit híres alakjaival, a tengeri istennőkkel

Szakmák találkozása a kiskertben

Nyugdíjas buszsofőr a zöldségek és gyümölcsök ölelésében.

Fügelevél és citromfű szörp, kakaós kaláccsal

A citromfűből készült tea nem ismeretlen számunkra, de a citromfűből és fügelevélből készült szörp bizonyára sokunknak újdonságnak számít. Elkészítésének módját Szitkovics Istvánné Edit osztotta meg olvasóinkkal. A teázáshoz kakaós kalácsot is ajánlott.

Mentőautó szélvédőjébe csapódott a busz hűtőrácsa, segítségnyújtás helyett továbbhajtott a sofőr

Balesetet okozott a felnyílt hűtőrács, a sofőr mégsem győződött meg arról, hogy valaki megsérült-e. A férfi ügyében a Zalaegerszeg Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött.

Legalább 150 percnyi komolyzenét kínál naponta az idei Kaposfes

Az idén augusztus 13. és 16. között sorra kerülő Kaposfest az elmúlt 14 évben "nagymértékben gazdagította a város kulturális életét, nemzetközi láthatósága és népszerűsége folyamatosan nő".    

Német páncélosok Zalaegerszegen: indul a sorozatgyártás – százával készülnek új harcjárművek a magyar honvédségnek

A Rheinmetall azt ígéri, 2024-ben megkezdődik az új katonai járművek leszállítása. A projekt sarkalatos pontja, hogy 60 milliárd forintból Zalaegerszegen jött létre a gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem, 500 új munkahelyet teremtve.

Távolsági buszjárattal utaztatták az eurót Lentiből a fővárosba

Az 55 éves helyi Cs. Zoltán körülbelül heti rendszerességgel küldött Lentiből, egy távolsági busszal eurót egy 48 éves egyiptomi férfinak Budapestre, aki az átváltott valutát ugyancsak a busszal küldte vissza.

Áradás a Dráván és a Murán

Az áradó Dráva Őrtilosnál, a Mura Letenyénél. Katona Tibor fotói.

 

2023.08.08. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Letenyén is majdnem megdőlt a valaha mért legmagasabb vízállás

Letenyénél az éjjel tetőzött a Mura, és csupán két centiméterrel maradt el a valaha mért legnagyobb vízállástól, az 554 centimétertől. Az elmúlt napokban több településen, több száz önkéntes védte az ingatlanokat és az ott élőket, több tízezer homokzsákot helyeztek ki. A Vízügy viszont arra figyelmeztet: a veszély továbbra sem hárult el.

A The Colibris, zalai fiatalokból álló zenekar mutatkozott be a hétvégén Kiskanizsán

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban lépett fel a többségben zalai fiatalokból álló The Colibris zenekar. Az öttagú együttes most 2 zenésszel érkezett Kiskanizsára. A félakusztikus formáció saját dalait és feldolgozásokat hozott a közönségnek.

Stressz, nárcizmus, félelem címmel tartott előadást a Zsóri házaspár a HEMO-ban

Stressz, nárcizmus, félelem címmel tartott előadást Zsóri Péter és Zsóriné Szabó Barbara a hétvégén a Honvéd Kaszinó tükörtermében. A telt házas program célja az volt, hogy útmutatást adjon a hétköznapi problémák, félelmek és a nárcizmus kezelésére.

Megtartották a Rockenbauer túrát hétvégén, ahol az esős idő ellenére csaknem 80-an indultak

Rockenbauer emlék- és teljesítménytúrát szervezett a Kanizsai Kul-Túra Egyesület a hétvégén. Az esős időjárás ellenére csaknem 80 induló vett részt a programon. Az esemény megvalósítása több hetes előkészületet vett igénybe, ahol a 130 km-es szakaszon belül lehetőség volt résztávok teljesítésére is.

A lakodalmas szokások átlakulóban vannak, de még vannak akik tartják a hagyományokat

Átalakulóban vannak a lakodalmas szokások. A vendéglétszámot a legtöbb pár igyekszik csökkenteni, ami a magas költségeknek köszönhető. Ugyanakkor az élő zene Kanizsa környékén továbbra is népszerű és a népszokások közül is többet megtartanak a házasulók.

A sok eső a méztermelőknek sem kedvez

A felére csökkent a magyar termelői méz felvásárlási ára. Bár az idei szezont Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke a termés szempontjából közepesnek értékelné, de a változások miatt ez önmagában nem biztosítja a méhészek megélhetését. Ráadásul az utóbbi hetek csapadékos időjárása sem kedvez a…

Eltűnés miatt keresik a kanizsai rendőrök Kóczé Virgínia Viktóriát

A 14 éves lány 2023. június 24-én ismeretlen helyre távozott egy letenyei lakásotthonból, azóta életjelet nem adott magáról, a rendőrök jelenleg is keresik.

Utasokat számol a Volánbusz Balaton-környéki járatain

A közlekedési társaság utasai szíves türelmét és megértését kéri az adatgyűjtés okozta beszállítási- és menetidők esetleges növekedése miatt 2023. augusztus 8-án, 11-én és 13-án a számlálásban érintett járatokon.

Súlyosan megsérült a motoros, aki elé kihajtott egy 62 éves sofőr Letenyén

A 62 éves letenyei férfi meg akart fordulni személyautójával, azonban kihajtott egy motorkerékpáros elé. Az ütközés elkerülése érdekében a motoros letért az útpadkára, árokba hajtott, és egy beton hídnak csapódott.

Zsolnay gint díjaztak a londoni gasztro Oscar-on

Dupla arany csillaggal értékelték Londonban, a gasztronómia Oscar-jaként szamon tartott nemzetközi élelmiszeripari versenyen a Zsolnay gin-t.

Segítsük együtt a viharkárosultakat!

A Magyar Vöröskereszt gyűjtést szervez a szélsőséges időjárási körülményekkel összefüggő humanitárius feladatok ellátására. Az Európa számos pontját hetek óta sújtó extrém időjárás pénteken hazánkat is elérte.  Magyarország legrégebbi és legnagyobb humanitárius szervezete mind itthon, mind pedig határainkon túl segítséget nyújt a kialakult…

Két, Kaposvárt érintő útépítést támogat a kormány

A Kaposvár–Szigetvár közúti összeköttetés, vagyis a 67-es gyorsút bővítése, valamint Kaposvár délkeleti iparterület megközelítésének előkészítése is bekerült abba a 24 közúti projektbe, melyek elindítása mellett döntött a kormány, derült ki a Magyar Közlöny aktuális számából.

XXIV. Szent László napi ünnepséget tartottak Iharosban, idén a falunappal közös hétvégén

Az égiek idén nem voltak túl kegyesek az Iharosi Napokhoz, ahol középkori ízekkel várták az érdeklődőket. A község ezúttal együtt tartotta a hagyományápoló Szent László Napot és Iharos ünnepét, a falunapot

 

2023.08.07. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Értéktárestet tartottak Zalamerenyén, ahol egy magángyűjteményt is megtekinthettek az érdeklődők

Értéktárestet tartottak Zalamerenyén vasárnap. A kultúrház régiségeinek bemutatása mellett, Kőhalmi Béla magángyűjtő tárlatát is megnézhették az érdeklődők. A programon bemutatkozott a Zalamerenyei Népdalkör, akik vidám dalokat énekeltek az esten.

Hagyományteremtő fesztivált szerveztek Somogybükkösdön

Először szerveztek fesztivált Somogybükkösdön. A hagyományteremtő célú rendezvénynek Erdély ízei és kultúrája adta a fő irányvonalat. A kezdeti rossz idő ellenére, az esti koncertek megtöltötték a szabadtéri színterét.

Az ár több hullámban érkezik Letenyére is

Az eddig mért legmagasabb vízállást is meghaladhatja a Mura folyó a magyar határszakaszon. Letenyénél a ma délután mért adatok szerint még mindig várják a tetőzést, az ár több hullámban érkezik, de már csak centik választják el a valaha mért legmagasabb, 554 centiméteres határtól.

Árvízvédelem a Mura menti településeken

Másod- és harmadfokú riasztás lépett életbe a Mura-menti településeken a hétvégén. Murakeresztúron már szombaton óvintézkedéseket végeztek el, Molnáriban és Tótszerdahelyen pedig vasárnap késő estig, több önkéntes bevonásával rakták a homokzsákokat. A helyzetet tovább nehezíti az Ausztriából érkező víztömeg.

Gulyás szakmai tanácsadó, új tréner a hölgyeknél

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Tungsram SE Nagykanizsa kézilabda klubjánál a szakmai stáb bővülését, illetve az elkövetkezendő bajnoki idény előtti várakozásokat, változásokat.

Csúszós volt a balkanyar, árokba csapódott autójával a dombóvári sofőr a 76-oson

Az 50 éves dombóvári férfi, személyautóval a 76-os számú főúton, Zalaegerszeg irányából Nagykapornak felé tartott, amikor egy balkanyarban elvesztette uralmát a járműve felett és a vízelvezető árokba csapódott.

Legyél iskolaőr!

A munkakör betöltéséhez középfokú végzettség, minimum szakmunkás-bizonyítvány szükséges, feltétel a magyarországi állandó bejelentett lakcím, az erkölcsi bizonyítvány megléte és a magyar állampolgárság.

600 millió forintért eladó a gelsei termálfürdő

2007 karácsonyára nyitották meg a Zala megyei Gelsén a település termálfürdőjét közel 3000 négyzetméteres területen, hét medencével. Ambiciózus tervekkel épült, de az élet közbeszólt. Volt, amikor 940 millió forintért próbálták eladni a gelsei fürdőt, de nem jártak sikerrel.

A héten egyre melegebb és naposabb idő várható

A hét elején még többfelé felhős idő lesz egy-egy záporral, zivatarral, de a későbbiekben egyre melegebb és naposabb idő várható.

Egyre több víz érkezik a Murán és a Dráván – A Dráván az előrejelzések alapján a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben.    

Egyhetes országos ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől

A rendőrök célzottan a megengedett sebességet túllépő járművezetőket szűrik ki

Kanizsai hetes Fehérváron

Változatos kupaeredményeket hozott a hétvége labdarúgásban, ami a legfontosabb, hogy az NB III-as FC Nagykanizsa Székesfehérváron jutott tovább vasárnap az MK-ban, míg szombaton a Szepetnek SE meg tudta nehezíteni a magasabb osztályban szereplő Érdi VSE dolgát.

 

2023.08.06. vasárnap
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Labdarúgó kupahétvége, szombatra Szentmártonban Napred - Szerdahely

A labdarúgó Mol Magyar Kupa főtábláján is több dél-zalai együttes érdekelt a jelenlegi hétvégénk alkalmával, emellett a vármegyés futballunk is bizonyos szempontból rajt előtt áll, hiszen a Zala Vármegyei Kupa első fordulójával lényegében már a következő idény MK-jára kezdhetik el a selejtezést.

Komoly büntetés jár a kutyagumi fel nem szedéséért

Akár 50 ezer forintos bírságot is fizethet az a gazda, aki nem szedi fel a kutyagumit. Bakonyi Tamás, a nagykanizsai közterület-felügyelet vezetője szerint, az elmúlt években jelentősen csökkent a gondatlan tulajdonosok száma.

A Barbenheimer-jelenség a kanizsai mozi forgalmára is pozitívan hatott

A látogatottság kezdeti visszaesését megállította, majd jelentősen javította a két világsikerű film júliusban. A Barbie-ra és az Oppenheimerre mintegy 250- 300 néző vált jegyet, egy gyengébb látogatottságú napon, a kanizsai moziban.  

Hullámzó eddig a turisztikai szezon Zalakaroson

Az időjárásnak köszönhetően a június gyengébb hónap volt, de a júliusi adatok már kedvezőek voltak. A Korzó sikere mellett néhány szálláshely visszaeséssel számol, ugyanakkor a fürdő profitál a környező kisebb strandok bezárásából.  

Desszertműhely címmel jelent meg Jakabfi Dávid új könyve

A desszertséf 2019-ben adott ki legutóbb könyvet. A folyamatos fejlődés után, a szakember úgy érezte, számos olyan recepttel gazdadogott a tudása, amit érdemes lenne átadni az olvasóinak. A kiskanizsai cukrász fortélyait így már három kötetből tanulhatják az édességkedvelők.

Galambokon is fejet hajtottak a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt

A helyi nemzetiségi önkormányzat minden esztendőben fejet hajt az áldozatok előtt – legfontosabb célkitűzésük mindemellett az, hogy ne merüljön feledésbe a 79 évvel ezelőtti borzalom, és az utókor is ismerje a történelem ezen részét, amely nem ismétlődhet meg.

Összesen 145-en nyújtották a karjukat a véradóhéten

 Az augusztus első hetében tartott program már tradicionális Kanizsán. A célkitűzés 200 fő volt, ettől elmaradt az idei végeredmény. 

Taroltak a siófoki Plázson a Premier Táncklub táncosai

 A Ritmuscsapatok IV. Just Clear Fitness Fesztiválján három koreográfiával indultak, és mindegyik számmal első helyezést értek el. Németh Petra tanítványai ezzel kvalifikálták magukat az őszi világbajnokságra

 

2023.08.04 péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Hétszázmilliós áfacsalás miatt emeltek vádat Zalában nyolc ember ellen

Az adókijátszásra létrehozott szervezet tevékenységében az elsőrendű vádlott mellett könyvelő és több cégvezető vett részt, akik csaknem 732 millió forint áfát nem fizettek be, az összeg a nyomozás során sem térült meg.    

Közszolgálati ellenőrzést rendelt el az önkormányzatoknál a kormány

Az ellenőrzés határideje idén november 30-a, a tapasztalatokról 2024. január 31-ig kell jelentést tennie Gulyás Gergely miniszternek a kormány számára.

Marhanyelves lepény lett idén az év strandétele

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét. A legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető.    

Idén már 12 helyszínen - köztük Szécsiszigeten - rendezik meg a cigány dal napját

A programok az idén már tíz magyarországi helyszínen (Budapest, Csobánka, Százhalombatta, Nagyecsed, Pécs, Balatonboglár, Kiskunmajsa, Szécsisziget, Balatonfüred, Nyíregyháza), továbbá két külföldi városban (Párkány, Krakkó) valósulnak meg a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében.    

Több hullámban érkezik eső, zápor, zivatar a hétvégén

Több hullámban érkezik eső, zápor, zivatar a hétvégén, a zivatarok környezetében a szél viharossá is fokozódhat.

Újabb sikeres táboron van túl a kanizsai úszóegyesület 

A harmadik úszótábora is sikeres volt a Délzalai Vízmű SE-nek.  A sportolás mellett különböző tematikájú programok várták a résztvevőket.  

Nagykanizsa környékén is találkozhatunk kaukázusi medvetalppal

A növény kapcsán az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg. Ahogy arra a szakértők rávilágítottak, a mérgező fajtája könnyen felismerhető jellegzetes adottságairól, amely érintésre komoly bőrgyulladást okozhat.

Nem született gól az FC Nagykanizsa hétközi bajnokiján

Szerda délután a dél-zalaiak a Közép csoport legutóbbi bajnokát, az Iváncsát fogadták. A feljutásért folytatott harcban közvetlen riválisnak számító Fejér vármegyeiek ellen, hullámzó játékot láthatott a szép számú közönség, de a hazaiak csak helyzetekig, míg a vendégek egy lesgólig jutottak.

Július elsejétől változtak a vadgázolásra vonatkozó jogszabályok

Rinfel János ügyvéd szerint a módosítások értelmében nőtt az autósok felelőssége, mivel az esetek többségében a jog a sofőrt tekinti vétkesnek a balesetben.

Zajlanak Iharos fesztiváljának előkészületei 

Lovagrendi és harci bemutatók, középkori gasztroudvar, kulturális események és gyermekprogramok – ezek mind várják az érdeklődőket a hétvégén Iharosban. A  község újra együtt tartja a középkori hagyományokat ápoló Szent László Napot és Iharos ünnepét, a falunapot.  

Ballagásokra gyakran, esküvőkre egyre kevesebbszer vesznek süteményt a kanizsaiak 

Változóban vannak a vásárlói szokások, de továbbra is nagy az igény a régi, hagyományos sütemények és torták iránt. A  megkérdezett cukrászüzem vezetője szerint, az elmúlt évek nehézségi ellenére, pozitív változásokat is tapasztalnak.

Sajtóközlemény

A Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. a szolgáltatási területébe tartozó víziközmű-szolgáltatás zavartalan megvalósítása érdekében az Energiaügyi Minisztérium által folyósított 504 777 570,- Ft összegű támogatásban részesült.

 

2023.08.03 csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Felnőtt ob-ról hozott ismét érmeket

A kajak-kenu sportág legmozgalmasabb időszakának kellős közepén rendezték meg Szegeden a DOKTOR24 felnőtt magyar bajnokságot, melyen a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub kiválósága, egyben reménysége, a 2003-as születésű Kurucz Levente is lapátolhatott.

Intim fotójuk nyilvánosságra hozzásával fenyegette a férfiakat egy 55 éves zalai nő

Az 55 éves nő álprofilokat hozott létre, azok felhasználásával erotikus tartalmú társkereső csoportokban férfiakkal ismerkedett, akiktől intim fényképeket kért. Ezután azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a fotókat, vagy a korábban folytatott üzenetváltásukat, ha a sértettek nem utalnak át számára különböző pénzösszegeket.    

Elszállíttatta Kaposvár a városban illegálisan lerakott 1400 tonna hulladékot

Biztonságos helyre szállíttatta a kaposvári önkormányzat a városban engedély nélkül lerakott 1400 tonna hulladékot. A város polgármestere tudatta azt is, hogy "megvédik Kaposvárt", az illegális hulladéklerakás tettesei "nem úszhatják meg a büntetést".    

A magyarok rendszeresen esznek virslit, mégsem tudják, miből van egy kutatás szerint

A magyar lakosság 95 százaléka rendszeresen fogyaszt virslit, negyedük viszont egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy miből készül.

Keszthelyen nyílik kiállítás Vollein Ferenc festményeiből

Magyarország egyik legelismertebb, nemzetközileg is jegyzett ifjú képzőművésze jubileumi, 60. önálló kiállítását nyitja meg Keszthelyen, augusztus 9-én. 

Őrizetben a férfi, aki gáz-riasztó fegyverrel lövöldözött Zalaegerszeg belvárosában (Frissítve: ismerősére célozva lőtt a 46 éves férfi)

Őrizetbe vették a rendőrök azt a helyi férfit, aki szerda délelőtt Zalaegerszeg belvárosában gáz-riasztó fegyverrel többször a levegőbe lőtt.

Jótékonysági úszóversenyt rendeznek a gyékényesi búvártóban

Jótékonysági úszóversenyt rendeznek a festői szépségéről és kristálytiszta vizéről híres gyékényesi búvártóban a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat javára augusztus 26-án. A versenyen profik és amatőrök is kipróbálhatják magukat.

Továbbra is komoly problémát okoznak Nagykanizsán és környékén az illegális szemétlerakók

A hulladék nagy része hiába adható le ingyenesen a városi hulladékudvarokban, sokan mégis a szemétlerakók mellé közterületre teszik le a szemetüket.

 

2023.08.02 szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Nem árt odafigyelni a melléképületekre, garázsokra, házi műhelyekre a nyáron

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén több esetben keletkeztek olyan tüzek, amelyeket, ha nem fékeztek volna meg időben, könnyen áldozatokat is szedhettek volna. A hatóság felhívja a figyelmet: nem hivatalos előírás, de nem árt, ha a sufnikban rendszeresítve van egy porral vagy habbal oltó készülék.   

Még külföldről is érkeztek a karosi alkotótáborba

Franciaországból, Németországból és az ország számos pontjáról rendszeresen visszajárnak az Aktív alkotótáborba, Zalakarosra. Idén is tematikusan épülnek fel a programok, hogy különleges, hasznos és érdekes kalandokkal, tudással, valamint élményekkel térjenek haza a résztvevők. 

A helyi vendéglátósok szerint különböző attrakciók kellenek a kanizsaiak otthonról való kimozdításához

Nyáron „halott város” Nagykanizsa – régóta él ez a sztereotípia Dél-Zalában. A jelenség leginkább hétvégente érezhető, akkor szinte teljesen kiürül a város, a többség a Balatont, Gyékényest vagy a tengerpartot célozza meg. A kanizsai vendéglátósok különböző attrakciókkal próbálják vonzani ebben az időszakban is az embereket.

Nemes célra ajánlja fel következő előadása bevételét Zsóri Péter

Kamasz Panasz címmel tart jótékonysági előadást Zsóri Péter, augusztus 10-én a Honvéd Kaszinóban. A programból befolyt összeget a boncodföldei Autista Védőotthon számára ajánlják fel.

36 fővel tartott színjátszó tábort a Kanizsai Fiatalok Közössége

A csoport már nyolc éve szervez többnapos nyári programot Kerecsenyben, ahol a kikapcsolódás mellett, a tanulás és a képességfejlesztés is szerepet kap minden alkalommal.

Jelentősen megváltozott az újságosok vásárlói köre az elmúlt években

A rejtvény még mindig slágerterméknek számít, de a fennmaradáshoz elengedhetetlen, hogy a nyomtatott termékek mellett, különböző ajándéktárgyakat is áruljanak a kereskedők.

Nincs valódi lottóláz Nagykanizsán

A hétvégén egy szerencsés magyar állampolgár 481 millió 181 ezer forintot nyert az ötöslottón.A jelentős pénzösszeg ellenére, Kanizsán nem volt lottóláz, az általunk megkérdezettek többsége csak alkalmanként lottózik, akkor sem feltétlenül a nagy nyeremény miatt.  

Környezetvédelmi gyerekrajzpályázatot hirdet a Rossmann

Légy zöld szuperhős! néven indít környezetvédelmi fókuszú gyerekrajzpályázatot a Rossmann Magyarország. A drogérialánc az alapító-tulajdonos, Dirk Rossmann első gyerekkönyvéhez, a Tintoretto és barátaihoz kapcsolódóan hirdeti meg a pályázatot, amelyben arra kéri a 3-14 év közötti gyerekeket, hogy rajzaikon mutassák be, hogyan óvják…

Ma 18 órától, augusztus 4-én reggel 6 óráig fokozott rendőri ellenőrzés Zala útjain, közterületein

Az ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása, a közrend, a közbiztonság fenntartása és a közúti közlekedési balesetek megelőzése.

Irodalmi programokkal és koncertekkel várja a közönséget Szentgyörgyváron a Margófeszt

A fesztiválon résztvevők a Szeretünk Zala Egyesület vezetésével megismerhetik a helyszínt adó régió különlegességeit, kenuzhatnak a Kis-Balatonon, rizlingkóstolón vehetnek részt Reziben, megtanulhatják a grillázs vagy a zalai cukorperec készítésének titkait, éjszakánként pedig egy csillagász segítségével fedezhetik fel a zalai eget.    

Ketten is megsérültek, miután szalagkorlátnak ütközött egy román sofőr autójával

A 29 éves román férfi személyautóval közlekedett az M70-es autópályán, Letenye irányából Muraszemenye felé. A sofőr figyelmetlensége miatt letért az útpadkára és nekiütközött a szalagkorlátnak.

A kapitális gímszarvasbikák földjén, Zala vármegyében már készülnek a bőgésre

Az eddigi terepi tapasztalatok alapján jó vadászati főidény elé néznek a társaságok, és nagyjából a vendégkör is kialakult már.

A Spicces füge respektus lett idén Magyarország tortája

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.

Elérte a drágulás a lottót is

Szeptembertől az Ötös-, a Hatos-, valamint a Skandináv lottó alapjáték ára és a Joker alapdíja egységesen 50 forinttal emelkedik. A Kenó, Puttó és Luxor játékok alapdíját a mostani módosítás nem érinti, de áremelés ezeknél is várható.

Ma van a túlfogyasztás napja

Az idén augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja: a Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása szerdán lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni.   

Karosban is telt ház volt a Strandok Éjszakáján 

A szokásos üres medencék helyett, vidám fürdőzőkkel teltek meg a medencék szombat este Zalakaroson. A fürdő is csatlakozott a Strandok Éjszakájához, a koncertekkel teletűzdelt éjjeli fürdőzés este 9-kor vette kezdetét. 

Zajlik a véradó hét Nagykanizsán 

Elkezdődött a véradóhét a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének Sugár úti központjában.  Hétfőn 29-en nyújtottak a karjukat és segítettek embertársaikon. A területi szervezetnél évtizedek óta hagyományos eseménynek számít a nyári véradó hét. Az idei évben öt napon keresztül a Sugár úton várják a segítségnyújtókat a délelőtti és…

Kiadvány örökíti meg a Rozmaring Asszonykórus félévszázados munkásságát 

Értékőrzők címmel készült kiadvány az ötven éve munkálkodó Rozmaring Asszonykórusról Murakeresztúron, melyet most mutattak be a horvát határmenti településen. A kórus tagjai horvát énekekkel köszöntötték a jelenlévőket, és lelkesen meséltek az elmúlt évtizedekről. 

Sikeresen felvételizett a Piarista-Iskola diákjainak többsége

A  felsőoktatásba jelentkező fiatalok csaknem 95 százalékát felvették valamelyik általuk megjelölt intézménybe.  Összesen 50 diák fejezte be középiskolai tanulmányait idén júniusban a Piarista-Iskolában, többségük jelentkezett is a felsőoktatásba. Szabó Gábor az intézmény paptanára szerint idén nem volt kiemelkedően népszerű szak a tanulók…

Csak a megfelelő vezetői magatartással lehet minimalizálni a vadbalesetek számát 

Statisztikai adatok szerint az elmúlt évben megnövekedett a vadbalesetek száma a magyarországi utakon.Pálné Péter Eszter közlekedési szakember tanácsa szerint az ilyen jellegű esetek elkerülésének esélyét csak az óvatos és figyelmesebb vezetési stílussal lehet növelni.  

Újra kinyitott a HSMK

A Kanizsai Kulturális Központ székhelyintézménye július 17-e és 30-a között karbantartási munkák miatt kénytelen volt bezárni, de most már újra várja a kultúrára éhes látogatókat

 

2023.08.01. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A tavalyi legjobb zalaiakat köszöntötték

A Zala Megyei Asztalitenisz Szövetség, egyben elnöke, Jakabfi Imre adták át a Zala (vár)megye 2022. évi legjobb asztaliteniszezőinek a díjakat a dél-zalai városban.

Garázsban robbant fel egy gázpalack – Tároljuk biztonságosan eszközeinket a melléképületben

Felrobbant egy gázpalack egy csonkahegyháti garázsban még vasárnap hajnalban. Az ingatlanban éppen az ott lévő autó akkumulátorának töltése zajlott, a palack pedig feltehetően szivárgott.

Tudatosan napozik a magyar: lezárult a 2023-as Nagy Napteszt kutatás

A nyár közepén 534 fő válaszolt a hazai napozási szokásokkal és fényvédő készítmények használatával kapcsolatos kérdésekre az egészségtudatos kozmetikumokat fejlesztő és gyártó magyar családi márka, a Dr.Kelen második országos Nagy Naptesztje keretében.

Rekordszámú fehérgólya-fiókát gyűrűztek idén az állatvédők

A 248 településen, 443 fészekben megjelölt madárhoz még hozzáadódnak majd a menhelyekre bekerült, a közeljövőben szabadon bocsátható mentett fiókák.

Nemzeti válogatottak készültek az utánpótlás-világbajnokságra Nagykanizsán

Új-Zéland-Chile U19-es férfi kézilabda válogatott mérkőzésnek adott otthont a Kanizsa Aréna hétvégén. A két csapat a közelgő Horvátországi világbajnokságra készül. Az új-zélandi válogatott Siófokon, míg a chileiek Szlovéniában edzőtáboroznak.

Ezúttal is a rétes volt a középpontban Tótszerdahelyen

A hagyományos „tótszerdahelyi totyogós” mellett számos különleges finomságot meg lehetett kóstolni a hétvégén a Mura menti község rétesfesztiválján. A célkitűzés több, mint 20 éve ugyanaz, a hagyományőrzés mellett egy szórakoztató program létrehozása, és Tótszerdahely bekapcsolása a turisztikai vérkeringésbe.

Minden generáció megtalálhatta a maga szórakozását a Strandok Éjszakáján

Telt házas volt idén a strandok éjszakája Nagykanizsán. A városi strandfürd már nem első alkalommal csatlakozott az országos kezdeményezéshez, - a felfrissülni vágyókat egészen éjjelig szolgálták a programok.

Hetedszer is rockzenétől volt hangos Liszó

A rockzene elhivatott szerelmeseinek is akadt programja Nagykanizsa környékén. Ezen a hétvégén nem kellett messzi városokba utazni a műfaj kedvelőinek egy-egy koncertre, a Kanizsától 12 km-re lévő Liszóban 7. alkalommal rendezték meg a Rockfesztivált, amely több éve már Magyar Szabolcs emlékének is adózik. 

Családi napot ünnepeltek a bajcsaiak

A gasztronómia is szerepet kapott Bajcsán a hétvégén megrendezett programon, ahol leginkább természetesen az összetartozáson volt a hangsúly. A helyi kulturális egyesület invitálta családi napra a helyieket. A szervezők legnagyobb örömére az ott élőkön kívül számos elszármazott bajcsai is visszalátogatott a városrészbe.

Pontot mentett az FC Nagykanizsa a fővárosban

Döntetlennel kezdte az NB III. Dél-nyugati csoportjának 2023/24-es idényét az FC Nagykanizsa. Gombos Zsolt tanítványai a hajrában tudtak egyenlíteni az MTK II elleni mérkőzésen, a dél-zalaiak gólját Godzsajev Telmán Rabil Ogli szerezte.

A horvát-magyar barátság játszotta a főszerepet Őrtilosban

Határátkelés hajókkal Horvátországba, kiállítások, kulturális műsorok, gyerekprogramok és kirakodó vásár várta az érdeklődőket hétvégén Őrtilos- Szentmihályhegyen. Horvát-Magyar Barátság Napot tartottak két év kihagyás után, melynek újra nagy sikere volt magyar és horvát részről egyaránt.

 

2023.07.31. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Nadrágjában lopta a boltból a szerszámot

A megalapozott gyanú szerint a 31 éves kanizsai férfi az egyik barkácsáruházban ellopott egy lézeres távolságmérőt. Az elkövető a nadrágjába rejtette a terméket, majd fizetés nélkül próbált távozni az üzletből. Nem először.

Nedves volt a jobbkanyar, árokba csapódott autójával a 74 éves sofőr a 76-oson

A 74 éves almásházai nő személyautóval a 76-os számú főúton egy jobbra ívelő kanyarban a nedves úttesten megcsúszott, majd az árokba csapódott. 

Az üdülőövezetek népszerűsége is hozzájárul a Zala vármegyei lakáspiac átalakulásához

Zala vármegye lakáspiacán, az országos tendenciáknak megfelelően felemás hatások érvényesültek. Az ország lakossága 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz képest. Zala vármegyében viszont 7 százalékkal 264 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig 5 százalékkal 134 ezerre nőtt.

Véradás

A héten a következő helyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete.

Szivárvány a Csónakázó-tónál

Szivárvány Nagykanizsa felett a Csónakázó-tónál. Varga György fotói.

A héten derült vagy gyengén felhős idő várható, záporokkal, zivatarokkal

A héten derült vagy gyengén felhős idő várható, záporokkal, zivatarokkal, amelyeket viharos széllökések kísérhetnek.

Mozgalmas hetek, rajt a bajnokságban, majd a kupában

A honi futballban is útjára indult a labda a 2023-2024-es szezont tekintve, nincs ez másként az NB III-ban érdekelt FC Nagykanizsa háza táján sem. Az elmúlt idényben a Nyugati csoport harmadik helyén végzett piros-kékek egyértelmű céllal vágnak neki az előttünk álló pontvadászatnak: szeretnék megnyerni a tizenhat csapatos Dél-nyugati csoportot.

 

2023.07.29. szombat
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Idén is fejet hajtottak a roma holokauszt áldozatai előtt

Megemlékezést tartottak a roma holokauszt 79. évfordulója alkalmából ma délelőtt a Vár utcai emlékműnél. A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat 1991-ben emeltette az Ifjúsági Parkban a holokauszt emlékszobrot, ahol minden évben leróják kegyeletüket  a második világháborúban elhunytak előtt. 

Kislányoknak szervezett tábort az egyik nagykanizsai tehetségműhely

A Raffi Tehetségműhely és Tanoda szervezésében idén is megvalósult a Csak csajok tábor, aminek most is nagy sikere volt. 23 általános iskolás kislány vett részt a héten a táborban, ahol színes, igazi csajos programokkal készültek a szervezők. 

Nagykanizsára érkezett a Magyarországon egyedülálló Vízi Cirkusz társulata

A cirkusz képviselője híradónknak azt mondta, hogy a válság ellenére sem csökkent a közönség érdeklődése, így arra számít, hogy Nagykanizsán is sokan látogatják az előadásaikat. Ők egyébként úgy látják, hogy ez a fajta szórakoztatás a covid után reneszánszát éli, nagy igény van az igazi élő előadásokra.

Elkezdődött az őzek párzási időszaka, óvatosan a közutakon!

Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője kiemelte, ilyenkor az állatok viselkedése megváltozik, kimerészkednek a közutak közelébe. Ez pedig óvatosabb magatartást követel a sofőröktől.

Vádemelés egy kanizsai kocsmai verekedés ügyében

Garázdaság vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy tavaly januári kocsmai verekedés ügyében. Az eset során a vádlott többször is meg akarta ütni a sértettet, aki azzal tudta elhárítani a támadási kísérletet, hogy lefogta a támadó kezét. A történteket rögzítette a szórakozóhely kamerája.

Nagy fesztivált szerveznek egy kis somogyi faluban

Egy hét múlva, augusztus 6-án első alkalommal rendezik meg a Bükkösd Fesztivált a Nagykanizsától mintegy 20 kilométerre fekvő Somogybükkösdön. A népi kultúrát középpontba állító eseményen fellép Berecz András mesemondó és a Csík Zenekar is. 

Közös játékra invitálja a fiatalokat a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ

Nyári kalandtúrára hívta és még hívja az érdeklődőket a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ. A Kanizsa KaLAND nevet viselő próbán 20 izgalmas kihívás várja a város számos pontján  az általános- és középiskolásokat, és a családokat egyaránt egészen  augusztus 15-ig.

2023.07.28. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Katasztrófavédelem: Hogyan előzhetjük meg a gépjárműtüzeket

A zalai tűzoltók már tizennégy alkalommal kellett járművek tüzeit oltaniuk az idei évben, a legutóbb Balatonberényben, ahol egy parkoló személyautó lángjait fékezték meg.

Jelzőtábla és villanyoszlop állította meg az autó rádióját néző sofőrt Nagykapornakon

A 27 éves sofőr Nagykapornakon közlekedett autóval, amikor a rádióra nézett a gépkocsi letért az úttestről, nekiütközött egy jelzőtáblának, majd villanyoszlopnak hajtott.

Az Év Madárbarát települése cím elnyerésére hirdet pályázatot az MME

A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már vannak kihelyezve madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek).

Eltűnés miatt keresik Orsós Máriát a kanizsai rendőrök

A 26 éves nő 2023. július 25-én Porrogszentkirályról ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról; a rendőrök jelenleg is keresik.

Napos, meleg idő várható szombaton, vasárnap újra felhősebb lesz az ég

Többnyire napos, meleg, 28-31 Celsius-fok közötti idő várható szombaton, zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő, de a szél élénk lehet. Vasárnap frontális felhőzet vonul át az ország felett, emiatt több helyen lehet csapadékra számítani.

Tizedszer rendeznek zenei kurzust a Ludvig Művésztelepen

 A Huszti Bernadett és Németh Bálint énekművészek által tartott 8 napos foglalkozás célja, hogy a résztvevők megismerkedhessenek mind a hangképzéssel, mind a színházi élettel. A cél, hogy a résztvevők megismerkedhessenek mind a hangképzéssel, mind a színházi élettel.

Hat csapatot indít a Kanizsa Sörgyár SE a következő idényben

 A kanizsai klub legmagasabban jegyzett gárdája idén is a női Extraligában szerepel, ahol szeretné felülmúlni az előző szezonban mutatott teljesítményét.

Kérdéses az augusztus 20-ai városi rendezvény méltó megszervezése az ÉVE szerint

A többségi frakció szerdán jelezte, a közbeszerzési bizottság elé egyetlen előkészítéssel kapcsolatos beszerzési eljárás sem került, ami arra utal, hogy sem a polgármester, sem a szervezési csoport nem végezte el a feladatát. Balogh László a közösségi oldalán ma reagált, szerinte már megkezdték az előkészületi munkákat, így a városlakók idén…

Jelentős veszélyt jelentenek a fiatalokra az online kihívások

Nem csak Magyarországon, de Nagykanizsán is teret hódítanak a kamaszok körében a veszélyes online kihívások. A megkérdezett szakember szerint a labilis érzelmi háttérrel rendelkező gyermekek nagyobb eséllyel esnek áldozatául a közösségi média negatív hatásainak. Molnár Ibolya hangsúlyozta: minden esetben a szülő feladata lenne…

Népszerű volt a PEN a felvételi időszakban

126 diák nyert felvételt első körben a Pannon Egyetem Nagykanizsa- Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ képzéseire. A kanizsai kampuszon az idén is több új szak indul, ám a hagyományos képzések is népszerűnek számítottak a potenciális hallgatók körében.

Növekedett a fecskék száma az előző évekhez képest

Javuló tendencia mutatkozik idén a fecskepopulációban – ezt a Magyar Madártani Egyesület a lakossági észrevételekre és a saját méréseire alapozva közölte. Mint ahogy Darázsi Zsolt, a zalai csoport elnöke fogalmazott: mindez az égre felnézve is tapasztalható, hiszen jóval több fecske köröz felettünk, mint az elmúlt években.

Világcsúccsal a dobogó tetejére

Az Amerikai Egyesült Államokban fekvő Colorado Springsbe szólt a Szan-Dia Fitness Sport Club kötélugrójának, Csermák Annának az a bizonyos kvalifikációja még a tavalyi esztendő második feléből, melynek nyomán a magyar válogatott színeiben végül világbajnoki címet szerzett párosban, Andorfi Kovács Kittivel (Budapest Hoppers Kötélugró…

2023.07.27. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Július 25: Öt traffi, 25 helyszín, 81 gyorshajtó Nagykanizsán

A rendőrök a balesetek megelőzése, valamint a gyorshajtók kiszűrése érdekében hajtottak végre ellenőrzést.

Hat gólya fióka egy zalaegerszegi fészekben

Átlagos körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki, azonban a képen látható zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható.

Fokozott rendőri ellenőrzés Zalában holnap reggelig

Az ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása, a közrend, a közbiztonság és az államhatár rendjének védelme.

A cukorbetegséggel járó egyik leggyakoribb szövődmény továbbra is a vezető halálozási okok között szerepel

Kevesen tudják, hogy a szív- és érrendszer károsodása a cukorbetegség egyik legtöbbször előforduló szövődménye. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében 2-4-szer magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűsége, mint az egészséges emberek között. Jelenleg a szív- és érrendszeri betegség a halálozás…

A hétvégén Krisna-völgyi búcsú Somogyvámoson

Az Ökrös járgányház megtekintése, védikus esküvő, Holi festékdobálás és egyebek mellett indiai kézműves finomságok kóstolója is szerepel a programok között a hagyományos Krisna-völgyi búcsún, amelyet július 28. és 30. között rendeznek Somogyvámos határában.    

Átvette egy idősotthon üzemeltetését a nagykanizsai református egyházközség

„Jelen lenni az emberek életében, a bölcsőtől a sírig.” Ezen jelmondat értelmében vette át az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól július elsején az egykori Írisz Idősek Otthona üzemeltetését a nagykanizsai református egyházközség. Az immár Kanizsai Pálfi János Református Szeretetotthon néven működő intézmény fő célkitűzése,…

Ötödször rendeznek horgásztábort a kanizsai egyesületek

Dévér dinárért megy a harc egész héten az ifjú pecások táborában. Négy kanizsai horgászegyesület közös munkájának, valamint a Magyar Horgász Szövetség támogatásának köszönhetően idén is megrendezték a nyári horgásztábort a Csónakázó-tónál. Az öt napos program sikere töretlen, hiszen idén is mintegy 50 gyermeknek nyújt élményeket a…

Négy tábort szervezett idén a murakeresztúri és a fityeházi önkormányzat

A programsorozat utolsó állomásának utóbbi falu adott otthont. Színes, kulturális programokkal, kézműves és sportfoglalkozásokkal készültek a szervezők a 22 fiatalnak. 

Hatalmas káoszt okoznak a téves felszólítások, hibás számlázások

Egy őskáoszt szült a rezsiválság, óriási a zűrzavar az E.ON-nál és az MVM-nél – hangsúlyozta Zakó László. A VG Zrt. vezérigazgatója szerint százas nagyságrendekben kapnak reklamációkat a téves felszólítások és a hibás számlázás miatt. Ráadásul a kettéválasztott árazás működése óta, a személyes ügyintézés a vállalatoknak megszűnt, az online…

Megnyílt az első üzlet a murakeresztúri termelői piacon

A faluban a gazdasági nehézségek ellenére több projektet még idén befejeznek, így elkészül az új szolgálati lakás is. A beruházások a kormánytámogatások mellett, a helyi összefogás eredményeként valósulnak meg a településen.

Hátráltatja a szántóföldi munkákat az időjárás állandó váltakozása

A betakarítási időszak csúcsa a mostani hét, ám a gépek szinte minden másnap pihennek. A helyzetet tovább rontja, hogy a termény minősége minél tovább marad lábon, annál tovább romlik. 

 

2023.07.26. szerda
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Prószavariációk

Nagy sikere volt a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület asszonyai által sütött prószának a közelmúltban megrendezett Tótszentmártoni Prósza, Bor és Tambura Fesztiválon. Még este 10 órakor is volt igény ezekre a régi, finom étkekre, melyek elkészítési módját Jakopánecz Béláné Marika osztja meg olvasóinkkal. A prósza gluténmentes változatát…

Érdekes emberek, érdekes történetek 55. – „Minden egyes kőből, ami az utamba került, egy lépcsőt tudtam építeni”

Június 24-én Varga László megyéspüspök diakónussá szentelte Pohnert Dávid ötödéves papnövendéket, Csizmadia Tibor és dr. Sitkei Lukács akolitusokat a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. „Izgultok? Van miért! – e szavakkal kezdte prédikációját a főpásztor. – Elég hosszú út van mögöttetek, nem volt könnyű eljutni ehhez a…

Művészetoktatás és lemezfelvétel

A Bojtár Népzenei Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Bojtár Együttes szakmai és anyagi támogatását segítse. Létrejöttét a 70-es években elinduló népdalköri-, néptánc- és népzenei mozgalom előzte meg. Az együttes tagjai táncegyütteseket kísérnek, önálló koncerteket szerveznek és számtalan felkérésnek tesznek eleget.

Tombol a nyár…

Bár időnként a mogorva arcát mutatja, a bőrünkön érezzük nap mint nap, hogy tombol a nyár. Július végéhez közeledünk, és van még egy bő hónapunk arra, hogy kiélvezzük a napsütést, megvalósítsuk a bakancslistánkon szereplő úticéljainkat, vagy éppen úgy tegyük a dolgunkat, mint ahogyan máskor.

Még éjszaka is dolgoztak

A Teleki-Platán víziközműhálózat-rekonstrukció részeként, múlt héten egy acél védőcsövet szerettek volna átsajtolni a Kórház körforgalomnál a Szabadics Zrt. szakemberei. A terv azonban nem sikerült, hiszen a cső az út alatt egy ismeretlen közműbe ütközött. Így jött az újratervezés és a csütörtök este kezdődő, majd péntek kora reggel véget érő…

Olvassunk-e egyáltalán kommenteket?

A televíziós riporteri munka, az újságírás, de általánosságban az online jelenlét velejárójává váltak a kommentek a közösségi oldalakon, fórumokon. Ezeket a hozzászólásokat számos kategóriára oszthatjuk, cikkünkben a negatív, illetve az oda nem illő kommentelés lélektanával foglalkozunk. 

Változó a segítségnyújtók száma

Nem túl egységes adatokat mutat a véradók száma Nagykanizsán és környékén a nyári időszakban. Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének véradásszervezője szerint több tényező is befolyásolja az embereket abban, hogy az év legmelegebb időszakában elmenjenek vért adni.  

Azt hiszed szemét? A cselekmény büntethető!

A Kanizsa Újságról, és annak terjesztéséről van szó, ami a legnagyobb jóindulat és szerződéses feltételek mellett sem jut el sok esetben az olvasókhoz. A probléma leginkább a társasházaknál jelentkezik, ahová kötegelve érkezik meg a lap, és fakkokba, tehát nem a postaládákba helyezik ki a terjesztők. Volt – nincs. Az egyik pillanatban ott volt 30-4

A megszólítás jogán…– Reagált Gábris Jácint a helyi Fidesz kritikáira

Legutóbbi számunk politikai szemléjében emeltük ki, hogy a 2019 óta íródó ciklusban először kapott „kiemelt figyelmet” az ÉVE képviselője a helyi kormányoldal internetes felületein. Gábris egy interpellációban érdeklődött a felmondott kanizsai tanárok számáról. Úgy látszik érzékeny pontra tapintott, hiszen a polgármesteri válasz és a Fidesz…

A 17 éves Jarabik Dominik Tibort keresik a rendőrök

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 17 éves Jarabik Dominik Tibor ügyében.

A párosok remekléséről szólt

Három nagykanizsai szenior korú teniszező is indult az ITF MT400 Gulyás István Országos Magyar Tenisz Bajnokságon, ráadásul mindhárman éremmel tértek haza.

100 új elektromos autóbusz állt forgalomba - 11 Zalaegerszegen - a Volánbusz Zöld Busz Projektjének köszönhetően

Az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel 6000 darabos autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra.

Nyáron se feledkezzünk meg egészségünkről – 5 alapszabály a meleg napokra

A nyár az utazások és kalandok időszaka, amikor mindannyian kicsit felszabadultabbak vagyunk. Az utazások, fesztiválok és megannyi izgalmas program felejthetetlen élményekkel gazdagítja napjainkat, így nem is csoda, hogy ebben az időszakban hajlamosak lehetünk picit elhanyagolni egészségünket.

Menekülőre fogta, csak az első kanyarig jutott Zalakomárban az ittas, jogsi nélküli sofőr

Egy 32 éves férfi ittasan és eltiltás hatálya alatt vezetett, majd megpróbálta lerázni a rendőröket Zalakomárban.

Csütörtökön kezdődik a második ZamJam fesztivál Zamárdiban

Csütörtökön kezdődik, és három napon át tart a második ZamJam fesztivál Zamárdiban a nagyszínpadon magyar és külföldi legendákkal, városszerte pedig számos ingyenes programmal.

Pszichológiai okai is lehetnek a virtuális térben való viselkedésnek

Már a pszichológusok is vizsgálják az internetes kommunikáció lélektanát. Az általunk felkeresett szakember, Dóber Valéria szerint leginkább olyan emberek nyilvánulnak meg folyamatosan negatívan, akik valamilyen frusztrációtól szenvednek és nem találják helyüket a valós világban.

Továbbra is közvetítjük az FC Nagykanizsa bajnoki mérkőzéseit

Meghosszabbította a mérkőzések közvetítéséről szóló megállapodását az FC Nagykanizsa és a Kanizsa Médiaház. A kontraktus értelmében a 2021/22-es és a 2022/23-as szezonhoz hasonlóan, a jelenlegi idényben is a helyi labdarúgócsapat valamennyi bajnoki mérkőzése élőben lesz látható a Youtube-csatornánkon.

Ingyenes ivartalanítási akciót hirdetett a kanizsai menhely

A projektet pályázati forrásból valósítják meg. A gazdák, amennyiben rendelkeznek megfelelő papírokkal és élnek a lehetőséggel, a kutyák esetében akár 40 ezer forintot is spórolhatnak ezzel a programmal.

Egykori honvédségi lakással bővül a Kanizsa Médiaház szerkesztősége

Lezárult a Kanizsa Médiaház költözésének kérdése. A cég és a Vagyongazdálkodás által ma megkötött bérleti szerződés értelmében, szerkesztőségünk a munkát továbbra is a Sugár út 8. szám alatt található ingatlanban folytatja, egy plusz lakás bevonásával.

A kanizsai gazdák terményeit is sújtja gombabetegség

Fertőz a peronosz. A gazdákat Förhéncen, a Szentgyörgyvári-hegyen vagy éppen Cserfőn sem kíméli a gombabetegség, ráadásul a fekete rothadás is nehezíti a szőlészettel foglalkozók helyzetét. 

Megnövekedett forgalom várható hétvégente Kanizsa környékén

Hogy mindenki hazaérjen – Ez a jelmondata a rendőrség balesetmentes közlekedést megcélzó kampányának. A szakemberek a megnövekedett nyári forgalom idején különösen felhívják a sofőrök figyelmét a kellő odafigyelésre és empátiára.

Egy nap alatt 32 embert mentettek ki a Balatonból

Gumiunikornison elsodródott gyerekeket, felborult kenusokat, műszaki hibás kishajó utasait, kimerült SUP-osokat és vízibicikliseket mentettek ki a vízirendőrök a tóból.     

 

2023.07.25. kedd
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Dőltek a fák hajnalban Kanizsa környékén

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletének tájékoztatása szerint kedd hajnalban öt alkalommal kellett kidőlt fa eltávolítása miatt vonulniuk a tűzoltóknak.

Vonyarci Boros Forgatag harmincadszor

A vonyarcvashegyi nyári turisztikai szezon legnagyobb rendezvénye 2023. július 26. és 30. között várja a borbarátokat a Kossuth Lajos utcai rendezvénytéren, a vasútállomás mellett.

Másodfokú riasztást adtak ki zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye területére

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel.    

A nagy melegben a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket

Általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.   A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk.

Az ablakfelületeket használja hőleadóként az új magyar fűtési rendszer

Az EnerGoWindow egy veszprémi gyárban készül és már rendelhető a magyar gyártónál az utóbbi évek egyik globálisan is páratlan épületgépészeti fejlesztése, amely hazai innováción alapszik: az EGW Technologies által gyártott fűtőüveg az ablakfelületeket használja hőleadóként.

Álmukban lopta meg a kempingezőket a 44 éves Ioan

Az elkövető azonos módszerrel több rendezvényre, illetve kempingbe is járt fosztogatni. Az összefogás és a nyomozás eredményeként a zalaegerszegi rendőrök 2023. július 21-én 4 óra 40 perckor egy révfülöpi kempingben fogták el a román állampolgárságú elkövetőt, ahol már szintén több embert megkárosított több százezer forint értékben.

 

2023.07.24. hétfő
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Magdolna-napi szentmisét és búcsút tartottak a Bacónak-hegyen

Idén reneszánsz énekekkel és hangszerekkel is találkozhattak az érdeklődők, valamint felavatták az újonnan épült közösségi teret.

Megkülönböztetett figyelem szükséges a sofőröktől az aratási időszakban

A megváltozott közlekedési viszonyok egyaránt figyelmet igényelnek a személyautók és a mezőgazdasági járművek sofőrjeitől. A nyári aratási időszakban ugrásszerűen megnő a kombájnok és traktorok száma a közutakon. Lovkó Balázs, a helyi rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója hangsúlyozta, a megváltozott közlekedési viszonyok egyaránt…

Egyre kiemeltebb szerephez jut nyaranta a vagyonvédelem

Az elmúlt években csökkent a nyaralók kárára elkövetett betöréses lopások száma, ám a szakemberek szerint nem árt óvatosnak lenni a pihenés alatt. Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője úgy véli, ma már elengedhetetlen, hogy biztonsági szempontból valamilyen vagyonvédelmi eszközzel…

Legendás mesefigurák szórakoztatták a karosi gyerekeket

A Mazsola és Tádé című előadást tekinthették meg az érdeklődők az Ametist Bábszínház előadásában szombat reggel a Karosi Kertmoziban. A tanulságos történet nem csak a gyerekek számára volt szórakoztató, de a szüleikben, nagyszüleikben is nosztalgikus érzéseket keltett.

Klasszikus jazzformáció koncertezett Zalamerenyén

Szabadtéri koncertet adott a Budapest Ragtime Band péntek este a zalamerenyei Pálos malomban. A klasszikus jazzt játszó zenekar egy négy előadást tartalmazó bérlet részeként lépett színpadra. Műsorukkal az egykori zongoraművészre, Cziffra Györgyre is emlékeztek.

Gyerekjátékokat, száradó ruhákat bevinni, szúnyoggyérítés lesz ma, napnyugta után Kanizsán

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

21 éves nagyrécsei nő okozott súlyos sérüléssel járó balesetet az Űrhajós és Magyar utcák kereszteződésében

A 21 éves nagyrécsei nő személyautóval a Magyar utcához érve az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítása ellenére nem adott elsőbbséget. A baleset következtében a vétlen jármű villanyoszlopnak csapódott, vezetője, egy 53 helyi férfi, nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

Zalaegerszegi diáklány a csillagászati diákolimpia csapatában

Öt magyar - három lány és két fiú versenyző,  köztük Horváth Zsóka, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. osztályos tanulója - utazik Lengyelországba a csillagászati diákolimpiára.

Edda akusztik a keszthelyi Festetics Kastélyban 2023. július 28-án

A nyár talán egyik legkülönlegesebb rockbulija lesz a keszthelyi Edda Művek unplugged, mivel nem csak, hogy a nyáresti égbolt alatt, hanem az ország egyik legszebb kastélyparkjában szólalnak meg a legendás dalok, július 28-án. 

Szalay-Bobroviczky: Augusztusban elindul a harcjárműgyártás Zalaegerszegen

2020 óta épül közel kétmillió euróból a Rheinmetall zalaegerszegi üzeme, a cél pedig 218 Lynx KF41 harcjármű gyártása. A hazai használat mellett exportra is készülnek majd harcjárművek, ezzel pedig 500 embernek adnak munkát.

A hét eleji melegedést átmeneti lehűlés követi, majd újabb melegedés következik

A hét még melegedéssel kezdődik, majd egyre többfelé lesz élénk, olykor erős a szél, sok helyen előfordulhat zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is lehet és csökken a hőmérséklet, csütörtökön már csak 21-26 Celsius fokig melegszik fel a levegő. A hét második felében ismét melegedés kezdődik, jobbára napos lesz az idő, 30 fok körüli…

Szardíniát követően Kanizsa is bejött neki, férfi elitben sikerült a címvédés

A hegyikerékpárosok magyar bajnokságán, vagyis az XCC és XCO Országos Bajnokság, egyben a VI. Kanizsa Kupa keretében vették birtokukba a terepkerékpárosok a Csónakázó-tó mellett kialakított pályát.

Világrekorddal győzött a világbajnokságon a Szan-Dia tehetsége

Aranyérmet szerzett a Coloradoban zajló IJRU kötélugró világbajnokságon Csermák Anna, a Szan-Dia Fitness Sport Club versenyzője. A kanizsai sportoló a Budapest Hoppers Kötélugró Klub versenyzőjével Andorfi Kovács Kittivel a 2x30 másodperces duplázás versenyszámban diadalmaskodott. A magyar duó 190-es teljesítménnyel, új…
 

2023.07.22. szombat

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A Giro-szakaszgyőztes Vas Kata Blanka a montisoknál is hasít Kanizsán

A montis kerékpárosok országos bajnokságán, vagyis az XCC és XCO Országos Bajnokság, egyben a VI. Kanizsa Kupa keretében a terepkerékpárosok vették birtokukba a Csónakázó-tó mellett kialakított pályát – már szombaton is. A folytatás pedig még nagyobb mezőnnyel és számos kategóriában vasárnap, a reggeli óráktól következhet.

Hamisnak tartja az ÉVE a Kanizsa Aréna bezárásával kapcsolatos híreszteléseket

Az Aréna marad és nem fog megszűnni – hangsúlyozta Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. Szerdán Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője fogalmazott úgy a Rádió1-nek és a Zalakockának, hogy Fodor Csaba és társai megpróbálnak mindent aláásni, tönkretenni, ami a jelenlegi kormányzathoz köthető fejlesztés. E kijelentés…

Több helyszínen zajlanak útfelújítások Nagykanizsán

Ezekben a napokban nem árt a körültekintés, különösen a Petőfi úton a Huszti téri körforgalomig. A forgalmas útszakaszon a felújítás közlekedési akadályt jelent. 

Két csapról is ingyenesen lehet vízhez jutni a városban

Enyhült a kánikula, de egy-két zivatar, kisebb lehűlés után ismét forróság jöhet. A hőség ellen segíthetik a városban közlekedőket a Vízmű tűzcsapokra szerelt ivókútjai.  

Különleges fagylaltot kóstolhatnak a kanizsaiak

Egzotikus thai látványfagyizó nyílt a napokban Nagykanizsán. A távol-keleti édesség igazi különlegességnek számít hazánkban, Magyarországon csupán három városban kapható. Nem csak egyedi kinézete és íze, de a mindenmentes mivolta miatt is sokan választják

Ismét útlezárás lesz a Rozgonyi úton

Teljes útlezárás lesz szombaton reggel 7 és délután 5 óra között a Rozgonyi utcán, a Hunyadi utca és a Sugár úti kereszteződés közötti szakaszon. A korlátozást, a BLG felújításához kapcsolódó, daruzási munka miatt rendelték el.   

Változó adatokat mutat a véradók száma Nagykanizsán és környékén

Goór Violetta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének véradásszervezője szerint több tényező is befolyásolja az embereket abban, hogy az év legmelegebb időszakában elmenjenek vért adni.

Bemutatkoztak az FC Nagykanizsa új játékosai

A klubnál ismét jelentős mozgás volt, hiszen nyolcan távoztak és eddig hatan érkeztek. A csütörtök délutáni szurkolói ankéton az együttes vezetői azt is hangsúlyozták: amennyiben sikerül kiharcolni a feljutást, jó eséllyel meg fogják tudni oldani, hogy az infrastruktúra megfeleljen a másodosztályú elvárásoknak

 

2023.07.21. péntek

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A 18 éves Horváth Szilviát keresik a kanizsai rendőrök

Horváth Szilvia körülbelül 160 centiméter magas, fekete hajú, sötétzöld szemű lány. Eltűnésekor fehér rövidnadrágot, fehér felsőt, és fehér sportcipőt viselt. 

Vasárnap megtartják a Balaton-átúszást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján - a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével - a szervezők úgy döntöttek, vasárnap tartják meg a 41. Lidl Balaton-átúszást. 

A gyógyulásban a beteg is partner - A szívelégtelenség terápiás lehetőségei

A szívelégtelenség sajnos gyakran végzetes kimenetelű: a betegek 10%-ánál a diagnózist követő egy hónapon belül, 22%-ánál a diagnózist követő 2 éven belül, 50%-ánál pedig a diagnózist követő öt éven belül válik végzetessé ez a kór.

Dr. Ruttner Pál 1932 – 2023

91 éves korában elhunyt dr. Ruttner Pál nyugalmazott főorvos. A köztiszteletben álló orvostól kollégája és jóbarátja dr. Varnava Charalambos az alábbi sorokkal búcsúzott.

Augusztus elején nyithat a Balatonfüredi Konferencia Központ

A Balatonfüredi Kongresszusi Központban 1200 fős konferenciák rendezésére is alkalmas tereket lehet kialakítani. A nagyrészt zöldtetős épületet augusztus elején tervezik megnyitni. Balatonfüred ennek köszönhetően a közeljövőben megkerülhetetlenné válik a hazai konferenciaturizmusban, sőt a nemzetközi porondon is versenyképesek…

Kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt őrizetbe vettek egy 51 éves kanizsai férfit

A személyautóval közlekedő férfit a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának segítségével fogták el Nagykanizsán, a Magyar utcában.

