hirdetés________________hirdetés________________hirdetés
Weboldalunk kizárólag harmadik fél által közvetített cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja a közvetített cookie-k használatát.
A tök két végét levágjuk. Vékony pengéjű éles késsel meghámozzuk. Hosszában kettévágjuk, és a belső részét evőkanál segítségével kikaparjuk. A barnás foltokat, megpuhult részeket kivágjuk. A tök húsát hideg vízben ,egmossuk. Tökgyalun legyaluljuk. Mindig hosszában haladva gyaluljuk, hogy szép egyenletes, hosszú szálakat kapjunk. Ezután megsózzuk. A só vízelvonó hatású. Kivonja a tök víztartalmának egy részét, azonkívül ízesíti, puhítja is. Rövid ideig tartjuk a sóban majd kicsavarjuk.A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A kaporcsomót alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított kaprot csomóba összefogjuk, a szárát levágjuk, majd finomra vágjuk.A felhevített zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. Úgy pirítjuk meg, hogy világos maradjon. Hozzáadjuk az előkészített tököt. Óvatosan elkeverve, fedő alatt, gyors tűzön saját levében félig puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és egy kevés ecetet. Csontlevest is adunk hozzá.Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszűrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tűzön készre forraljuk.A tökfőzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után. A tökfőzelékbe tejföl helyett tejszínt is tehetünk, fele mennyiségben. A forrón előmelegített tálon tálalt tökfőzelék tetejére egy kevés tejfölt locsolunk.
Lencsefőzelék
Hozzávalók: fél kg lencse
2 cikk fokhagyma
2 babérlevél
kis fej vöröshagyma
só, zsír, liszt, pirospaprika
1 pohár tejföl
ecet
Elkészítés:
Az előző este megtisztított megmosott beáztatott lencsét bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót. Ha megfőtt rózsaszín rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk a lencséhez, készre főzzük. Végül 1 pohár tejfölt keverünk hozzá és egy pár csepp ecetet. Feltétnek sűltszalonnát, sűltkolbászt készítünk.
Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 2 kg zöldbab
10 dkg zsír,15 dkg liszt
5 dkg vörözhagyma
1 csomó petrezselyemzöld,3 dkg só
0,5 dkg fűszerpaprika,02 dl ecet (10%-os)
3 dkg cukor,30 dkg tejföl
Javasolt folyadékmennyiség (csontléből) 3 l
Csontléhez:
50 dkg sertéscsont,30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér,10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
Elkészítés:
A friss zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, és kissé ferde, 2 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A petrezselyemzöldet alapos mosás után finomra vágjuk. A zöldbabot csontlében vagy vízben puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. melyben megpároljuk a vöröshagymát.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselymet, végül a fűszerpaprikát. Hideg vízzel felengedjük, habverővel simára keverjük. A főzelékhez adjuk a rántást, jól elkeverjük, és felforraljuk. Tejfölözzük, újra leforraljuk. Sózzuk, majd ecettel és cukorral ízesítjük. Újból jól kiforraljuk.
A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2x2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bő, hideg vízben megmossuk. Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levő vízbe tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszűrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lesz. A megtisztított burgonyát egyenletes, 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A forrázott kelkáposztát forrásban levő csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára fozzük. Zsemleszínű rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettővel jól elkeverjük. Végül a tűzrol levéve gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük. A rántást a főzelékhez adjuk állandó keverés mellett. A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tűzön idonként óvatosan megkeverve készre főzzük. A kelkáposzta - főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.
Karalábéfőzelék
Hozzávalók: 1 kg karalábé,
5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
1 dl tejföl, 2dl tej
só,
1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk.