hirdetésbanner hirdetésbanner hirdetésNAGYKANIZSA ÉS A DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS WEBOLDALA
Logó   2018. Augusztus 15. Szerda, Mária
 
hirdetések

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

                                                             ALIZ FOGYÓKÚRÁJA

3 hónappal ezelőtt az egyik konyhás levelezőlistán olvastam egy fogyókúrás módszerről. Valaki a káposztalevesről érdeklődött, és ennek kapcsán kezdtünk el levelezni egyéb módszerekről is. Valaki arról mesélt, hogy a felesége egy olyan módszert alkalmaz, ami nagyon hatásos, az eredmény elég látványos, és viszonylag könnyű betartani. Néhányan hozzá is szóltak, hogy ez valóban működik, jól lehet fogyni, bár a végleges hatásáról egyelőre senki sem tudott nyilatkozni. Ez szept. közepén történt, és én akkor már lelkileg készültem arra, hogy ez így nem mehet tovább, valamit el kell kezdeni, de nagyon nehezen tudtam rászánni magam. Ez a módszer azonnal megtetszett, és tudtam, hogy ha sikerül egyszer rászánnom magam, akkor ezt fogom kipróbálni. /Már egyébként sem maradt sok olyan módszer, amit ne próbáltam volna ki./

Aznap este elkezdtem nézegetni a fogyókúrával kapcsolatos oldalakat a Neten, és találtam egy csomó sikertörténetet. A Fogyipatika oldalán, Bilonka honlapján, meg az Index fogyókúrás témái között. Hajnalig ezeket olvasgattam, és olyan hatással voltak rám, hogy úgy éreztem, hogy azonnal el kell kezdenem. Semmi tervezgetés, semmi elseje, semmi hétfő… 17-én, egy szerdai napon, vagyis már másnap belevágtam. Ha másnak sikerült, akkor nekem is sikerülni fog! Egyébként ezt mindenkinek csak javasolni tudom, hogy olvasgasson sikertörténeteket, mert fantasztikus hatással van az emberre, gondolom nem csak rám. Én már nagyon sokszor fogyókúráztam, és többször fogytam nagyon sokat, de szinte mindig az indított el a fogyás útján, hogy valakinek a története nagy hatással volt rám. A Neten meg nagyon sok ilyen található. Ez a fogyókúra egy 3 hónapos program, amit nem érdemes előbb megszakítani, ugyanis a célja az anyagcsere átalakítása. Mivel eddig sem a fogyással volt bajom, hanem azzal, hogy mindig visszahíztam a leadott kilókat, így most az is hajtott, hogy utánajárjak, hogy valóban van-e ilyen hatása ennek a módszernek. Erről még sajnos nem tudok beszámolni, mert az a következő hónapokban fog eldőlni, de arról igen, hogy a ma letelt 3 hónap alatt közel 20 kg-ot fogytam úgy, hogy elmondhatom, hogy talán ez volt az első olyan fogyókúra, amit könnyű volt betartani és nem volt semmilyen negatív hatása. Fogytam én már 3 hónap alatt 26 kg-ot is, de csoda, hogy élve megúsztam, így utólag elemezve az akkori helyzetet. Ez 10 éve volt, és azóta nagyon sokat olvastam, és tapasztaltam, és már pontosan tudom, hogy miben hibáztam. Szinte mindig az volt a baj, hogy az anyagcserém vészesen lecsökkent, mert csak a gyors ereményre törekedtem, és ennek érdekében nagyon keveset ettem, ugyanis ez a fogyókúra második hetétől már nem nagyon esett nehezemre. Most egész más volt a helyzet.


Most bemásolom azt a levelet, amit 3 hónappal ezelőtt kaptam. Volt néhány kérdésem ezzel kapcsolatban, így az arra kapott válaszokat is. Talán így elsőre kicsit szigorúnak tűnik, de a későbbiekben, persze ha lesz érdeklődés, szívesen leírom, hogy én hogyan alkalmaztam, miket ettem, ugyanis a látszat ellenére nagyon is változatosan lehet enni. Itt csak nagyjából van leírva, hogy mit lehet, de menet közben nagyon sok dologra jöttem rá, és alakítottam a saját izlésemre. Az eredmény mindenképpen azt mutatja, hogy nagy hibákat nem vétettem.

Ha még egy kicsit több mozgásra is rá tudtam volna szánni magam, akkor még legalább 3-4 kilóval többet sikerült volna leadni /ami nem biztos, hogy jó lett volna/. Ez elsősorban azoknak igazán hatásos, akik tényleg kövérek, és nem csak hiszik hogy azok, akiknek sok leadnivaló kilójuk van, ill. ha csak pár kg az, amitől nem tudnak megszabadulni, akkor természetesen nem kell 3 hónapig csinálni, vagy nem ennyire szigorúan /már ami a mennyiségeket illeti/. A mai napig hálás vagyok annak, aki ezt megosztotta velünk. A felesége 18 kg-ot fogyott, és 2 kg-ot szedett vissza, és annak ellenére, hogy nem tartja a délelőtti gyümölcs előírást, nem hízott vissza többet, ennyi meg teljesen normális is, hiszen egy gyümölcsnap után lényegesen kevesebb víz van bennünk, mint a normális étkezés alatt.

AKKOR ÍME:

A diéta célja a testsúly redukálásán kívül, hogy a szervezet metabolizmusát /anyagcseréjét/ átállítsa, ami a későbbiek folyamán meggátolja a leadott kilók visszarakódását. A 90 napig tartó idő alatt 18-25 kg-ot veszít a szervezet a súlyából. Amennyiben előbb abbahagyjuk a diétát, nem fog létrejönni az anyagcsere átállása.

A NAPOK SORRENDJÉT NEM TANÁCSOS FELCSERÉLNI!


Reggeli minden nap gyümölcs. Párosával ajánlatos fogyasztani /2 db alma, 2 db narancs/ vagy egy maréknyi mennyiségű apró gyümölcs. 

FEHÉRJE NAP

Ebéd: 3 vékonyabb szelet hús, vagy 3 db főtt vagy sült tojás, 1 szelet barna kenyér, saláta korlátlan mennyiségben, 1 csésze betét nélküli levest a végén kell elfogyasztani /nem elhagyni!/. Hús, ill. a tojás mellé tejet és sajtot csak ezen a napon fogyaszthatunk azzal, hogy az elfogyasztott tejtermék mennyisége az előbbieket helyettesíti. 

Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, csak leves nélkül. Figyeljünk, hogy amennyiben ebédre hús volt, vacsorára is azt fogyasszunk, ha viszont tojás, akkor vacsorára is az legyen.

KEMÉNYÍTŐ NAP

Ebéd: füszerekkel ízesített főtt bab/borsó/lencse/burgonya /1 mélytányérral/, 1 szelet barna kenyér, saláta korlátlan mennyiségben. 

Vacsora: ugyanaz, mint ebédre, csak fele mennyiségben.

SZÉNHIDRÁT NAP

Ebéd: Főtt tészta fűszerekkel ízesítve, vagy csak ketchuppal ízesített pizza szelet, vagy bármilyen sós péksütemény /egy pizza szelet mennyiségben/.

Vacsora: 2 db kisebb szelet torta, vagy 3-4 db sütemény, vagy 3 gömb fagylalt, és feltétlenül 1 rúd főzőcsokoládé /4-5 dkg/

GYÜMÖLCS NAP

Ebéd: vegyes gyümölcs, esetleg salátának elkészítve.


Vacsora: ugyanaz.


Havonta egy  TEA NAP

Korlátlan mennyiségben tea, cukor nélkül. Ezt a napot ajánlatos a gyümölcsnap után beiktatni, hogy utána következzék a fehérje nap. A diéta befejeztével vissza lehet térni a normális táplálkozásra, azzal, hogy reggelire még 90 napig kizárólag gyümölcsöt fogyasszunk.


Amennyiben ez alatt a 90 nap alatt újabb 3 kg súlyveszteség jelentkezik, az azt jelenti, hogy a szervezet anyagcseréjében megtörtént az átállás. Ha ez nem következik be, a diétát meg lehet ismételni. A diétát 3 hónap múlva szabad megismételni.

Az elfogyasztott táplálék mennyisége nagyobb, mint egyébként, ennek ellenére a súlyfelesleg lassan eltűnik. Néha megtörténik, hogy 10-12 napig nem csökken a súlyunk. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert ez normális jelenség. Ha időnként szörpöt fogyasztunk, a csökkentett kalóriatartalmúakat részesítsük előnyben. Semmit sem szabad átugrani, vagy kihagyni, hisz mindegyik ételnek megvan a maga szerepe, és a szervezet nem maradhat nélküle. Nem mindennapi dolog reggelire gyümölcsöt fogyasztani, de a szervezet belőle a gyümölcscukrokat használja fel, ami pedig az idegrendszert táplálja. Az ét ill. főzőcsokoládé pedig a diéta hatására esetlegesen kialakuló allergiás reakciók megjelenését akadályozza meg. 

Ajánlatos a diéta félideje alatt a vérnyomást és a vérképet ellenőrizni. Esetleg a magas vérnyomás is normalizálódhat a diéta alatt. A tapasztalat azt mutatja, hogy aki ezt a diétát tartotta, legkevesebb 10 kg-ot veszített a súlyából, minden mellékhatás nélkül.

A legfontosabb!!!  FELEJTSD EL A KALÓRIÁKAT! Ez a fogyókúra nem arról szól, hogy éhezel, hanem hogy beállítsd a szervezetedet a helyes táplálkozásra. Tökmindegy, hogy mennyi kalóriát eszel meg a sütis napon, vagy a húsos napon, majd a gyümölcsnapon úgy is csak a töredékét fogod enni. A lényeg, hogy egyszerre csak egy félével terheld a szervezetedet, mert akkor nem pang benned a kaja, hanem gyorsan le tudja bontani. Egyszerre csak az egyik enzimmel tud lebontani a szervezet. Ha összeeszel mindenfélét, akkor, amíg az egyiket lebontja, addig a másik vár, aztán a harmadik, stb. Ez a lényege. 
A reggeli gyümölcs akármi lehet, /banán is/ de azt inkább hagyd meg a gyümölcsös napra, amikor mást nem ehetsz. A banánt nehezen bontja a szervezet. /felejtsd el a kalóriát!/ 
A saláta alatt bármit lehet érteni /csak ne gyümölcssalátát/, keverve is eheted, de a dresszinget /és a kalóriát/ felejtsd el. A dresszing többnyire tejet, fehérjét tartalmaz. Azt csak a húsos napon szabad. Helyette párolhatod is, fonnyaszthatod is, bármit csinálhatsz vele, csak gondold át, hogy mit mivel eszel. Ne a kalóriában gondolkodj, hanem abban, hogy az adott napon szabad-e azt enni? Fűszerezni viszont korlátlanul lehet a salátáidat /is/. Ez a fogyókúra messze nem zsírszegény, hiszen a húsos napon megeszel 4-5 szelet húst /még a sovány hús is tartalmaz zsírt, de nem előírás, hogy azt edd/, a sütis napon a krémes süti is tartalmaz zsírt, a bevonócsoki is, stb. Nem lesz zsírhiányod, ne félj. A zsírban oldódó vitaminok pedig nem távoznak a szervezetből azonnal, mint a C-vitamin, ezért lehet megbetegedni azok túladagolásától is. 
Rizs: nézd meg egy táblázatban, hogy keményítőt tartalmaz többet, vagy szénhidrátot, és döntsd el.


És végül még egyszer: FELEJTSD EL A KALÓRIÁKAT! És próbáld önállóan eldönteni, hogy az, amit meg szándékozol enni, alkalmas-e arra a napra, vagy ha nem , akkor mit kell kihagyni belőle, hogy alkalmas legyen, vagy ha végképp nem, akkor melyik napon eheted majd.


Gyakorlatilag úgy néz ki, hogy 4 napos ciklusok vannak.

Jó tanács! Mindig a gyümölcsnap után mérjük csak meg magunkat, ugyanis az a mérvadó. Mivel mindig kevesebbet mutat a mérleg, így nagyon jól érezzük magunkat. Egyszer fordult elő a 3 hónap alatt, hogy 30 dekával több voltam 4 nap után, és a következő 4 nap alatt is csak 10 dekát fogytam, és ez egy kicsit megviselt, bár arról is szó van, hogy lesz időszak, amikor nem fogyunk, pedig semmivel nem eszünk többet, és mozgunk kevesebbet, és mégis megáll a fogyás. Szerencsére ez rövid ideig tart, mégis azon a héten rossz kedvem volt, ugyanis az állandó fogyás, a 4 naponkénti öröm szinte folyton vidámmá tett.

Rájöttem, hogy több öröm ér a fogyás miatt, mint korábban az evés miatt, ugyanis egy tábla csoki legfeljebb 10 percig okozott örömöt, utána meg lelkifurdalást éreztem, a hízástudat meg kifejezetten rossz kedvet és betegségektől való félelmet okozott, így meg folyton azt éreztem, hogy végre teszek valamit az egészségem érdekében, meg micsoda öröm az, ha beleférek egy régi ruhába. A gyümölcsnapot azért is könnyű volt túlélni, mert másnap reggel jött a jutalom, a mérlegelés.

Soha ne mérjétek meg magatokat a többi napon, ugyanis én egyszer ezt megtettem, és több voltam, mint 2 nappal korábban a gyümölcsnap után, és teljesen kétségbe estem, pedig az alatt a 4 nap alatt is pont úgy fogytam, mint máskor, csak a sós ételek miatt több víz van az ember testében. Még van valami, ami miatt ez a módszer jó. Más fogyókúránál, pl. ha megkívántam a csokit, akkor sokáig szenvedtem a csoki utáni vágytól, és az a tudat, hogy most hetekig nem ehetek ilyesmit, még fokozta ezt a szenvedést. A gondolatom csak e körül járt, míg a vége az lett, hogy nem tudtam megállni, vagy ha igen, akkor valóban hiányérzetem volt. Most meg ha eszembe is jutott a csoki, akkor csak arra gondoltam, hogy majd holnapután ehetek, hiszen szénhidrát napom lesz, és így szinte hihetetlen, de igaz, azonnal megszűnt a vágy. Elnyomtam a tudatalattim mélyére. És ez így volt a hússal is, meg a többivel is. 2 sósabb, 2 édesebb nap váltotta egymást. A gyümölcs után már a sósat kivántam, a keményitős nap után már jól esett az édes. Jól ki van ez találva.

Az első teanap kicsit kemény volt a gyümölcsnap után. Este 9-kor már le is feküdtem, hogy ne érezzem az éhséget, a második már sokkal könnyebb volt, pont olyan nap, mint a többi, és ma volt az utolsó, és ma már egyáltalán nem volt nehéz. Mondták is, hogy ezt a kúrát nem elkezdeni nehéz, hanem abbahagyni. Holnaptól ehetnék normálisan, de valahogy nem tudom magam rászánni, mert nagyon jól éreztem magam. Igaz, hogy szedtem közben vitamint, sőt fehérje és keményitőnap után délben és este egy kis almaecetet is ittam diétás szörpben, és az is használhatott. Ezt bárki megteheti.

Az első héten szinte minden nap fájt a fejem, hogy ez az akkori frontos időjárástól volt-e, vagy a fogyókúra hatására, azt nem tudom, de a 3 hónap alatt talán kétszer kellett bevennem gyógyszert fejfájás miatt, azt is azért, mert erős kettős front volt. Egyébként meg korábban megéreztem, ha hideg volt, ha meleg, és elég gyakran fájt. Egyetlen hátrányát érzem csak, hogy fázós lettem, pedig ez rám nem volt jellemző, sőt.

Ami a mozgást illeti, ha valakinek nagyon nagy a súlytöbblete, az annyit tornázzon naponta, amennyi kg-ot fogy. Az első hét után ez már 4 perc, 1 hónap után 10, a 3. hónapban 15-20 perc. Ennyi egyáltalán nem megerőltető, és ennél fokozatosabb módszer nem létezik. Én e mellett mindennap főztem, ugyanis konyhamániás vagyok, legalább 20 új receptet kipróbáltam, jobbnál jobb kajákat főztem a családnak. Volt egy rossz szokásom, a gyerekek után mindig megettem, amit a tányéron hagytak, mert sajnáltam kidobni. Szegény uszkárunk, mióta fogyózom hizott 1 kilót, pedig csak 6 kg volt, és most 7 kg. Ez miattam van, mert sajnálom kidobni a maradékot.


RECEPTEK

Mivel többen tettek fel kérdéseket magánban a fogyókúrás módszerrel kapcsolatban, és néha ezek a kérdések ismétlődnek, így gondolom másokat is érdekelhet. Többen kértek recepteket is. Én szívesen leírom, hogy én miket készítettem magamnak, mert az eredeti módszerhez nem sok ötletet kaptam, így magamnak kellett kitalálnom, hogy mit is ehetek. Lehet, hogy nem voltam mindenben szabályos, de én elégedett voltam az eredménnyel, így gondolom nagy hibákat nem ejthettem. Mivel ezek a receptek teljesen az én izlésem szerint lettek összeállítva, ezért nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog. Alapvetően csak néhány szempont volt megadva az eredeti módszerben, így mindenki azt a saját izlésére alakíthatja. Figyeljetek arra, hogy mit ennétek meg szivesen, és ha az belefér az aznapi keretbe, akkor a szerint készítsétek el az ételt magatoknak, ill. állítsátok össze az étrendet. Én nem készítettem előre tervet, mindig azt ettem, amit épp aznap megkívántam. 

SALÁTÁK

Ez alatt nem csak a zöldsalátát értem, hanem a zöldségfélék egy részét is. Van amelyiket nyersen dresszinggel, van, amelyiket főzve, párolva fogyasztottam. Ezekből nincs mennyiségi korlátozás.

Dresszingek:

1.  Víz, ecet, mustár, metélőhagyma, vagy egy kevés reszelt vöröshagyma, folyékony édesítő. 
2.  Citromlé, víz, fehérbors, salátafűszer, fokhagyma, kevés só, /van olyan salátafűszer,         amiben só is van!/ izlés szerint édesítő. 
3.  Víz, ecet, zöldfűszerek, só, édesítő.
Megjegyzés: nem kell sok vizet használni hozzá, nem kell, hogy a saláta tocsogjon a lében, csak annyi, hogy ha átforgatjuk, akkor mindenhová eljusson az íze. Mivel nem használunk olajat, így nem tapad meg a növényen annyira az öntet, mintha olajosan készítenénk.

Ezeket az önteteket használtam fejes salátához és vegyes salátákhoz is.

A vegyes salátához uborkát, sárgarépát, salátát, retket, paprikát, paradicsomot, káposztát használtam, mindig azt, ami épp volt otthon. A sárgarépát mindig lereszeltem, a többit vékonyra szeleteltem, a paradicsomot kivéve.


Paradicsomsaláta:

A hagymát /ha van, újhagymát/ apróra vágom, megsózom, borsozom, apróra vágott petrezselymet adok hozzá és folyékony édesítőt. A paradicsomot meghámozom, felszeletelem, és összekeverem. Nem kell bele víz, mert levet enged. Hűtve az igazi.


Káposztasaláta:

Nyers változat: A káposztát nagyon vékonyra felszeletelem, sózom és hagyom állni. Őrölt köményt, kevés vizet, ecetet és folyékony édesítőszert adok hozzá, jól összekeverem. Akkor az igazi, ha állt néhány órát. Néha reszelt sárgarépát is keverek hozzá. 

Forrázott változat: A káposztát vékonyra felszeletelem, vizet forralok, és beleteszem a káposztát, majd elzárom alatta a tűzhelyet. Közben salátalevet készítek vízből, sóból, ecetből és folyékony édesítőből. Még melegen leszűröm a káposztát, és ebbe a lébe teszem. Mire kihül, már fogyasztható. Ezt nem kell fűszerezni. Nem lesz puha, de már teljesen nyers sem. /Talán még vitamin is marad benne/. 

Csalamádé:

Káposztát, hagymát, paprikát, uborkát vékonyra szeletelek, sózom, hagyom egy kicsit állni, majd ecetet és édesítőszert keverek bele. Víz nem kell hozzá, mert a zöldségek engednek annyi levet, hogy az bőven elég. Nem kell hozzá fűszer. Nagyon finom. Hűtőben sokáig eláll, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle.

Uborkasaláta:

A kigyóuborkát vékonyra szeletelem a héjával együtt, sózom, hagyom állni, teszek hozzá ecetet, édesítőt, és átpréselt fokhagymát. Nem kell bele víz /csak akkor, ha elsóztuk/, mert enged elég levet.

Párolt zöldségek:

Cékla:

Kuktában megpárolom a céklát úgy, hogy csak egy kevés víz van alatta. Készítek egy sós, ecetes, édesítős páclevet, ebbe szeletelem még melegen a céklát, és őrölt köménnyel fűszerezem. Ez a kedvencem, ezt nem tudtam megunni. Egyszerre el lehet késziteni 2 heti adagot, mert annyit kibír a hűtőben.

Párolt káposzta:

Kuktában lehet teljesen zsiradék nélkül készíteni, és megszólalásig hasonlít az igazira /főleg 1-2 hét fogyókúra után/. A hagymát és a káposztát felszeletelem, a kuktába teszem, összekeverem sóval, öntök hozzá egy kis vizet, meg egy kis ecetet, fűszerezem őrölt köménnyel, lefedem és kb. 20 percig párolom. Mikor kész, izlés szerint folyékony édesítővel ízesitem, meg még teszek hozzá ecetet, ha kell. Ez nagyon finom, pl. a resztelt krumpli, vagy főtt krumpli mellé, de a húsokhoz is.

Egyelőre ennyi jutott az eszembe. Még sokkal több alapanyagot is lehetett volna használni, de nekem ennyi elég volt. Csak fantázia és a piaci kínálat kérdése, hogy ki mit készít magának. A gyümölcsökkel folytatom.


Gyümölcsök:


A kúra időtartama alatt gyümölcsökből esszük a legtöbbet. Aki korábban nem volt egy nagy gyümölcsevő, mint én, annak nem lesz nagyon könnyű. Eleinte ki kellett találnom mindenféle trükköt, hogy vonzóvá tegyem a gyümölcsevést. Mivel nyár végén kezdtem el a kúrát, még volt görögdinnye. Már nem volt az igazi, de ez sokat segített az első napokban, mert nagyon szeretem. Az alma még elég savanyú volt, ezért kompótot főztem belőle. A nyers gyümölcs az igazi, és az első pár hét után már nem is jutott eszembe, hogy ne nyersen egyem. 


Almakompót:

Az almát kockára vágom, felteszem annyi vízben főni, hogy éppen ellepje. Teszek hozzá citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat és pár percig főzöm. Mikor lehúzom a tűzről, teszek hozzá egy kis citromlevet és édesítőszert. Melegen is jó, de hidegen nekem jobban ízlik. Ebből lehet többet is készíteni, és a hűtőben tartani. Gondolom nyáron nagyon üdítő lehet, és a levét is meg lehet inni, mert kalóriamentes és finom.

Persze az alma nyersen az igazi, de ha már unjuk vagy nem elég édes, akkor jól jön kompót formában is. Kompótot persze más gyümölcsből is, akár vegyesen is lehet készíteni. Inkább házi kompótot használjunk, mert a gyári tele van cukorral és tartósítóval.

Alma reszelve:

Tulajdonképpen én nem reszeltem, hanem aprítottam egy duplakéses aprítóban. Fahéjjal és egy kis édesítővel fűszereztem. Néha narancsot, néha banánt, vagy mindkettőt tettem hozzá. Mixelő ruddal is lehet készíteni. 

Gyümölcssaláta:

Többféle gyümölcsöt kockára aprítok, egy narancs levét kicsavarom, édesítem egy kis édesítőszerrel, fűszerezhetem is, de ízesíthetem is, pl. aromákkal. /rum, császárkörte, vérnarancs, stb./ Jól lehütve és összeérve az igazi. Narancslé helyett tehetünk hozzá 100 %-os gyümölcslevet is, de a friss még jobb.

Gyümölcsfagylalt:

Ha kapunk nagyon érett, vagy túlérett, de még jó banánt olcsóbban, akkor érdemes pár kg-ot megvenni, azonnal karikára vágni, és pl. 2 banánonként zacskókban lefagyasztani. Amikor fel akarjuk használni, csak elővesszük, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten, de ne olvadjon fel, de ne is legyen –18 fokos. Ezt aztán merülő mixerrel, vagy aprítóval fagylalt állagúra tudjuk turmixolni. Aki ilyet még nem készített, az meg fog lepődni, mert krémes fagylalt állagú lesz, ráadásul a fagyasztás miatt a banán még édesebb lesz, és teljes az illúzió. És ez 100%-os gyümölcs. Ha nem elég édes, még édesíthetjük, vagy ízesíthetjük valamivel vagy keverhetünk hozzá más gyümölcsöt is, de először próbáljátok ki csak banánnal, nagyon fincsi.

Más fagyasztott gyümölcsökkel is lehet ilyesmit készíteni. Én a héten vettem epret. Az nem olyan krémes mint a banán, ezért mixelés közben egy kis vizet kellett hozzá önteni meg édesítőszert, de igazi, finom, friss eper íze volt, és fagyi állagú. Csak annyira szabad felengedni, hogy a gép össze tudja pépesre aprítani. Nagyon finom lehet még őszibarackból, sárgadinnyéből, vagy vegyes gyümölcsökből, de egyenlőre ebből a kettőből próbáltam ki. Majd nyáron fagyasztok le gyümölcsöket.

A sokadik gyümölcsnapon már egyre ritkábban van szükség arra, hogy bármit is csináljunk a gyümölccsel, mert gyorsan hozzászokunk. A banán nagyon finom és tápláló gyümölcs, de azért ne felejtsük el, hogy elég magas a kalória tartalma, ne csak azt együnk délelőtt, ill. A gyümölcsnapokon. Nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így kimondottan jó hatással lesz az egészségünkre a sok friss gyümölcs. Frissnek érezzük majd magunkat, nem leszünk levertek, a kevesebb kalória ellenére sem, ami bizonyos fogyókúrák esetében elég gyakran előfordul.


FEHÉRJE NAP

A fehérje nap a kedvencem. A két édesebb nap után már ki van éhezve az ember egy kis sós ízre, meg a gyümölcsnap után jól esik a kicsit tartalmasabb étel. Talán ezen a napon lehet a legváltozatosabban étkezni. Én tojásos, húsos, halas napokat tartottam. 

Mivel az eredeti leírásban 3 tojás szerepel, így az egyik tojást többnyire helyettesítettem más fehérjével. Sajttal, tejföllel, túróval, gombával /mert a gomba sok fehérjét tartalmaz, és én ebbe a kategóriába soroltam, ami nem biztos, hogy helyes, de nekem jó volt./

Az ételeket egy teflon serpenyőben készítettem. Ebbe tettem egy kis olajat, felforrósítottam, és kiöntöttem belőle a fölösleget. Így csak minimális zsiradékban készültek az ételek.

Receptek:

Tanduri csirke:


Ez az egyik kedvenc csirkés ételem. Eredetileg csirkecombból készül, de én ehhez is csirkemellet használtam. Lehet kapni tandoori fűszerkeveréket /KNORR villámpác/, ami egy indiai fűszerkeverék. Joghurtba kell szórni a fűszerkeveréket, kis citromlevet és sót is tegyünk bele de lehet egy kis pirospaprikát is, majd ebben kell pácolni a húsokat. Legjobb előző nap bepácolni. A húsokat grillrácson kell megsütni vagy sütőben /ha már nincs tandoorink/, ami a kemencének a neve. De süthetjük teflonban vagy minigrillben is. Eljárhatunk vele úgy is, ahogy a KNORR villámpác-zacsin le van írva. Hasonló módon készíthetünk currys húst is. Akkor csak curry kerül a jobhurtba, meg só. A KNORR-nak már többféle villámpáca létezik, pl. TEXASI, FLEKKEN, MUSTÁROS, MEXICÓI, FOKHAGYMÁS, stb.

Són sült csirkecomb:

Ez egy nagyon diétás módszer. A következő kell hozzá: egy tepsibe alufóliát teszünk, erre sót öntünk vastagon, és rátesszük a csirkecombokat vagy az egész csirkét. Egész csirke esetén egy kicsit nem árt besózni, mert elvileg a sós gőz is elég lenne ahhoz, hogy sós legyen a csirke, de a tapasztalatom szerint elég sótlan marad. Fűszerezzük bátran. Kisül a zsír a csirkéből, és mégsem lesz száraz. Ideális diétás sütési mód. Olyankor érdemes ilyet készíteni, amikor a családnak is ezt szánjuk. 

Grill csirke:

Ez is egy jó vasárnapi ebéd, ha a fehérje napunk vasárnapra esik, mert nem kell külön főzni a családnak. Ha meg dolgozunk, és van a közelben grillcsirke-sütő, érdemes frissen venni, bár ez hidegen is nagyon jó. 

Gyros csirkecsíkok:


Nagyon egyszerű. A csirke mellet csíkokra vágom, fűszerrel megszórom, teflonban átpirítom és egy kis tejjel puhára párolom.


Gyros:


Lehet kapni készen pitát, ami egy zsebes, lapos kenyérféle. A húst vékony csíkokra vágom, gyros fűszerrel fűszerezem, teflonban megsütöm. Uborkából Tzazikit készítek. Egy darabka kigyóubit lereszelek a nagy lyukú reszelőn, kinyomkodom a levét, sok összetört fokhagymát adok hozzá, és összekeverem 20 %-os tejföllel és apróra vágott kaporral, meg egy kis sóval. A pitába teszem a húst a tzazikit a salátalevelet meg a paradicsom-karikákat. Nagyon finom! Benne van a hús, a saláta és a kenyér is. Csak egyet szabad enni belőle!!! Utána már csak egy leves jár!

Virsli hot-dog:


Én füstli vagy sajtli virslit ettem. Nagyon finom. 1 adag nálam 2 pár volt. Ehhez párolt káposztát ettem, mégpedig úgy, hogy 1 pár virslit megettem mustárral a káposztához, a másik párból meg hot-dogot készítettem. Vettem hot-dog kiflit. /Egyszerre többet és a fagyasztóban tartottam/. Megmelegítettem a mini grillben, alulra tettem párolt káposztát, rá hagyma karikákat, rá a virsliket, rá barbecue szószt vagy ketchupot. Nagyon finom!