Madarak, kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök: Lezárult az MME tavaszi lakossági adatgyűjtő programja

Az idei évre lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program Tavaszi természetles akciója, amelybe április elejétől június végéig nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyeléseit is feltölthette a lakosság.    

Kilátófejlesztések a Balatonnál

Balaton-parti kilátókat és kilátópontokat érintő fejlesztést valósított meg egy, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezette konzorcium a közelmúltban.

Pénteken és szombaton még változékony idő várható, de vasárnap ismét napos idő lesz

Pénteken és szombaton még sokfelé várható zápor, zivatar, majd vasárnaptól ismét sok napsütésre kell készülni 27-31 Celsius-fok közötti maximumokkal.

Strandkönyvtár debütált Nagykanizsán

Júliusban és augusztusban hetente kétszer várják strandkönyvtárral a kanizsai fürdőzőket a helyi bibliotéka munkatársai. A kihelyezett szolgáltatás augusztus végéig lesz elérhető az érdeklődők számára.   

A visszajelzések alapján elégedettek a kanizsai lakosok a rollerekkel

Kiemelkedően rajtolt az elektromosroller-kölcsönzés Kanizsán.  A környező városok átlagához hasonlítva többen béreltek és hosszabb ideig is használták a kétkerekűket, de a forgalmi beépüléssel kapcsolatban vannak negatív visszajelzések. Amennyiben a program népszerű marad, a cég és az önkormányzat tervei szerint, a külső városrészekre is…

Elindultak a napelemek felszerelései a város kulturális és oktatási intézményeinél

Ez a projektsorozat az 1,3 milliárdos energetikai beruházás része. Ma a Hevesi Sándor Művelődési Központ tetején dolgoztak a szakemberek. Mint arról több alkalommal beszámoltunk, pályázati forrásnak és az önkormányzati ráemelésnek köszönhetően, a Batthyány-gimnáziumnál és az Attila óvodánál hetek óta zajlik a munka. Ma a HSMK-hoz…

Az országos átlagnál kevesebb mezőgazdasági tűzeset van Zalában

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a munkagépek vagy a gabonatáblák kigyulladjanak – hívta fel a figyelmet az aratás kezdete kapcsán a katasztrófavédelem. A tűzoltókat idén országosan már 112 mezőgazdasági tűzhöz riasztották, 80 esetben bálák, 26 helyen munkagépek, 6 alkalommal pedig gabonatáblák kaptak lángra. Jó hír,…

Bajnokoktól tanulhattak a horgásztábor résztvevői

Huszonöt gyerek vett részt a Nagykanizsai Szúnyog Horgászegyesület táborának első turnusában a Tótszerdahely melletti kavicsbányatónál. A fiatalok Raffer Kristóf magyar bajnoktól és Szabó Bence világbajnoktól is tanulhattak horgászati fortélyokat a napközis programon. 

Napokon belül elkezdődnek az új parkolók építései

Pénteken átadják a munkaterületet, és jövő héten indul a beruházás a Keleti városrész új parkolójánál. A Munkás utca 10. és a Kazanlak körút 1. között 45 beállót építenek. A projekt összköltsége mintegy 80 millió forint.   Már az áprilisi közgyűlés után, mint az idén megvalósuló beruházások egyike jelentette be az ÉVE-frakció a parkolókat. Ez a fej

Elhalasztják a szombati Balaton-átúszást

Az esemény Facebook-oldalán olvasható közlemény szerint a szombatra várható bizonytalan, zivatarveszélyes időjárás miatt a Révfülöp-Balatonboglár közötti átúszás tervezett új időpontja július 23., vasárnap.    

Koncertek, Pilvax-brunch és irodalmi programok a Művészetek Völgyében

A Művészetek Völgyében a nagyközönség is megismerheti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) értékteremtő munkáját: a Petőfi és a Póka udvarban fellép többek közt Deák Bill Gyula, az Anna and the Barbies, Lil Frakk, a The Carbonfools, Bérczesi Róbert, a Fran Palermo, ugyanakkor a Petőfi Nagylemez és a Hangfoglaló Programok által támogatott…
 

2023.07.20. csütörtök

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A nagykövetségek tudományos és technológiai attaséinak mutatta be a ZalaZONE-t a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem ZalaZONE-on meglévő innovációs ökoszisztémája vonzó lehet a külföldi vállalatok és kutatóintézetek számára is – hangsúlyozták a magyar nagykövetségek tudományos és technológiai attaséi azon a programon, amelyen az intézmény a járműipari tesztpálya által nyújtott lehetőségeket mutatta be számukra.

Hasznos - Applikáció segít a Horvátországba utazó autósoknak

Ha valaki Horvátországba indul a nyáron, akkor érdemes letölteni a HAK (Horvát Autóklub) okostelefon-alkalmazását. Ebben megtalálható például a benzinkutak listája, ha pedig fizetős parkolóhelyen áll meg valaki, egyszerűbb a díj fizetése, de élő kameraképeket is látni.

Hőség és alkohol - Egy hét alatt 9 ittas sofőr ellen indult eljárás Zalában

A zalai rendőrök 2023. július 9–17. között 64 közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyek közül tíz személyi sérüléssel végződött. Emellett kilenc olyan sofőrt igazoltattak, akik a gyanú szerint ittasan ültek volán mögé.

Aratják az őszi búzát Zala vármegyében

Megkezdődött a közel 31 ezer hektáron termelt őszi búza aratása Zala vármegyében. Eddig 6 ezer hektáron takarították be a termést, az átlaghozam 5,6 tonna hektáronként.

Meghalt Balázsovits Lajos, a Nemzet Színésze

Hosszan tartó betegséget követően elhunyt Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező, színházigazgató, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész 76 éves volt.

Megosztja az embereket a Kórház utcai foghíjtelek felhasználása

Biztos, hogy enyhíteni fogja a kórház parkolási gondjait a Teleki és Kórház utca kereszteződésében lévő telek felhasználása – hangsúlyozta Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője. Az érintett területen június 28-án rakták le a Burger King alapkövét, a gyorsétterem mellé egy SPAR is épül, valamint új parkolókat alakítanak ki. A…

Tehetségkutató-győztessel tartottak jótékonysági koncertet Galambokon

A helyi református templom javára tartottak jótékonysági koncertet a hétvégén Galambokon. Az eseményen Mészáros János Elek tolmácsolásában hallhatott ismert operaáriákat és magyar nótákat a közönség.

Újra Nagykanizsán koncertezett a Magyarucca zenekar

A négytagú formáció fellépésén, a korábbi dalaik mellett, számos új szerzemény is felcsendült. 

Nem okozott nagyobb károkat a vihar Nagykanizsán

Nagykanizsát éppen csak meglegyintette tegnap este a térségen átvonuló vihar szele – így fogalmazott Bangó Szilárd Lóránt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. A legnagyobb károkat a határon túli települések szenvedték el, de némely Kanizsa környéki községben is volt dolga a katasztrófavédőknek. Személyi…

Éjszakai munkálatok a Kórház utcai körforgalomnál

Csütörtökön 23 órától péntek hajnali 5 óráig dolgozni fognak a Kórház körforgalomnál a szakemberek. A víziközműhálózat-rekonstrukció részeként az érintett időszakban csővezetéket fektetnek. Ebben a 6 órában a két körfogalom közötti szakasz le lesz zárva, viszont a tervek szerint reggel már megnyitják a közlekedőknek.

Ma este 8 óráig érvényben van a vörös kód

A 15-én, a hőség miatt életbe lépő eljárásrend a szociális intézményeket érinti és kötelezővé teszi a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

Letakarították a szemetet a sínekről a Bagolai sornál

Összegyűjtötték a MÁV munkatársai a sínekre dobált szemetet a Bagolai sor kis hídjánál. Az esetet szerkesztőségünk hónapokkal ezelőtt jelezte a társaság sajtóosztályának, ahonnan azt a választ kaptuk, a probléma rendszeres, hiszen a környéken élő lakosok hordják oda a hulladékot. 

2023.07.19. szerda

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Vihar - Másodfokú riasztás zivatarok miatt Baranya, Somogy és Zala vármegyére

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Baranya, Somogy és Zala vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.   

V. Zala Tűzoltó Kupa: Alsópáhoki siker a nőknél és a férfiaknál, ifjúságiaknál Lakhegy volt a legjobb

A négyfordulós sorozaton 17 csapat indult tíz településről. A kupát férfiaknál és nőknél is Alsópáhok, ifjúságiaknál pedig Lakhegy csapata nyerte meg.

Csodaszép bőr nyáron is

Javában tombol a nyár, amit már alig vártunk, ám az önfeledt vakációzás alatt sem szabad megfeledkezni arról, hogy védjük és ápoljuk a bőrünket, hiszen ezekben a hónapokban különösen nagy igénybevételnek van kitéve: a napsütés, a sós vagy klóros víz mind-mind szárítja és károsítja.

Július 21-én, pénteken kezdődik a 32. Művészetek Völgye Fesztivál

A fesztivál tíz napon át összesen 2200 programmal, koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi programokkal, jógával, workshopokkal és biciklitúrával is várja a közönséget Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.    

Érettségi: sikeresen zárult a május-júniusi vizsgaidőszak

A tavaszi vizsgaidőszakban 327 728 rendes, 33 691 előrehozott és 13 289 szintemelő vizsgát tettek; az ismétlő, kiegészítő, javító, illetve pótló vizsgák száma együttesen mintegy 11 000 volt.    

A GPS-t figyelte, hídnak ütközött egy 48 éves nő autójával Karmacson

A 48 éves pétfürdői nő Karmacson közlekedett autóval, amikor a navigációra nézett a gépkocsi letért az úttestről, és egy hídnak ütközött. A járművezető súlyosan, mellette utazó lánya könnyebben sérült.

Műemléképület felújításával katolikus óvodát alakítanak ki Keszthelyen

A kétszintes, 160 éve épült Kiskastély falai között egykoron gazdasági tanintézet működött, de a sokszoros átépítések során irodáknak, raktáraknak és lakásoknak is helyet adott. A műemléképület felújításával mintegy 2,5 milliárd forintból alakítják ki az óvodát.

Értékelték az iskolaőrök munkáját

 A tankerületek vezetői pozitív együttműködésről számoltak be, az oktatási intézmények vezetői egyöntetűen elégedettek az iskolaőrök munkájával. A jövőben további iskolák csatlakoznának a jól működő programhoz.

Idei Giro Donne-szakaszgyőztes érkezhet

Az előttünk álló hétvégén rendezik a kanizsai Csónakázó-tónál kialakított pályán a kerékpáros XCC és XCO országos bajnokság keretében a VI. Kanizsa Kupát, mely az MTB XC szakág országos bajnoki állomása, s erre az idei hazai női – címét megvédő - országúti bajnok Vas Blanka is érkezhet a mezőnnyel.

 

2023.07.18. kedd

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Falunapot ünnepeltek a felsőrajkiak

A várudvaron rendezett eseményen a helyi és környékbeli kulturális egyesületek műsora mellett operettbemutatón szórakozhattak a felnőttek, miközben a gyerekek különböző játékokkal tölthették el idejüket.

Hét fiókát gyűrűztek meg a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársai Nagybakónakon

A település templomtornyában több év után keltek ki ismét madarak.

Legendás járművek fordultak meg Lispeszentadorjánban

Másodszor szervezték meg a „Csepel Autótúra - Legendák az ország körül" elnevezésű tíznapos programsorozatot. A tíz darab veterán járműből álló konvoj Szegedről indult, tegnap Lispeszentadorjánban táboroztak le.

Fürdetők és árnyékoló kihelyezésével próbálják enyhíteni a hőség hatásait a kanizsai menhelyen

A jelenlegi forróság és a heves zivatarok is megviselhetik az állatokat, ezért a telephelyen igyekeznek mindent megtenni a kényelmükért és egészségük megóvásáért.

Magyar győzelemmel zárult a vonyarci strandrögbitorna

Nemzetközi strandrögbitornát rendeztek a vonyarcvashegyi strandon. A megmérettetésen a férfiak mezőnyében magyar győzelem született, miután a Soproni Sasok hódították el a kupát. 

Idén is változatos programokat rendeztek a karosi városi ünnepen

Három napon keresztül ünnepelték a város napját Zalakaroson. A programkavalkádban az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők igyekeztek ötvözni a népi kultúrát és a modern szórakoztatást. 

Új közösségi tér és egy élelmiszerbolt is megnyitotta kapuit Valkonyán

Új közösségi tér és egy élelmiszerbolt is megnyitotta kapuit a napokban Valkonyán.A vállalkozást működtető fiatal pár – a cégük már három éve elhíresült kézműves pékáruiról – pályázati támogatást kapott, így tudják segíteni a kis falu szolgáltatásait és turizmusát.

 

Egy hónapon át pornó oldalakat nézegetett a médiahatóság

Egy átlagos napon a tíz legnépszerűbb pornográf tartalmú weboldal közel 620.000 magyar figyelmét köti le, egy hét alatt pedig mintegy 1,7 millió felhasználóét. Az emberi méltóság és a kiskorúak védelme érdekében jó, ha tisztában vagyunk a felnőtt tartalmú weboldalak látogatottsági adataival.

Másfél évre pártfogói felügyelet alá helyeztek egy tanárával dulakodó 15 éves kanizsai diákot

Egy nagykanizsai általános iskola 15 éves diákja márciusban az intézmény folyosóján vitába keveredett az egyik tanárnőjével. A pedagógus el akarta venni a fiú mobiltelefonját, mert feltételezték, hogy a diák korábban engedély nélkül képeket készített az iskola mosdójában fogat mosó alsó tagozatos gyerekekről.    

Eljegyzés, esküvő, jöhet a baba?

Tombol a nyár, és ez nemcsak a pihenés, a nyaralás, hanem az esküvők időszaka is. A statisztikák szerint évente 65-70.000 házasságkötés történik, és ezeknek a pároknak a többsége először mondja ki a boldogító igent a tavasz végétől ősz elejéig tartó időszakban.

Így vészeljük át a forró nyári napokat

Az idei nyár sem szűkölködik a hőhullámokban, ami jó hír a nyaralóknak, de sok fejtörést és kényelmetlenséget okozhat azoknak, akik a lakásukban vészelik át a forróságot. Az extrém hőség nem csak a közérzetünket befolyásolja, de az egészségünkre is veszélyt jelenthet.

Elismerések a Bíróságok Napján

Zalából négyen vehettek át elismerést a Budapesten tartott országos ünnepi rendezvényen.

Schneider Electric: 5,3 milliárd forintos fejlesztés Zalaegerszegen

Mintegy 5,3 milliárd forintos fejlesztéssel korszerűsíti a termelést a francia Schneider Electric (SE) zalaegerszegi gyára, bővítik a létszámot, az üzem gázfűtését pedig hőszivattyúval váltják fel – közölte a cég zalai gyárigazgatója az üzem harmincadik születésnapját ünneplő rendezvényen.

 

2023.07.17. hétfő

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Eddig csak a mesterséges intelligencia kóstolta, mától mi is kortyolhatjuk

Elkezdődött a mesterséges intelligencia által kifejlesztett HELL A.I. gyártása. A Tutti-frutti & Berry-blast ízű HELL A.I. Szikszón, Európa egyik legmodernebb italgyártó gépsorain készül, ahol még a gyártásindítás módja is a mesterséges intelligencia javaslata alapján történt.

A harmadik vonalból érkező is lesz

Elkészítették a labdarúgó Mol Magyar Kupa első fordulójának, vagyis a 2023-2024-es „főtábla” nyitó körének sorsolását, s ezen belül a Football Club Nagykanizsa legénysége mellett a dél-zalai futball-régióból szintén vannak még érdekelt együttesek.

Megszépült környezetben fogadja ellenfeleit az FC Nagykanizsa

Szombaton a szurkolók és kanizsai cégek közreműködésével, társadalmi munkában újult meg a helyi futballcsapat stadionja.

Idén is táboroztak a kistudósok

Egyhetes élménytúrának lehettek részesei idén is a természettudományos Kistudós Táborban a gyerekek.A szervezést a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ dolgozói az egyetem informatikusainak segítségével valósították meg, több színes programmal, strandolással és sok kísérlettel.  

Születésnapját ünnepelte Zalakaros

Várossá nyilvánításának huszonhatodik, és a lengyelországi Olesnoval kötött testvértelepülési együttműködésének 15. évfordulóját ünnepelte pénteken Zalakaros.A kertmoziban tartott eseményen több kitüntetést is átadtak, valamint köszöntötték a település újszülött és nagykorúvá váló lakóit. 

Huszadszor rendezték meg Tótszentmárton legnagyobb rendezvényét

Huszadik alkalommal rendezték meg a Prósza- Bor- és Tamburafesztivált szombaton Tótszentmártonban.A Mura-menti település tradicionális programján a horvát dallamok és ételek mellett a helyi termelők italai játszották a főszerepet.

Haláleset történt a Gyékényesi-tavon

Július 15-én, a késő esti órákban – eddig tisztázatlan körülmények között – egy fiatal férfi fulladt vízbe a bányató területén. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, bűncselekmény gyanúja nem merült fel az esettel kapcsolatban. Ilyen tragédiára az elmúlt három évben nem volt példa Gyékényesen.  

Korabeli motorcsodák sorakoztak Tótszentmártonban

Az elmúlt évtizedek járművei is fontos szerephez jutottak Tótszentmártonban. A településen a fesztivál mellett, első alkalommal bonyolítottak le veterán autós- és motorostalálkozót, valamint kiállítást.

A szakmai vezetésük is jól ment

A kajak-kenu masters magyar bajnokságnak Szolnok adott otthont, s a kétnapos viadalon a nagykanizsai Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub örökifjú kajakosai is remek eredményeket „mentek”.

Nagy csatát vívtak a kanizsai horgászok a győzelemért

554 kilogramm halat fogtak a kanizsai horgászok a Palini-tónál tartott városi csapatversenyen.A győzelmet a Mura Horgászegyesület szerezte meg.

Operett gála a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival a keszthelyi Festetics-kastélyban

A legfülbemászóbb operett slágerektől lesz hangos a Festetics-kastély mesés udvara. De nem csak a díszlet lesz lenyűgöző, hiszen az örökzöld dallamok sem úgy szólalnak meg ezen az estén, ahogy a színházban. Csillagfényes romantikára, rendkívüli zenei időutazásra számíthat az, aki július 29-én Keszthelyre látogat.

Kortárs segítőképző tábor az Őrségben

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával idén 25. alkalommal szervezte meg kortárs segítőképző táborát az Őrségben.

Nem adott elsőbbséget a szombathelyi sofőr, három utasa is megsérült az egerszegi balesetben

A 34 éves szombathelyi férfi személyautóval nem adott elsőbbséget egy neki balról érkező gépkocsinak Zalaegerszeg külterületén. Három utasa könnyebben megsérült.

23 és 32 éves kor között a legideálisabb gyermeket vállalni

A Semmelweis Egyetem (SE) kutatóinak legújabb vizsgálata szerint 23 és 32 éves kor között lehet a legbiztonságosabb a gyermekvállalás, mert bizonyos születési rendellenességek előfordulási esélye ekkor a legalacsonyabb.

24 milliárd forintból épül hadiipari komplexum Várpalotán

Több mint 24 milliárd forintból épül hadiipari komplexum Várpalotán, ezer új munkahelyet teremtve. A beruházás várhatóan 2026-ra készül el.

Tovább folytatódik a kánikula, a hét közepén érkezhet enyhülés

Tovább folytatódik a kánikula, hétfőn a délkeleti országrészben a 39 Celsius-fok sem kizárt. Szerdától többfelé lehet zápor, zivatar, és kissé enyhül a hőség, a hét végén 26-32 fok várható a legmelegebb órákban
.

2023.07.15. szombat

Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Számos diétának több veszélye van, mint haszna 

Egyre több a divatdiéta, ezek ugyan gyors súlycsökkenést eredményezhetnek, de Márfi Kinga dietetikus szerint fontos felhívni a figyelmet a kúrák veszélyeire. A szakember úgy látja, a legjobb megoldás az életmódváltás. 

Élményekkel teli hét várt idén is Nagykanizsán az autista fiatalokra

A speciális nevelést igénylő gyermekeket és szüleiket szárnya alá vevő helyi alapítvány táboroztatási programja 5 éves múltra tekint vissza. Idén a Szikra Tehetséggondozó egyesülettel való közreműködésnek köszönhető a színes programokkal teli tábor.

A szakembereket is meglepte a gólyafiókák száma 

Jól indult a szezon, de a természet közbeszólt – mára nagyon vegyes képet mutat a gólya szaporulat Zalában. Kora tavasszal optimisták voltak a gólyákat figyelő szakemberek, számos új fészket létesítettek a madarak, ám az időjárás miatt nem úgy alakult a szaporulat, ahogy várták.

Útlezárás lesz a BLG-nél 

Szombaton útlezárásra kell számítani a Rozgonyi út területén. A Batthyány Lajos Gimnázium energetikai korszerűsítése már egy ideje zajlik, az oktatási intézmény darus munkálatai miatt reggel 7 és délután 5 között a forgalom elől ismét el lesz zárva az érintett utca egy szakasza.

Nemzetközi versenyen remekeltek a kanizsai karatésok 

Nem a pihenésről szólt a nyár a kanizsai karatésok számára. A helyi KIME Shotokan Karate Egyesület tagjai is részt vettek a Balatonszemesen rendezett IKU Hungary Nemzetközi Karate táborban, ahol több dél-zalai sportoló is sikeresen szerepelt. 

Már kölcsönözhetőek az elektromos rollerek Nagykanizsán 

Már holnaptól lehetősége lesz elektromos rollerek kölcsönzésére a nagykanizsaiaknak. A kétkerekű járműveket a Bird, amerikai vállalkozás telepítette városunkba.

Rekordsebességre gyorsult a globális felmelegedés

Minden korábbinál nagyobb, évtizedenként 0,2 Celsius-fok feletti sebességre gyorsult az ember okozta globális felmelegedés.

Nem érdemes őszig várni a kéménysepréssel

Ha valaki gázzal fűt, kétévente, ha pedig szilárd tüzelővel, akkor évente érdemes szakemberrel megnézetnie a kéményt. A rosszul működő, tisztítatlan kémények ugyanis lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez is vezethetnek.

Edzőtábor sikeres vizsgákkal

A nyári időszak a harcművészeknél is az edzőtáborok megrendezésének ideje, így a Balatonszemesen megrendezett International Karate Union Hungary elnevezésű sportprogram is ezt volt hivatott követni - 64 fővel, 8 klub részvételével.

Biztonsági öv, gyerekülés, bukósisak: közel 170 intézkedés egy nap alatt Zalában

A közlekedési balesetek megelőzése, valamint a szabályszegések visszaszorítása érdekében ellenőrizték a járművezetőket a zalai rendőrök.

Sokat számító tréningek

A középiskolai tanulmányait a Batthyányban ősszel elkezdő Szilágyi Krisztián a motorsportban is szintet lépett, hiszen a gyorsasági szakágon belül ebben az esztendőben, főleg a nyári hónapok során az Alpok-Adria sorozat is kiemelt szerepet kap, s az egyes állomások egyben Európa-kupa futamokat, valamint országos bajnoki fordulókat is…

10 tévhit a gerincsérvvel kapcsolatban, ami akadályozhat a gyógyulásban

A gerincsérv kialakulásának tényét mindenki azonnal katasztrófaként éli meg. A félelmek, a hiedelmek, a félreértelmezett online tartalmak, a pontos információk hiánya miatt számos mítosz él az elváltozás gyógyíthatóságának megítélésével kapcsolatban.

Új látványtárral gazdagodott a Georgikon Majormúzeum

A fogatoltjármű- gyűjteményt bemutató látványtár nyílt a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban. A kiállítóterekben harminckét szekeret, illetve kocsit, valamint tizenkét szánt láthatnak az érdeklődők. 
 

2023.07.14. péntek
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

Ismét melegedés kezdődik, a hétvégén sok napsütés és kevés felhő várható

A hétvégén sok napsütésre és kevés gomolyfelhőre kell számítani, a hőmérséklet csúcsértéke is emelkedik, vasárnap már 32-38 Celsius-fok között alakul.

