hirdetésbanner hirdetésbanner hirdetésNAGYKANIZSA ÉS A DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS WEBOLDALA
Logó   2019. Szeptember 18. Szerda, Diána
 
hirdetések

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

A magányosságtól is lehet fázni!

A magányosságtól a szó szoros értelmében fázunk. A Toronto Egyetem pszichológusai kísérletekkel bizonyították, hogy nem csak képletesen szólva érzi hidegnek maga körül a levegőt, akit kirekeszt a társadalmi közeg, amelybe tartozna. Valóban hidegebbnek érzi a helyiség levegőjét, mint szerencsés társai, akik a közösség tagjainak érezhetik magukat.

Az első kísérlet alkalmával az önkéntes résztvevők egyik csoportjának az volt a feladata, hogy felidézzen egy olyan eseményt, amikor személyesen átélte, hogy egy csoport nem fogadta be. Vagyis amikor megtapasztalta a szociális izolációt - az elszigeteltséget - és a magányt.

A másik csoport egy olyan élményére emlékezett vissza, amikor befogadta egy csoport.

Ezután a kutatók megkérték a résztvevőket, hogy - úgymond a karbantartók kérésére - becsüljék meg, hány fok lehet a szobában. A becslések igen nagy szórást mutattak: 12 Celsius foktól 40 Celsius fokig...

Azok, akik az elszigeteltség és a magányosság élményére emlékeztek vissza, sokkal alacsonyabb hőmérsékletre tippeltek. Vagyis a magányosságtól a környezetet is hidegebbnek érezzük.

A következő kísérletben már nem hagyatkoztak a résztvevők emlékezetére, hanem előidézték a csapatból kizárás érzését. Számítógépes szimulációs játékban labdát dobáltak egymásnak. A játék úgy volt kialakítva, hogy egyes játékosok sokszor kapjanak labdát, másokat kihagyjanak a játékból.

A játék után bizonyos ételeket és italokat kínáltak a résztvevőknek: forró kávét, krékert, jéghideg kólát, almát, forró húslevest. A "népszerűtlen" csoporttagok - akiket a számítógépes játék során mellőztek -, sokkal gyakrabban választották a forró levest vagy a forró kávét.

Feltételezhetően fizikálisan is fáztak a kirekesztettség miatt. A forró kávé és a forró leves szó szerint segített megbirkózni az elszigeteltség érzésével.

A kutatók szerint ez az összefüggés a környezeti hőmérséklet és a lelki jelenségek között új lehetőségeket tár fel, például a téli depresszió kezelésében. A nyomott, szomorú, magányos téli hangulathoz, amit az egyébként egészséges emberek is érezhetnek, elképzelhető, hogy hozzájárul az alacsony hőmérséklet a téli hónapokban. Lehetséges, hogy ha feljebb tekerjük a termosztátot, melegebbre vesszük a szoba hőmérsékletét, akkor elősegítjük a csoport együttműködését, barátságosabbak lesznek egymáshoz a csoport tagjai.

(Forrás: Psychological Science/Független.hu)


hirdetések

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

Apróhirdetésingyen.hu

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetés

banner hirdetésRólunk
Szabályzat
Kapcsolat / Impresszum
Netkanizsa.hu © 2007 - 2015. Minden jog fenntartva!