Hal:

Nem voltam valami nagy halrajongó, de most kifejezetten megszerettem a halat. Van a Kotányinak egy halfűszere. Ezzel fűszereztem be, miután citromlevet csöpögtettem rá, és a szokásos módszerrel, mármint teflonban hirtelen átsütöttem, majd egy kis tejjel készre pároltam. Ez a tejes módszer egyszerűen csodát tesz. Olyan finom krémes fűszeres bevonatot képez a húson meg a halon, hogy sokkal finomabb lesz általa. Tengeri halfilét használtam, abból is 3 hosszabb darabot.

Amint a receptekből is látható, nagyon sok ételt át lehet alakítani olyanra, ami belefér ebbe a diétába. Tényleg csak fantázia kérdése. Én ezeket váltogattam. Nem nagyon tudtam megunni mert csak 22-23 fehérje nap volt a 3 hónap alatt. 

KEMÉNYÍTŐ NAP

Ami engem illet, én ezen a napon legtöbbször resztelt krumplit vagy borsós rizst ettem, ami másnak talán egyhangúnak tűnik, de én ezt kívántam. Ezeket ma is szívesen eszem magában, savanyúsággal, vagy párolt káposztával, salátákkal hús nélkül. Azért kipróbáltam még néhány receptet, de visszatértem mindig a krumplihoz és a rizshez.

Resztelt krumpli:

A héjában főtt krumplit kihűtöm, meghámozom, durva reszelőn lereszelem, és enyhén olajos teflonban jó alaposan átpirítom, miközben többször átforgatom lapáttal. Közben sózom. Ehhez mindig szívesen ettem a céklát és a párolt káposztát, de bármilyen salátával nagyon finom. Lehet fűszerezni mással is.

Hagymás krumpli:


A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom. Egy kis fej hagymát vékonyra felszeletelek, és egy pici olajban, sózva pár percig párolom, majd ráteszem a reszelt krumplit és alaposan átpirítom, miközben többször átforgatom, hogy egyenletesen piruljon. Sózom, borsozom, pirospaprikázom.

Hagymás krumpli-saláta:

A héjában főtt krumplit meghámozom, feldarabolom, izlés szerint karikára vagy kockára. Hagymát apróra vágok, besózom, és hagyom egy kicsit állni. Ecettel, folyékony édesítővel, kevés borssal és kevés vízzel elkeverem, majd a krumplit is hozzáadom. Jó alaposan összekeverem, és hidegre teszem. Tehetünk bele apróra vágott újhagymát is, megszórhatjuk metélőhagymával is. Előző nap készítsük el, mert így másnapra nagyon jól összeérnek az ízek.

Meleg krumpli-saláta:


A felaprított főtt krumplit az alábbi páclével keverem össze. Hagymát apróra vágom, sózom, pici olajon teflonban megpárolom, vizet öntök hozzá, ebbe leveskockát teszek /kb 1,5 dl vízhez 1 erőleves kocka/, felforralom, majd ízesítem ecettel, édesítővel és borssal. Melegen fogyasztom, de hidegen is jó. A páclé ne legyen sok, nem kell, hogy teljesen ellepje.


Uborkás krumpli-saláta:


A hámozott főtt krumplit, szeletekre vágott kigyóuborkát és karikára vágott hagymát az alábbi páclével keverem össze. Víz, ecet, citromlé, só, mustár, édesítő izlés szerinti arányban. Addig kell kóstolgatni, míg megfelel a saját izlésünknek.

Ezekből a salátákból készíthetünk többet is egy adagnál, mert eláll a hűtőben a következő keményítős napig, ha esetleg ugyanezt szeretnénk enni legközelebb is.

Paprikás krumpli:


Hagymát apróra vágom, megsózom, teflonban olajon kicsit megpárolom, megszórom pirospaprikával, felöntöm egy kis vízzel, beleteszem a kockára vágott krumplit, friss paprikát, paradicsomot ha van, majd sózom és készre főzöm. Én ezt úgy ettem, hogy a krumpli egy részét villával összetörtem, a csalamádéval megettem, a végén meg a kenyérre az összes maradék szaftot kitunkoltam. Igaz, hogy hiányzott belőle a kolbász, de azért emlékeztetett a régi ízekre. Ilyesmit nem a kúra elején kell enni, mert később már ez is nagyon fog ízleni.

Bab illetve lencsesaláta:


Ugyanúgy készül, mint a hagymás burgonyasaláta. A lencsét vagy babot meg kell főzni sós vízben babérlevéllel ízesitve, de vásárolhatunk kész vörösbab konzervet is, ha nem akarunk vele vesződni, ami sós lében van. Én a levéből teszek a pácléhez.

Sűrű borsóleves:


Sárgarépát és fehérrépát karikára vágom, és olajos teflonban átpirítom. Hozzáadom a mirelit borsót, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Teszek bele friss paprikát is, de csak egy felet, ha egy, ill. másfél adagot készítek, meg egy kis hagymát is /újhagyma szárát/ az íze miatt, majd puhára főzöm. A végén megszórom friss petrezselyemmel. Össze is lehet turmixolni, akkor krémleveshez hasonló ételt kapunk, amire pirított kenyérkockákat tehetünk az engedélyezett kenyérszeletből.

Rizs:


Én a rizst mindenféle elkészítési formájában szeretem. Kétszeres mennyiségű vízben főztem meg, só helyett vegetával ízesítettem, de petrezselymesen is és sárgarépával, borsóval is fogyasztottam. A sárgarépát lereszeltem, kicsit átpirítottam az olajos teflonban, majd a borsót és a rizst is átforgattam rajta és felöntöttem vízzel, vegetával ízesítettem, és készre pároltam. Végül petrezselyemmel szórtam meg. Ez készült sárgarépa nélkül, csak borsóval is.

Palóc rizs:


A hagymát apróra vágom, teflonban kicsit megsózva, apróra vágott vagy reszelt sárgarépával és fehérrépával átpirítom, majd a megmosott rizst is hozzáadom. Felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, majd curryvel és kurkumaporral és babérlevéllel fűszerezem. Adok hozzá egy kis darab fahéjat és pár szem szegfüszeget. Nem tévedés, a fahéjtól /ami lehet őrölt is/ és a szegfüszegtől nagyon finom, különleges íze lesz. Ehhez bármelyik salátaféle nagyon finom.

Készíthetünk főzelékeket is babból, lencséből, borsóból, betartva a diéta szabályait. Sűríthetjük egy kevés étkezési keményítővel, ha már keményítős napról van szó, de ne főzzük sok vízben, így kevesebb sűritő anyag is elég, ráadásul át is passzírozhatjuk a főzelék egy részét, vagy az egészet, és úgy is sűrű lesz. Ízesíthetjük úgy, ahogy egyébként is ízesitenénk a főzelékünket. Hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, köménnyel, majorannával, a füstölt hús helyett használjunk füstölt kockát, vagy füstölt sót.


SZÉNHIDRÁT NAP

Ezen a napon nincs túl sok lehetőség. Nekem valahogy nem volt kedvem egyszer sem pizzát enni sajt nélkül. Legtöbbször péksüteményt ettem, mivel azt nagyon szeretem, és még csak főzni sem kellett. Ha valaki megteheti, akkor vegyen friss, ropogós péksüteményt. Akár előre le is lehet fagyasztani, pár másodperc a mikróban, és máris frissen ehetjük.

Ehetünk kifőtt tésztát. Meg lehet szórni pirított szezámmaggal. Tehetünk rá ketchupot, vagy fűszereket. Szintén a KNORR-tól tehetünk rá az üveges csirkepörkölt alapból 1-2 evőkanálnyit, vagy egyéb mártás is jó, csak olvassuk el a leírást, ne legyen benne hús, tejszín, tejföl és egyéb fehérje
A vacsora gondolom senkinek nem okoz gondot, a leírás elég egyértelmű.


Kérdések és válaszok:

Több kérdést is feltettek nekem magánban a fogyókúrával kapcsolatban, amikre magánban válaszoltam, de most ezeket is összegyűjtöttem, és közzé teszem, mivel egyrészt ismétlődnek, másrészt másokban is felmerülhet hasonló kérdés.

- Csak szigorúan a reggeli, ebéd, vacsi lehet azokkal a kajákkal, amiket már leírtál, vagy lehet szó a köztes étkezésekről is?

Mivel a módszer nem említett köztes étkezést, így ez eszembe sem jutott. Valahogy nem is hiányzott. A délelőtti gyümölcsöt legkorábban 10-kor ettem meg, mert addig nem igazán vagyok éhes, de sokszor csak dél körül jutott eszembe, hogy ma még nem ettem, főleg a 2. és 3. hónapban. Az ebédet igyekeztem kihúzni 2 óráig, így legközelebb csak este 6 felé lettem éhes.

- Reggeli minden nap gyümölcs. Párosával ajánlatos fogyasztani. Tehát a mennyiségi korlát itt ilyen szigorúan tartandó? Négy alma, vagy négy narancs már nagy bűn? Már csak azért kérdezem, mivel a gyümi-napon viszont nincs korlátozás.

Egyáltalán nem tartottam be. Eleinte nehezemre esett egyáltalán gyümölcsöt enni, mert nem nagyon szeretem. Mindenféle trükköt találtam ki, hogy vonzóvá tegyem. Persze erre csak az elején volt szükség, mert később hozzászoktam a gyümölcshöz, és már nem okozott gondot. Reggel korán nem tudok enni, nem vagyok éhes, legtöbbször de. 10 körül eszem 1-2 narancsot, vagy 1 banánt, vagy 1 narancsot, 1 almát, vagy körtét. Ha ehetnékem volt, és nem akartam korán ebédelni, akkor még ettem valamilyen gyümölcsöt, de hogy mennyit, abból soha nem csináltam gondot. Sokszor csak 1 narancsot ettem, vagy 1 banánt, de volt úgy is, hogy délben jutott eszembe, hogy ma még nem ettem. A gyümölcsnapon is hasonló volt a helyzet, amikor eszembe jutott, vagy éhes voltam, vagy ehetnékem támadt, akkor ettem.


- És feltétlenül 1 rúd főzőcsokoládé. Főzőcsoki kötelező, vagy jó az étcsoki is?

Az mindegy, a lényeg az, hogy keserű csoki legyen, mert abban magasabb a kakaó tartalom, és az számít. Egy idő után már az is sokkal édesebbnek fog tűnni.

- A vacsora ugyanaz mint az ebéd, csak leves nélkül. Figyeljünk, hogy amennyiben ebédre hús volt, vacsorára is azt fogyasszunk, ha viszont tojás, akkor vacsorára is az legyen. Szóval szerinted ezt muszáj betartani? Jó lenne, ha nem kellene!

Én nem tartottam be. Ezt a diétás tojássalátát annyira megszerettem, hogy amikor már abbahagytam a kúrát, akkor is készítettem magamnak ilyet 3-szor is. Délben ettem vagy tojást, vagy halat, vagy húst, este akkor is tojássalátát készítettem. Valahogy vártam már, hogy 4 naponként ilyet ehessek. Mégis fogytam.

Megjegyzem, eleinte betartottam, és később sem volt olyan sok alkalom, amikor ezt nem tartottam be. 

- Milyen folyadékot ittál általában? Víz, ásványvíz, tea gondolom OK, de mondjuk belefér-e egy-két pohár 100 %-os gyümölcslé, vagy Uram bocsá, egy pohár fehérbor vagy pezsgő hetente?

Ehhez én nem vagyok mérvadó, mert antialkoholista vagyok, ugyanis nálam pont az ellenkező hatást váltja ki, mint egy átlagos embernél. Fizikailag nem érzem jól magam tőle. Megérzem még azt is, ha egy szelet puncstortában nem aroma van, hanem rum. Nem tudom, hogy mennyiben befolyásolná a kúra hatását. Én annyira magamévá tettem ezt a programot, hogy azt hiszem, hogy nem lett volna szívem ekkora kilengésre, bár nem hiszem, hogy kevesebbet fogytam volna heti 1 pohárka pezsgőtől. Sajnos nem ittam annyi folyadékot, amennyit kellett volna, mert nem voltam szomjas, pedig előtte nagyon sokat ittam. Főleg szódát. Most készítettem eleinte minden nap egy kancsó jeges teát, egy diétás sűrítményből, és azt iszogattam. /Még nyár vége volt./ Nagyon jó íze van. Fizz márkájú, piacokon szoktam venni. Az első teanap óta meg rendes teát iszom, mert addig el sem tudtam képzelni, hogy édesítővel is meg tudom inni. Ma már jobban izlik igy, mint cukorral. 100 %-os gyümölcslevet délelőtt lehet inni, meg a gyümölcsnapon, de azért vigyázni kell vele, mert elég sok benne a kalória.

- Rizs: nézd meg egy táblázatban, hogy keményítőt tartalmaz többet, vagy szénhidrátot, és döntsd el. És hol találok ilyen táblázatot? Webhelyet is írhatsz!

Már nem tudom, de a Neten találtam egy orvosi honlapot és ott egy tápanyagtáblázatot, amiben a rizs a keményítők között volt említve. Máshol a szénhidrátok között. Mindkettőből sok van benne, így én úgy döntöttem, hogy keményítő lesz, és a szerint bántam vele. És lefogytam. Ha Te kinevezed szénhidrátnak, akkor a szerint bánj vele, de ezen a napon nem lehet enni salátát, így célszerűbb a keményítőnapon enni, mert lehet hozzá sok salátafélét enni.


- A teanapot azért nem nagyon várom, mit mondjak. Meg egyébként is van egy olyan érzésem azért, hogy most, mikor a tényleges kezdéshez újraolvastam a kúra leírását, lényegesen szigorúbbnak tűnik, mint mikor csak tervezés szinten forgattam a fejemben a beiglik mellől. De remélem, ez csak múló hangulat.

Mire az első teanaphoz elérsz, már kb. 10 kilóval leszel kevesebb, és tele leszel energiával, büszke leszel magadra, már nem fog hiányozni annyira a normális étkezés, mert rég hozzászoktál, és csak az fog a szemed előtt lebegni, hogy a másnapi mérlegelés tuti sikerélményt jelent. Majd úgy tervezd, hogy lehetőség szerint valamelyik hétvégi napra essen. Bármikor tarthatod, nem muszáj pont a 4. hét végén. Egyébként még senki sem mondta, hogy nem szigorú, de ahhoz, hogy hatásos legyen, azért kell egy kis megszorítás. Én azt mondom, hogy ilyen könnyen betartható és jól működő kúrával még nem találkoztam, pedig már szinte mindent kipróbáltam. Ehhez könnyű hozzászokni, és van benne valami, ami miatt egyszer sem jutott eszembe, hogy félrelépjek. Talán úgy van felépítve, hogy a két sós nap után már az édesre vágyik az ember, de 2 édes nap után alig várja a sósat. Ha meg bármikor megkívánsz valamit pl. csokit, akkor könnyen el tudod nyomni ezt a vágyat magadban, mert tudod, hogy holnap vagy holnapután ehetsz. Nálam ez így működött, és én csak erről tudok beszélni, de lehet, hogy másnál ez nem így fog működni.

- Azt szeretném pontosítani, hogy mennyi az az egy rúd? Egy egész tábla?

Nem tudom pontosan mennyi az egy rúd főzőcsoki, de én kb 5-6 dkg-ot számítottam /fél tábla/, mert ugyan nálunk táblában árulják, de amikor külföldön éltem, ott olyan hosszúkás szeletben is voltak főzőcsokik és az ha jól emlékszem 5-6 dkg-os volt. Nem hiszem, hogy volna jelentősége a plusz-mínusz 1-2 dkg-nak. 

- Írtad, miszerint a teanapot a gyümölcsnap után célszerű beiktatni a hónapok végén. Nem nagyon meredek az? A gyümölcsnap előtt legalábbis úgy gondoltam. Most, hogy még másnap sem voltam nagyon éhes, már nem tudom. Persze még messze van, de mégis! Ja és teanapon is édesítővel ittad a teát, vagy csak üresen? Én általában üresen iszom, néha mézzel, persze azt tudom, hogy most az nem nyerő!

A teanapon én édesítővel ittam a teát, mert csak úgy magában nem tudom meginni. Sőt előtte még édesítővel sem, aztán pont a teanapon jöttem rá, hogy nem is érzem, hogy nem cukorral készült. Átalakul az ember íz érzékelése is. Kifinomultabb lesz. Mindent sokkal édesebbnek és mindent sokkal sósabbnak érzek most. Panaszkodik is a családom, hogy minden sótlan.

Én is azt hittem, hogy túl meredek a gyümölcsnap után a teanap, de addigra már annyira megszokja az ember, hogy van gyümölcsnap, hogy már egyáltalán nem nehéz. Ha úgy indulsz neki annak a bizonyos gyümölcsnapnak, hogy a következő teanap /viznap/ lesz, akkor a tudatalattidat már eleve erre készíted fel, és másnap eszedbe sem fog jutni, hogy most husit vagy tojást kellene enned. Az első ilyen napon még azért sokszor korgott a gyomrom, de mindig kéznél volt a tea és ilyenkor kortyolgattam belőle. Aztán mást sem hallottam egész nap a férjemtől, minthogy „igazán le a kalappal előtted” és ez olyan büszkeséggel töltött el, hogy ha belehaltam volna a szenvedésbe, akkor is megmutattam volna, hogy igen, le a kalappal előttem, mert én egy hős vagyok. És már csak a mérlegre tudtam gondolni, ami nagyon nagy hatással bír az akaraterőre.


- Ha egyszer-kétszer nem tartom be teljesen az étrendet /mondjuk dresszinggel eszem a salátát/, akkor folytathatom tovább, vagy kezdhetem elölről az egészet? Vagy pl. keményítős napon lehet sült krumplit is enni?

A salátát én is dresszinggel ettem, de olyannal, ami belefért az aznapi keretbe. Nagyon finom salátaöntetet lehet készíteni kefir, joghurt vagy olaj nélkül is. Pl. mustár, reszelt hagyma, fokhagyma, só, folyékony édesítőszer, víz, ecet, citromlé, különféle fűszerek vagy salátafűszer.


hirdetések

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

Apróhirdetésingyen.hu

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

Rólunk
Kapcsolat
Szabályzat
Adatkazelés
Netkanizsa.hu © 2007 - 2015. Minden jog fenntartva!