Az emberek jelentős részét megviseli a hirtelen lehűlés

Az elmúlt napok kánikuláját követően megérkezett a lehűlés a nyugat-magyarországi régióba.Puskás Tamás háziorvos stábunknak elmondta, a hidegfrontok leginkább a magas vérnyomással küzdőket viselhetik meg. 

Országgyűlési képviselő volt a Kibeszélő vendége

Nagykanizsát is érintette országjárása során Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese. Az országgyűlési képviselő egy standot felállítva, az embereket megszólaltatva volt jelen a városban, majd a Kanizsa TV vendégeként részletezte pártjának programját és célkitűzéseit. A teljes, vágatlan beszélgetést pénteken, a Kibeszélő…

Ismert tv-vetélkedő mintájára rendeztek tábort Nagykanizsán

Harmadik alkalommal szervezte meg a Raffi Tehetségműhely és Tanoda a Richter Meddel közösen az Exatlon Tábort. Piros és kék csapokra osztották a gyerekeket, akik pénteken összemérik tudásukat egy akadályversenyen. A sok mozgás mellett, különböző tematikus programokkal és előadással is kedveskedtek a gyerekeknek a szervezők.

Másfél hónapon át várják táborozni a fiatal kajakosokat Nagykanizsán

6 héten keresztül várják a sportolni és kikapcsolódni vágyó gyerekeket a Plastex Kajak-Kenu Klub táborai a Csónakázó-tónál. Vízi vetélkedőkkel, színes programokkal és a kajakozás alapjainak megtanításával készülnek a szervezők a fiataloknak.

Egy vizacsont lett a hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban

A júliusban bemutatott lelet a Romlottvár 2010-es feltárása során került elő.

Veterán motorostalálkozót és kiállítást rendeznek Tótszentmártonban

A tervek szerint, az 1960-as és 1970-es évekből származó kétkerekűket láthatnak majd a település kultúrháza előtti rendezvényen.  

Árokban, fejtetőn fejezte be a balkanyart egy 20 éves sofőr

A 20 éves szentpéterúri férfi Pacsa irányából Zalaigrice felé tartott autóval, amikor egy balkanyarban kisodródott, majd az árokba csapódott és a tetejére borult. Az egyik utas könnyebb sérülést szenvedett.

Esővízzel és zuhanyzással spórolnak a magyarok

Szinte ugyanannyian fogyasztanak otthoni csapvizet, mint ásványvizet, a többség inkább a zuhanyzást választja és esővízzel, vagy kútból nyert vízzel öntözi kertjét.

Kifosztotta a kanizsai buszállomáson alvó asszonyt egy kanizsai férfi

A nyomozók a térfigyelő kamerák segítségével azonosították a gyanúsítottat, akit pár órán belül elfogtak.

Dőlnek a fák megyeszerte

Kidőlt fa miatt a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak csütörtök délelőtt 10 óráig 16 helyre kellett vonulnia.
 

2023.07.13. csütörtök
Teljes leírás a főcímekre kattintva!

A Kanizsa Bigband hangversenyével nyit a magyarföldi Fatemplom Fesztivál

Háromnapos Fatemplom Fesztivált rendeznek július 14. és 16. között Magyarföldön. A rendezvényt pénteken a Kanizsa Bigband hangversenyével nyitják, majd a Chalga lép színpadra. Vecsei H. Miklós és a Qjúb együttes Pilinszky János és Csoóri Sándor verseidből ad válogatást.

Megmenekült a kivágástól 342 fa a keszthelyi Balaton-parton

„Az önkormányzat ugyanis társadalmi egyeztetés nélkül, törvényi előírás ellenére – népiesen sunyiban – akarta ezen dolgot engedélyeztetni úgy, hogy a 342 db fa kivágását igazán megindokolni nem nagyon tudták."

Koronavírus: ismét csökken a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

A koncentráció négy helyszínen - Budapesten a déli és északi, valamint pécsi és szegedi mintákban - a "mérsékelt", míg a többi minta esetében az "alacsony" tartományba sorolható.

Világbajnokságon szerepel a Szan-Dia fiatal tehetsége 

A kötélugró világbajnokságon képviseli hazánkat Csermák Anna, a Szan-Dia Fitness Sport Club versenyzője. Gyorsasági versenyszámokban fog indulni a megmérettetésen, 30 másodperces futás és 3 perces futás kategóriában, valamint csapatszámokban is rajthoz áll.  

Idén is gulyással ünnepelték barátságukat és a nyarat a vasutas nyugdíjasok 

A hagyományoknak megfelelően gulyáspartival zárta a nyári szezont a Vasutas Nyugdíjas Klub. A közös főzést tizennyolc éve rendezik meg a klubtagok a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház udvarán. 

Elindult az ifjú állatvédők tábora a kanizsai menhelyen

Az utóbbi napok különösen mozgalmasak az intézményben, hiszen egymást érik azok a csoportok, amelyek a telep mindennapjaival és az ott élő négylábúakkal ismerkednek a nyári szünidőben.

Elkezdték a Harmat, Kanyar és Hegybíró utcák aszfaltozását

A már évek óta húzódó projektet kibővítve hajtják végre, hiszen az Alsó Szabadhegyi út felújítása is elkészül augusztus közepéig. A teljes rekonstrukció összköltsége mintegy 30 millió forint. A beruházásnak köszönhetően megszűnik az az egy százaléknyi belterület, ahol még nem volt aszfaltos út Nagykanizsán.  

Sporttámogatások a Kibeszélő fókuszában 

Megbeszélések, bizottsági ülések zajlottak az elmúlt napokban a sporttámogatásokat illetően. Ez lesz a témája a mai Kibeszélő című magazinműsorunknak. Gondi Zoltán, az önkormányzat képviselője mellett a Tungsram SE és az FC Nagykanizsa illetékese érkezett vendégként a Kanizsa TV stúdiójába. 

Zajlik a Tungsram SE Nagykanizsa toborzója és nyári tábora

Az egyesület célja az utánpótlás-korosztály játékosainak fejlesztése, valamint a kézilabda iránt érdeklődők megismertetése a játék alapjaival.

Mindössze néhány perc is végzetes lehet egy kutyának egy tűző napon hagyott autóban

A rendőrség minden nyáron többször is szembesül a problémával, hogy állatot felejtenek egy átforrósodott járműben.

Test és lélek kapcsolatáról - A daganatok kialakulásának lélektani vonatkozásai

A közösségi oldalakon, különböző fórumokon, sőt akár szakemberek szájából is gyakran elhangzik az a mondat, hogy a különböző daganatos megbetegedések hátterében lelki sérülések állhatnak, valamilyen konkrét trauma vezethetett kialakulásukhoz, és ha a páciens ezt tudatosítja, feldolgozza, akkor képes lesz akár leküzdeni a betegséget is.

Veszprémi Érseki Pincészet: az olaszrizling a legnépszerűbb balatoni bor

Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű a legkedveltebb balatoni bor egy friss kutatás alapján. Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy -fesztiválra elmegy.

Egy sima, egy fordított – nézzünk a görbe tükörbe!

Te ezt úgysem értheted! Te még a dinoszauruszok korában éltél! - Biztosan sok tinédzsert nevelő anya, vagy apa hallott ehhez hasonló mondatot csemetéje szájából, abban a bizonyos rémes kamaszkorban. Sima ügynek tűnik, de fordítsuk meg, nézzük a kamaszok szemével a dolgokat. Ráadásul az egyik legnagyobb fejfájást keltő dolgon keresztül:…

A CSEND NEM REND

Státusztörvény elfogadva. A kormány újabb, önkényes döntésének köszönhetően, az amúgy is romokban álló oktatási rendszer sorsa megpecsételődött. Országos szinten sorra mondanak fel a pedagógusok, egyre kevesebb a szakos tanár. Hiába a tüntetések és demonstrációk, az ország vezetése a fejlődés helyett inkább az összeomlás felé tereli az…

Hétfőtől ítélkezési szünet a bíróságokon

A tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz Ügyfélsegítő nap, de a Lenti Járásbíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja el. Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és…

Kovászos uborka és csülkös babgulyás

Dupla öröm a kiskanizsai Pintér Ferenc számára, ha meglátogatja a 8 és fél éves unokája, Marci. Nemcsak beszélgetnek, játszanak egymással, mert Marci bizony besegít a sütés-főzésben a nagypapának, akinek az a véleménye, hogy a férfiaknak is meg kell tanulniuk főzni. Marci ügyesen süt palacsintát, panírozza a húst, sodorja a nudlit,…

Nyári betegségek a veteményesben

Paradicsomvész, mediterrán betegség, botritisz. Csupán egy-két olyan fertőzés- illetve betegség, amely a konyhakerti növényeinket támadhatja. Az idei év – csakúgy, mint az előzőek, - nagy odafigyelést kíván, ha szívvel-lélekkel ápoljuk azt a bizonyos saját veteményesünket.

Tehetséggondozás felső fokon…

A Kanizsai Zeneiskoláért Alapítványt 31 éve, 1992-ben alapította az OTP Bank Dél-dunántúli Régió nagykanizsai fiókja azzal a céllal, hogy az akkori városi zeneiskolát támogassák. Koncerteket, rendezvényeket szervezzenek, a zeneiskola működéséhez szükséges tárgyi feltételeket megteremtsék és versenyeztetéshez segítsék a diákokat.

Érdekes emberek, érdekes történetek 54.– Ciprusról hozott útravaló

Nagykanizsa megbecsült, köztiszteletben álló gyermekgyógyásza, dr. Varnava Charalambos, infektológus szakorvos a teljes szakmai pályafutását a Kanizsai Dorottya Kórházban töltötte el. Nyugdíjazása után, jelenleg is az intézményben dolgozik.

Falfirkák – Sebhelyek a város testén

Nagykanizsán évtizedes problémát jelent a közterületek azon rongálási módja, amikor önjelölt művészek örökítik meg kézjegyüket az épületek falain. A júniusi közgyűlésen több javaslat is született a falfirkák számának visszaszorítására, illetve azok eltüntetésére.

Azt beszélik a városban... a 15 milliárd ellenére beázik az Aréna

A címmel azonos Majka sláger is elég nagyot futott, és Kanizsán is egyre többen beszéltek arról, hogy a 2021 decemberében átadott létesítmény már most beázási problémákkal küzd. A hír igaz, bár ahogy azt a csarnok műszaki vezetője, Györkös Balázs hangsúlyozta: egy ekkora új épületnél gyakoriak az ilyen jellegű problémák.

Megkérdeztük – utakról, járdákról…

A Corvin utcai játszótér és a játszótérre vezető járdaszakasz állapotára hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Mint írta, örömmel tapasztalták, hogy új játszótér épül a városban, ugyanakkor a meglévőkre is ráférne a felújítás. A járda felálló betonlapjaiban még a felnőtt is megbotolhat, nemcsak a szaladgáló kisgyerekek.

Célkeresztben a Rehab, a pályázati visszafizetés és Gábris Jácint

Júliusban szabadságra vonult a kanizsai közgyűlés, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy megállt volna a politikai élet. A kormánytábor, ahogy az várható is volt, a Rehab vezetőváltásából dolgozik, valamint a Zöldtábor visszafizetett pályázati pénze még a fősodor, és meglepő módon ezúttal Gábris Jácint is előtérbe került. Az ÉVE – a viszontvála

Megjelent a Magyar Konyha Balaton 2023 Gasztrokalauza

A kötet az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is.

A szomszédban paradicsomot szedő 15 éves kislányt fogdosta egy hatvanas Keszthely környéki férfi

Erőszakosan lépett fel a szomszéd kislánnyal szemben az a Keszthely környéki idős férfi, aki az általa már évek óta ismert, és éppen a szomszéd kertben paradicsomot szedő, gyanútlan 15 éves kislányt megkörnyékezte, és testét megérintve őt molesztálta.

 

 


banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

Apróhirdetésingyen.hu

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

Rólunk
Szabályzat
Partnereink
Kapcsolat / Impresszum
Copyright © Netkanizsa.hu 2007-ben alapítva. Minden jog fenntartva!